Kolumne

Tehnologija kroz njene oči: Žene i 3D revolucija

Woman wearing 3D glasses

Moram priznat da ne volim ići u 3D kina… Fino se sredim, našminkam i onda mi daju one grozne naočale, mislim stvarno, tko želi recimo biti na dejtu i pritom debilno izgledat nakon pola dana lickanja i spremanja, mislim kaj da jedno oko namažem plavo, a drugo crveno? A da ne pričam da nikako ne sjedaju iza uha i stalno padaju sa glave, plus što su po dizajnu totalni modni promašaj… Sad će neki reći da kaj dramim, ionako sjedim u mraku. Ali to nema veze, osjećam se debilno i to je sasvim dovoljno.

Sigurno se neću okrenut prema njemu usred filma da se poljubimo jer ruku na srce niti on nije najpoželjniji u tom trenutku, prije bi oboje prasnuli u smijeh nego isprobali malo romantike u ljubavnim sjedalima. Pa ajde ako ima koja da joj to nejde opasno na živce neka mi se slobodno javi i pokuša me uvjeriti u suprotno. Biti ću joj zahvalna, možda više moj dragi nego ja, jer on ipak najvise pati. Čovjek se potrudi, isplanira izlazak, još me vodi gledat ono kaj ja hoću i spreman je trpjeti sladunjava naklapanja i onda kaj dobije – ni više ni manje nego čangrizavu kokoš kraj sebe koja negoduje tokom cijelog filma…

Surfajući po netu naišla sam na jednu zanimljivost koja bi po mojoj procjeni uskoro mogla postati rješenje svih mojih problema gledanja 3D filmova. Naravno ako se to uspije realizirat do kraja. Ne, nisam samoinicijativno završila na inovatorskim web stranicama, nego sam zasjela za komp poslije dragog koji je ostavio neke svoje prozore otvorene, pa sam odlučila škicnuti malo. Da se vratimo rješenju “Kako ne izgledat debilno u 3D kinu”. Prelazeći preko njegovih stranica uočila sam nešto vezano za 3D i krenula čitat dalje. Naravno kako mi tehnološke inovacije i nisu najjača strana morala sam potražiti malu pomoć prilikom objašnjavanja istog. Hvala svemiru pa sam se uvijek lijepila za neke ferovce i kompjuter freakove koje sam gnjavila da mi pokušaju laički objasniti meni totalno nerazumljive stvari. Ponekad mi se one linearne jednadžbe iz srednje čine piece of cake spram tih kojekakvih noviteta.

oscars-3d-2010

Da se vratim na taj moj senzacionalan pronalazak. Mjesto radnje Japan, a mislim no gdje bi drugdje i bilo ne, tamo su svi ionako popizdili za tehnologijom. Valjda kak se malo sexaju jer rade non-stop ili ne smiju jer ih je previše pa su morali naći neku drugu zanimaciju Mada mislim da zabrane da više od jednog djeteta vrijede za Kinu… Ma nebitno sad. No uglavnom, u Japanu su predstavili zanimljiv prototip 3D-a koje se ne oslanja na ravni ekran, kaj znači da ako to uspije naočale bye-bye. Bit ovog prototipa je 3D prostor koji je ljudskom oku puno prirodniji za gledat pa će i glavobolje nakon standardnog 3D gledanja otić u povijest. Da zaboravila sam još napomenuti da sam se u par navrta uhvatila kako mi oči bježe u križ gledajući kroz one cvike, pa kad to nadodam onim stvarima sa početka priče I’m to sexy for everyone u kinu.

Kako sad to malo podrobnije objasniti, a da ne pišem neke šifre koje dečki i bez mog članka znaju, a nas ljepši spol ionako to ne zanima u baš previše detalja, već po principu “Molim objašnjenje kako to funkcionira?”, koja je svrha i da li će mi šminka i frizura ostati postojane. Drage moje bit svega je da svi 3D uređaji prikazuju sliku na 2D zaslonu, a 3D slike prikazuju se kroz optičku varku, zato moramo imat one ružne cvike, dok ovaj novitet prikazuje sliku u zraku, tj. 3D prostoru. Imamo 3D sliku bez ikakvih tehničkih pomagala na nosu i optičkih varki. Wow, pa kad bolje razmislim to mi se čini super. Zamisli ideš gledat neki povijesni spektakl gdje prevladavaju goli frajeri i imaš feeling da je tu metar od tebe i vidiš ga sa svih strana. Još kad bi i sve dimenzije bile preslika stvarnih, hahahaha :)

Nisu te inovacije ni tak dosadne kako sam prvobitno mislila, počet ću malo više surfat po tim geek sajtovima, tko zna na kaj ću sve naići. Naravno, svako moje saznanje podijelit ću sa vama, drage moje kojima su cipele i London Fashion Week ipak prioriteti numero uno spram igračaka za velike dječake.

Adsense

Zandra Noisy

Suradnica HD Televizije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!