Audio-video uređajiPanasonicVijesti

Panasonicovih 4200 bls (Hz) na WT60 modelu – marketing ili još više marketinga

panasonic-wt60-4200-bls

Baš kao što je kod plazmi povećao vrijednost Focused Field Drive pogona s 2500 na 3000, Panasonic je isto tako povećao popularne “herce” na liniji novih LCD televizora. U odnosu na prošlu godinu u kojoj su WT50 i DT50 modeli imali “samo” 1600 Hz (1920 Hz za tržište SAD-a), ove godine je množitelj povećan tako da će ovogodišnji WT60 model imati frekvenciju osvježavanja od čak 3500 Hz, odnosno 4200 Hz za SAD tržište.

Panasonicovi LCD televizori visoke klase, serije DT50 i WT50 prošle se godine nisu osobito iskazale i unatoč proizvođačevom proširenju LCD segmenta 2012., nisu ostvarili zapaženiji uspjeh na tržištu. Najveći minus pripao je slabom kontrastu slike i blijedoj crnoj boji premda su televizori bili solidni performeri u 3D segmentu i s dobro podešenim bojama u tvorničkim predlošcima.

hddb-frekvencija-osvjezavanja
1600 Hz je najveća frekvencija osvježavanja kod LCD-a bila do prošle godine, ove godine raste skoro dvostruko

Brz odziv panela zaslužan je bio za izostanak dvostruke slike u 3D-u, a i u 2D-u problema nije bilo u prikazivanju pune HD razlučivosti u pokretu, tako da je bilo praktički nemoguće uočiti dodatna zamućenja kod video materijala, a koja nisu snimljena u samom zapisu. Valja napomenuti da unatoč najvećoj deklariranoj frekvenciji osvježavanja, Panasonic nije jedini proizvođač čiji su LCD televizori postigli 1080 od 1080 linija u našim testovima – iste su performanse postigli i LG-jevi, Samsungovi, Sonyjevi i Philipsovi modeli visoke klase koje smo testirali, a koju su također temeljeni na 200 Hz panelima.

Unatoč svemu, čini se da izvrsni rezultati nisu bili Panasonicu dovoljni i umjesto primjerice naprednijeg sustava lokalnog zatamnjenja, a kojim bi se kvalitetnije pristupilo rješavanju broj jedan problema na televizorima visoke klase, proizvođač je podlegao pretjerivanjima marketinga i u prvom redu isticao Super High Speed 4200 BLS osvježavanje.

Odakle dolazi 4200 BLS (Hz) vrijednost?

U svojem letku Panasonic objašnjava da je vrijednost dobivena umoškom 240 Hz panela (200 Hz u Europi), faznim pozadinskom osvjetljenjem, brzinom renderiranja, brzinom skeniranja i na kraju umetanjem crnih okvira. Kroz magičan množitelj 17.5 množi se 240 Hz samog panela i kao rezultat dobiva se 4200 BLS parametar, odnosno 3500 ako se pomnoži s 200 Hz frekvencijom panela za europsko tržište.

Ne sumnjamo kako će Panasonicovi LCD televizori i ove godine pokazati odlične performanse u dinamičnim scenama, no isto tako se nadamo da proizvođač nije pretjerao s raznim manipulacijama pozadinskog osvjetljenja pa da kao rezultat ne bude titrajuća slika kao kod Sonyjevog HX850 LCD televizora u Impulse načinu rada.

panasonic-super-high-speed-
Isječak iz specifikacije pobliže objašnjava odakle 4200 BLS vrijednost dolazi. Izvor: Fullhd.gr
Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!