LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D TV LCD]: LG Cinema 3D 47LM960V (LM960 serija)

TVORNIČKE POSTAVKE SLIKE

spectracal-c6-hdtelevizija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman Professional softvera, X-Rite SpectraCal C6 kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

Televizor smo testirali s verzijom upravljačkog softvera 03.04.05.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (2 ili 20 točaka) da, primarnim i sekundarnim

Baš kao i ranije testirani LM670S modeli, LM960V nudi sedam predložaka za sliku, a oni su kako slijedi:

  1. Intelligent Sensor
  2. Vivid
  3. Standard
  4. Cinema
  5. Game
  6. Expert 1 i
  7. Expert 2

Tvornički su svi ulazi postavljeni na Standard predložak, stoga ukoliko se ne poigrate s postavkama slike karakteristike će biti slijedeće:

 Kako to obično biva sa “standardnim” predlošcima, njihove karakteristike su daleko od referentnih vrijednosti po kojima se stvaraju video sadržaji. RGB balans ima velika odstupanja počevši od 30% osvjetljenja pa nadalje, temperatura slike je previsoka tako da slika ima plavu nijansu, a gamma je također prenisko postavljena tako da dodatno doprinosi “flourescentnom” izgledu svega što se nađe na ekranu. Vršna vrijednost od čak 400 cd/m2 (200 cd/m2 je gornja granica najveće svjetlosti slike za dobro osvijetljen prostor) je daleko iznad granice prihvatljive svjetline ekrana, što gotovo da onemogućuje gledanje u zamračenom prostoru. Vrijednost crne boje je iznosila 0.108 cd/m2. Gamut boja vidljiv je na CIE dijagramu u donjem lijevom dijelu slike, te se na njemu jasno vidi kako su primarne boje precizno postavljene, dok su sekundarne u većim otklonima.

Nakon analize Standard predloška od kojeg nismo ništa više od dobivenog niti očekivali, provjerili smo Cinema i Expert predloške.

 

lg-lm960v-cinema2d

Na slici gore se nalaze rezultati mjerenja za Cinema predložak, dok su rezultati za Expert 1 predložak na slici dolje. Uspoređujući rezultate sa Standardnim predloškom, jasno se vidi kako i Cinema i Expert nude značajno bolje rezultate u svim karakteristikama osim za prosječnu vrijednost gamme, a koja je podjednaka kao i kod Standard predloška. Prosječna Delta E 1976 odstupanja u RGB balansu sada iznose oko 8, što bolje od Standard predloška no lošije od LG-jevom LM670S modela koji smo testirali, a čije su greške nekoliko puta manje i iznose 1.8 u prosjeku. Obzirom da se smatra odličnim rezultatom ako su greške manje od 3, jasno je kako LG-jev top model za ovu godinu ne nudi pravilno balansiran RGB duž različitih vrijednosti svjetline, što znači da je potrebno kalibrirati televizor kako bi se greške smanjile na prihvatljivu vrijednost. Ono što olakšava situaciju jesu vrijednost za crvenu, plavu i zelenu boju, a koje su konstantne u svojim otklonima, tako da ih se kontrolom RGB balansa u dvije točke može lako popraviti.

lg-lm960v-expert2d

Tvornički je aktivno LED lokalno zatamnjenje na Low vrijednosti, te ClearPlus interpolacijski algoritam koji dodatno zatamnjuje sliku u Cinema i Expert predlošcima, tako da je vrijednost crne boje iznosila 0.032 cd/m2, a bijele 98 cd/m2. Kada se isključi LED lokalno zatamnjenje i TruMotion algoritam, crna boja naraste na 0.28 cd/m2, a bijela na preciznih 200 cd/m2.

Zanimljivi su rezultati dobiveni usporedbom mjerenja crne i bijele boje kod On/Off i ANSI mjerenja. On/Off označava mjerenje kod kojeg se za crnu očitava vrijednost kada se na ekran šalje signal 0% svjetline, te zatim mali pravokutnik s bijelom bojom, dok ANSI koristi uzorak šahovnice s naizmjenično postavljenim pravokutnicima s bijelom i crnom bojom. Kod LCD-a je vršna svjetlina kod obje metode podjednaka, dok je kod plazmi obično svjetlina manja kod ANSI uzorka jer je veća površina ekrana prekrivena bijelom bojom. LG-jev LM960V je prvi LCD koji smo testirali, a koji je pokazao veću svjetlinu kod ANSI nego kod On/Off uzorka i to gotovo dvostruko veću.

