DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: 101 Dalmatinac 2: Patchova Avantura (101 Dalmatians 2) – Blu-ray 2D [2012]

101-dalmatians2-header

Ljubitelji Disneyevog klasika 101 Dalmatinac zasigurno su bili presretni kada je kompanija najavila njegov službeni nastavak, a koji je bez kino distribucije direktno stigao na VHS i DVD mediju diljem svijeta 2003. godine, gotovo točno 42 godine nakon originala. Nastavak vjerno prati original, tako da ćemo i ovoga puta uživati u avanturama poznatih likova, ali i zlih negativaca, točnije negativne Cruelle De Vil, a koja će simpatičnim psićima i ovoga puta nastojati zagorčati živote. Kakvo je Blu-ray izdanje i što nam donosi pronađite u nastavku.

 

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: obiteljski, animirani film

Godina izlaska: 2003.

Redatelji: Jim Kammerud i Brian Smith

Glasovi: Bobby Lockwood, Susanne Blakeslee, Barry Bostwick, Jason Alexander

Sinopsis:

Ovaj zabavan i uzbudljiv nastavak Disneyjevog klasika donosi psiće, psiće i još gomile psića! Pustolovina započinje kada Pongov i Perditin psić Patch, koji je nezadovoljan što je samo jedan od 101 psića, dobije priliku upoznati svojeg televizijskog junaka, Thunderbolta, „Jedinstvenog Superpsa“. No, kada Thunderboltov vjerni pomoćnik Lightning otkriva da producenti emisije traže novu TV zvijezdu, Thunderbolt – u pratnji malog Patcha – kreće u stvaran svijet izvršavati prava junačka djela. A kada se vrati zla, psićima opsjednuta Cruella De Vil, upravo će Patchev i Thunderboltov zajednički trud i prijateljstvo spasiti dan!

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku 22.6 GB
Trajanje 74 min
Video 16×9, 1.66:1
Sustav kodiranja MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski, DTS HD Master Audio 5.1
Podnaslovi hrvatski, engleski, slovenski…
Dodatni sadržaji da

Prezentacija izdanja

Video

Kao i originalni 101 Dalmatinac, tako i drugi nastavak na Blu-rayu dolazi u punoj HD razlučivosti i kodiran u MPEG-4 AVC tehnici. Odnos stranica je sada 1.66:1 tako da su crne trake lijevo i desno od sadržaja bitno smanjene i gotovo cijeli zaslon je popunjen sadržajem. Unatoč tome što je film mnogo mlađeg datuma od originala, tehnika crtanja i transfera se nije promijenila tako da se i u ovom nastavku mogu vidjeti tragovi linija koje su povlačili umjetnici iz SAD-a, Kanade i Japana kada su crtali i animirali pojedine likove. Tehnika zvana kserografija, a koja je po prvi puta bila korištena upravo za originalni 101 Dalmatinac svoj šarm pokazuje i u ovom izdanju, a kojem teško da se što može prigovoriti kada je vizualni identitet u pitanju. Boje su žive i odlično izgledaju na velikom ekranu, detaljnost je također na visokom nivou, posebno kod likova u krupnom planu, a statične pozadine koje su kombinacija linija i bojanih pozadina uspješno prenose ugođaj interijera i eksterijera prikazanih u filmu.

Jedan detalj koji nas je zasmetao odnosi se na animacije vozila u filmu, a koje su nastale uz pomoć računala za razliku od drugačije tehnike koja se upotrebljavala u prvom nastavku. Naime, animirana vozila nerijetko djeluju kao da ne pripadaju u potpunosti u film, odnosno njihova detaljnost nije konzistentna s rukom crtanim animacijama. Dobar primjer toga jest autobus u kojem se dalmatineri voze na kraju filma, a koji u scenama gdje je rukom crtan ima teže čitljiv tekst ispisan na ploči, dok u animiranom izdanju taj isti tekst je savršeno čitljiv u svim redovima. Smatramo da se je u ovom segmentu trebalo više poraditi kako bi film u potpunosti zadržao svoju prepoznatljivu jedinstvenost.

Kao i kod Pepeljuge, ovdje isto moramo naglasiti kako slika na naslovnici pakiranja ne predstavlja tip animacije koje ćete vidjeti u filmu. Cijeli film je u potpunosti rukom crtan (osim animacija vozila).

