Naslovnica » Vijesti » Analize tržišta » Po prvi puta u povijesti isporuka LCD televizora pala u 2012. godini, plazma televizora isporučeno 23% manje

Po prvi puta u povijesti isporuka LCD televizora pala u 2012. godini, plazma televizora isporučeno 23% manje


sony-ultrahd-lcd-2013

Isporuke LCD televizora po prvi puta su pale na godišnjoj razini i to 1% na ukupno 203 milijuna jedinica, izjavio je NPD DisplaySearch. Potražnja za LCD televizorima je bila posebno mala u nerazvijenim zemljama, a gdje je isporuka pala za čak 18%. Sveukupno, 233 milijuna televizora je isporučeno u 2012. godini, što je 6-postotni pad u odnosu na 2011. godinu, a kada ih je bilo isporučeno 249 milijuna, dodao je NPD.

Razlog pada istraživači tržišta pronalaze u sve slabijoj globalnoj ekonomiji, te malim padom cijena televizora, a koje su pale svega 2% prošle godine u odnosu na godinu ranije. Kada se u obzir uzmu LCD i plazma tehnologije koje su u segmentu kvalitete slike stagnirale,  te mali interes za 3D televizore niti ne iznenađuje smanjena potražnja na globalnom tržištu.

U odnosu na LCD televizore, plazme nisu ništa bolje prošle što se isporuka tiče – štoviše, njih je isporučeno 23% manje nego 2011. godine, a trend će se vrlo vjerojatno nastaviti i ove godine. Japanski Panasonic također razmatra restrukturiranje svojeg TV poslovanja, a u kojem će vrlo vjerojatno potpuno prekinuti s razvojem, a vremenom i proizvodnjom plazma televizora.

Unatoč lošim vijestima, NPD procjenjuje kako će situacija biti mnogo povoljnija za Ultra HD modele, a kojih se ove godine planira isporučiti 2.6 milijuna, što je višestruko više u odnosu na isporučenih 63.000 u 2012. godini.

Među proizvođačima, Samsung je prošle godine imao najveći udio na svjetskom tržištu tankih ekrana s 27.7%, što je porast od 2.7% u odnosu na 2011. godinu. LG Electronics Inc. je drugoplasirani s 15% tržišnog udjela, te 4% većim prometom u odnosu na 2011. godinu. Japanski proizvođači  Sony Corp. (SNE), Panasonic Corp. (PC) i Sharp Corp. (SHCAY) zaokružuju prvih 5 pozicija, no njihov zajednički udio je pao 6% u odnosu na godinu ranije.

Izvori:  CNET, The Wall Street Journal/Dow Jones Newswires


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Jedan komentar

  1. ovo je odlična vijest za kupce,past će još više cijena televizora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*