Sve vrijednosti u tablici su u kandelima po metru kvadratnom.

Lokalno zatamnjenje -> Off Low Mid High
On/Off 120 107 103 108
ANSI 199 186 169 181

Ono što je zanimljivo za vidjeti jest kako High vrijednost lokalnog zatamnjenja ima veću vrijednost svjetline od Mid vrijednosti, a isto vrijedi i za vrijednosti crne boje koja na High vrijednosti nije najniža nego upravo na srednjoj. Ovo nije prvi puta da vidimo kako je srednja vrijednost bolja od najviše vrijednost, LG je imao taj slučaj s kontrolom dinamičkog kontrasta.

Kada je lokalno zatamnjenje isključeno vrijednosti svjetline su referentno postavljene što se svjetline zaslona tiče i to je pohvalno, a valja naglasiti da se u tom slučaju i gamma postavlja idealno na ciljanu vrijednost od 2.20.  Ukratko, ako želite preciznu gammu “ravno iz pakiranja” isključite LED lokalno zatamnjenje. Većini korisnika ipak preporučujemo da LED lokalno zatamnjenje drži na Low vrijednost, a TruMotion na User ili Clear postavci koje ne zatamnjuje sliku, što će osigurati rezultat kao na slici dolje:

lg-lm960v-expert-mod2d

Raspon boja je precizan tvornički u Cinema i Expert predlošcima, uz greške koje su tek malo iznad ciljane granice – iznose u prosjeku 4, a granica je 3. Raspon boja je precizan uz sekundarne boje u manjim otklonima, što smatramo dobrim rezultatom.

Putem dostupnih kontrola moguće je podesiti gammu da bude na referentnoj vrijednosti uz aktivno lokalno zatamnjenje, te smanjiti greške u RGB balansu i prikazu boja.

3D karakteristike

LM960V nudi iste predloške za sliku kao i u 2D načinu rada, te su one odvojene tako da možete koristiti isti predložak za 2D i 3D s različitim vrijednostima. U odnosu na prošlogodišnji LW980S, broj predložaka je povećan.

Mjerenja smo izvršili u Standard, Cinema i Expert predlošcima, s postavljenim polarizacijskim naočalama ispred kolorimetra na udaljenosti od oko 30 centimetara. U nastavku se nalaze rezultati za Expert predložak:

lg-lm960v-expert-3d

Gamma karakteristika je gotovo istovjetna kao i kod 2D predloška i kreće se oko vrijednosti 2 (cilj je 2.2), temperatura slike je isto tako dobra iako za nijansu toplija nego što bi trebala biti,  a u većim su odstupanjima boje i RGB balans. RGB balans previše naginje na zelenu boju i razlog tomu nisu samo 3D naočale već općenito tvorničke karakteristike koje i u 2D-u i kod mjerenja 3D karakteristike bez naočala imaju gotovo 10% izraženiju zelenu boju nego što bi trebala biti.

3D predlošci imaju cijelu paletu kontrola kao i kod 2D-a, tako da se karakteristike mogu optimirati i dovesti u prihvatljive granice. Šteta je ipak što LG nije uložio veći napor u postizanje preciznijih karakteristika slike u tvorničkim predlošcima, posebno nakon što je to uspješno demonstrirao s LM670 modelom.

Više detalja se nalazi u tablici niže.

Napomena: ANSI mjerenje označava vrijednost crne boje kada je 50% ekrana potpuno crne, a 50% maksimalno bijele boje i pokazuje performanse koje korisnik može očekivati kod većine video materijala.