Audio

101 Dalmatinac dolazi s originalnim audio zapisom na engleskom jeziku, pohranjenom u 5.1 izdanju DTS HD Master Audio sustava kodiranja. Zapis je kvalitetno odrađen, čist i bez ikakvih nesavršenosti, fokusiran na centralni zvučnik i prednji dio pozornice. Pojedini efekt kao i nešto tiša glazba se može čuti iz stražnjih zvučnika za dojam proširene pozornice i veće uključenosti gledatelja u radnju filma. Na disku se nažalost ne nalazi i sinkroniziran zapis.

Dodatni sadržaji

Na disku se uz film nalaze i slijedeći dodatni sadržaji:

  • Iza scene – 7-minutni dokumentarac gdje se psima koji posjećuju Disneyeve prostore prikazuje kako nastaje film, od storyboarda, animiranja likova, crtanja pozadina pa do sinkronizacije
  • “Try Again” – glazbeni spot
  • “You’re The One” – glazbeni spot

Dodaci filmu su osnovni, te se samo iz kratkog dokumentarnog filma mogu saznati detalji o produkciji i načinu na koji je film sniman.

Zaključak

101 Dalmatinac 2: Patchova Avantura je još jedan kvalitetno prenesen film u visokoj rezoluciji, bogatih boja i detalja koji otkrivaju darovite crtače koji su sudjelovali u produkciji nastavka jednog od velikih Disneyevih klasika. Uočljiva razlika između rukom crtanih i računalno animiranih automobila i izostanak sinkronizirane audio trake razlozi su zbog kojih ovo izdanje osvaja nagradu Srebrne klase.

2012-101-dalmatians2-silver

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Dajpet webshopu:

dajpetcom

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD televizoru

Adsense

7 komentara

  1. Jedna od boljih odluka Disneyja (zapravo Johna Lassetera iz Pixara kada dolazi na čelo Disneyjeve animacije) je ta da od 2007. god više se ne produciraju ovakvi “direct-to-video” nastavci starih klasika, koji zapravo nemaju nikakve veze s originalnim klasicima. Potpuno drugi studio (DisneyToon), drugi redatelji, jeftina animacija i sl. Ovi nastavci imaju svrhu samo da poberu samo novac, i to isključivo od toliko ne upoznatih ljubitelja Disneyja koji smatraju da je to legitimni Disneyjev nastavak, što zapravo nije istina.

    Rijetko je Disney pravio visokokvalitetno producirane nastavke namijenjene kino-distribuciji (The Rescuers i The Rescuers Down Under, The Many Adventures of Winnie the Pooh i Winnie the Pooh, Fantazija i Fantazija 2000 itd. su isključivo izuzeci), Pixar češće ih radi, ali uglavnom ukoliko postoji dobra i originalna priča ide se u produkciju nastavka. Na svu sreću dolaskom ključnog Pixarovog čovjeka na čelo svih animacijskih studija unutar Disneyja – ta deviza se primjenjuje na sve: ukoliko bi se ubuduće radio neki nastavak, prigrlit će se poslu s istim žarom kao kada se snimao i prvi film, ali iza toga mora postojati dobar razlog i dobra, nova i originalna priča. Ukoliko se to sve ne ispuni, nastavka i neće biti.

    Što se tiče blu-ray izdanja 101 dalmatinca 2, nisam gledao film, niti ću ga kupiti (možda bih ukoliko bi postojala sinkronizacija kao npr. za Kralja lavova 2 i 3, Bambi 2). Čak što više smatram da je ovo izdanje nepotrebno kod nas i smatram da bi bilo bolje da je Continental Film izdao neki originalni klasik na Blu-rayu ove godine kao “Pocahontas” ili “Mačke iz visokog društva” (ovi filmovi su imali premijeru na blu-rayu kada i “101 dalmatinac 2”).

    1. Hvala brzovrat na još jednom informativnom komentaru ;). Definitivno da bi ovo izdanje bilo puno zanimljivije za naše tržište da ima i sinkronizaciju, kao i drugi animirani djeci bolje približi film, a nama malo starijima ak ništa drugo da dobar razlog da još jednom pogledamo film. Osobno obavezno pogledam takve filmove dva puta (najmanje) – jednom s originalnim audiom, a drugi puta sinkroniziranu verziju.

