Analize tržištaAudio-video uređajiSamsung ElectronicsSharpVijesti

Samsung spašava Sharp kupnjom vlasničkog udjela

samsung-sharp

Samsung je pristao kupiti dio vlasničkog udjela u japanskoj tech kompaniji Sharp, koja pod pritiskom pokušava poboljšati financijsko stanje. Sukladno uvjetima dogovora Samsung će platit 112 milijuna dolara za nešto više od 3% Sharpa. Zauzvrat, Samsung će dobiti LCD panele za televizore i smartphone japanskog proizvođača.


Ovaj dogovor rijedak je primjer povezivanja japanskih i južnokorejskih kompanija koje se većim dijelom natječu za iste potrošače.

Ipak, “injekcija” novca  mogla bi se pokazati ključnom za opstanak Sharp, koji je tražio partnere spremne uložiti prijeko potrebni kapital. Sharp je prošle godine upozorio kako će možda biti prisiljen obustaviti poslovanje, što je dovelo do potrage koja je uključivala razgovore s mnogima. Posao su pokušali sklopiti s tajvanskim Hon Haijem, no pregovori su propali. U drugom krugu razgovarali su s Qualcommom (sjedište u San Diegu) i postigli dogovor.

Qualcomm (s udjelom od oko 2.6%) i Samsung od sada će biti jedni od Sharpovih najvećih dioničara. Prošle srijede na tokijskoj burzi dionice Sharpa porasle su 14%, nakon što je procurila vijest o dogovoru sa Samsungom. Na južnokorejskom tržištu Samsungove dionice porasle su manje od 1%.

Nekad ponos državnog gospodarstva, japanske tech kompanije zadnjih su godina pogođene snažnim yenom i slabom potražnjom za televizorima. Posebice Sharp koji je stavio velike novce na tehnologiju hi-tech televizora. Rizik se nije isplatio i kompanija je doživjela ogromne gubitke u poslovanju što je rezultiralo smanjenjem radne snage.

sharp-le830

Izvor: CNN

Adsense

Josipa Vrbanc

Elokventna mlada žena, britkog uma i širokog spektra interesa. Strastvena navijačica Bayerna koja voli pročitati kvalitetnu knjigu i pogledati dobar film. U slobodno vrijeme opušta se uz omiljene serije i čita vijesti iz svijeta filma i zabave. Ni shopping joj nije stran pa će vam rado preporučiti što i gdje kupovati.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!