  2. Jedna informacija nevezana za ovaj članak.
    Izdanja i premijere starih Disneyjevih klasika do kraja godine i za početak 2013. u Svijetu:
    *Petar Pan
    *Herkul
    *Zvonar crkve Notre Dame

    2013:
    *The Many Adventures of Winnie the Pooh
    *Mulan
    *Mač u kamenu
    *Robin Hood

    Pretpostavljam da će bar 90% ovih naslova neće vidjeti svjetlo dana kod nas, ukoliko i bude nešto realizirano – neće sadržavati sinkronizaciju, nažalost :(

    a već za 2012. popis neraliziranih izdanja kod nas je jako, jako dugačak: Mačke iz visokog društva, The Rescuers, Lisica i pas, Pocahontas :( , Tarzan…

    1. Ja bih volio da dođu The Black Couldron, Basil The Great Mouse Detective, Song of The South (mada sumnjam da će ikad bit objavljen), Melody Time…

  3. OK, pošto nema još nigdje najave Continentalovih novih blu-ray i DVD izdanja, našao sam potrebu do ovdje to komentiram (jer ovo je zadnja vijest o CF i njihovim HE izdanjima).

    Samo što me nije herc strefio kada sam otišao na Continentalovu stranicu vidjeti novi katalog za studeni i prosinac – http://www.continental-film.hr/press/video-katalog-cf-06-2012

    Dakle, dobivamo samo grozotu od DVD izdanja Petra Pana – na jednome disku i bez ijednog dodatka ni staroga, a kamoli novoga (ako u dodatke ne računamo Izbor pjesama iz filma s podnatpisima – to je sve što ima!!!)

    Ne želim ni komentirati preskupu cijenu od sto kuna za to smeće od izdanja. Kako ih nije sram!? Ne vrijedi ni deset kuna!

    O najavljenom blu-rayu ni riječi, dakle odustali su od njega. Odustali su od svih novih Dijamantnih izdanja jer na točnu 60. slavljeničku obljetnicu, 5. veljače sljedeće godine, u Americii u normalnom svijetu se izdaje luksuzno Dijamantno izdanje istoimenoga filma, s novom digitalnom restauracijom, po prvi put u viskoj razlučivosti i po prvi put s 7.1 audio miksom! Novi dodaci poput jednosatnog dokumentarnog filma “Growing up with nine old men” – koji prikazuje uspomene djece koja su odrastala uz tzv. devet Disneyjevih mudraca-staraca, glavnih animatora, bez kojih ne bi nastao nijedan stari Disneyjev klasik poput Snjeguljice ili Pepeljuge. S dvije nove nikada objavljene pjesme koje su se trebale pronaći u filmu, isto tako nikad viđene izbrisane scene, koje su samo za ovo izdanje rekonstruirane i animirane i prikazane kakve su trebale zapravo biti. Uz Disney View opciju – za užitak gledanja na televizorima modernih generacija, praznine od 4:3 slike popunjene su s umjetničkim slikama Disneyjevih likovnih umjetnika tako da u potpunosti odgovaraju duhu samoga filma; revolucionarna opcija Disney Intermission – skup kratkih dodataka i skečeva koji će zabavljati one koji žele napraviti pauzu od gledanja i odmoriti se uz pokoji kratki filmić! Oko pola sta novih dodoataka je samo tu najmanje u toj opciji. I još puno, puno toga uz nove i stare klasične DVD dodatke iz platinastog izdanja. A to mi ništa nećemo dobiti.

    http://www.amazon.com/Peter-Pan-Three-Disc-Diamond-Edition/dp/B00A0MJ9ZA/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1354294094&sr=8-1&keywords=peter+pan+blu+ray Jednostavno čarobno izdanje! Najljepši cover ikada!

    Isto tako, iako smo dobili sva tri blu-ray izdanja za sva tri filma o Zvončici, ovaj put nećemo dobiti blu-ray za njen najnoviji četvrti film i film koji je jedino iz te franšize i imao kino-premijeru – “Zvončica i tajna krila”. Onaj tko ima kolekciju tih izdanja, sada za najnoviji film morat će se zadovoljiti samo s običnim DVD-om. Izgleda da CF polako odustaje od svih blu-ray izdanja. :(

    Isto tako 100% sam siguran da nećemo vidjeti ništa od najavljenih blu-ray izdanja od Disneya za sljedeću godinu kao što su Mulan – 15. obljetnica, ili Zvonar crkve Notre Dame, Herkules… O “Maču u kamenu” ili “Robin Hoodu” da i ne govorim…

    Nadam se da će bar Blitz preuzeti distribuciju za Disneya jer ovo je sramota što radi CF. Propustili smo blu-ray Dijamantno izdanje Dame i skitnice ove godine, posebna izdanja od Pocahontas i Mačaka iz visokog društva, i još puno, puno izdanja koje nisu vidjeli svijetlo dana kod nas. A da ne govorim o još nedostatku sinkronizacije, jer skoro svaki Disney film dolazi bez sinkronizacije (Petar Pan je zadnji primjer toga!).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!