Mjerni izvještaj
Tvornički Expert 2D Tvornički Expert 3D
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.032 (0.26 ANSI) | 0.28 (isključeno lokalno zatamnjenje) 0.033
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
97.7 (186 ANSI) | 200 (isključeno lokalno zatamnjenje) 92.5
Izmjereni kontrast
3053:1 (715:1) | 714:1 2803:1
Vrijednost game (cilj: 2.2)

 

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

33 komentara

    1. Loš tv kako sam i predpostavljao. Ako mu je najjači adut dizajn i debljina onda….
      Mogu koreanci štancati televizora koliko hoće ali kvalitetu jednog philipsa ili panasonica neće nikad dostići…

  1. Darco, pozdrav. Evo mene opet.
    Moze li jedno pojasnjenje? “…tu je mogućnost povezivanja tipkovnice i miša…”.
    Zicni ili Bezicni? Jeli to probano?
    Moze li Logitech K400 uz Logitech V470 (Bluetooth mis)? Molim za konkretan odgovor.
    Hvala!

    1. Pozdrav Zorane, tipkovnice i miš koje se spajaju preko USB-a i imaju standardne drivere normalno funkcioniraju. Bluetooth misa nemam niti jednog da isprobam tako da to ne mogu potvrditi. U svakom slučaju hvala na napomeni, probati ću pribaviti jedan primjerak i ubuduće koristiti u testovima.

  2. Izvrsna recenzija, rekao bih znatno studioznija i objektivnija u odnosu na recenzije modela serije 6,gdje je više prevladalo prvotno oduševljenje samim dizajnom, koji zaista izaziva wow efekt.
    Ne znam u kojem su to dućanu cijene koje ste naveli, jer npr. u Europatradeu 55″ model košta cca 22.000,00 kn.
    U svakom slučaju, smatram da ovaj model doista ne vrijedi te novce i kao minus mu je svakako trebala biti navedena i nerealno visoka cijena!

    1. Meni cijena nikad nije minus niti bi je trebalo navoditi kao minus. Pod plus i minus treba staviti ono kaj tv može i ne može. Ono što radi sjajno i što radi loše a cijena je takva kakva je. Mercedes puno košta ali to mu nije minus jer nije rađen za tebe i mene…

  3. Evo, danas izašao novi softver za LG televizore v.04.01.27. Velik brojčani skok u odnosu na prošlu verziju pa valjda onda donosi i nešto novo i bolje?
    Upravo se skida. Nisam nigdje pronašao kaj donosi novog?

      1. Za moju verziju televizora verzija je kako sam rekao 04.01.27 i nakon instalacije nisam primjetio na prvu nikakvo poboljšanje ili dodatak nekih funkcija u meni. Apsolutno ne vidim ništa novog? Dobro, gledali smo tekmu pa nisam istraživao. Budem sutra bacio detaljniji pogled….

    1. Čekao sam da vidim koliko će vremena proći dok se ne zalijepiš na komentar! Nisam promijenio mišljenje, samo lagana provokacija…

  4. Novosti vezane za 04.02.42 verziju softvera:

    – ne dolazi više do anomalija u određenim scenama kod 24p materijala, tako da je taj problem riješen
    – glasovno upravljanje i dalje nije dostupno

    Ostalo još provjerim u narednim danima i ažuriram podatke u recenziji.

  5. Kod plasmi i lcd-a sve manje novosti. Na to se treba navići jer proizvođači sada svoj trud i znanje fokusiraju na oled

  6. uz najavljene cijene top modela,definitivno ću se načekat. Samo mi to čekanje neće teško pasti jer sam se na vrijeme opskrbio pravim proizvodima

  7. Poštovanje, naručio sam tv LG 55LM960V pa bi zamolio nekog da mi objasni kako da ga najbolje podesim, kako bi mi slika bila najbolja i najugodnija za gledanje. Znači molim pojašnjenje od samog starta kad upalim tv pa do idealnih postavki za gledanje.. Ukoliko ovde ne moze da se ovako nešto piše, molio bi da mi se jave (svi oni koji imaju iskustva sa ovim tv-om) na mail vladimir78@live.com.. unapred hvala

  8. Bio bih zahvalan kad bi mi netko odgovorio zasto mi dolazi do raskoraka u prikazivanju info o programu i relno program. Fali mi jedan sat izmedu.
    Hvala

    1. Pozdrav
      Sto Vam je podeseno pod Settings – Vrijeme – Sat? Meni stoji Automatski i vremenska zona Zagreb i vrijeme je dobro podeseno.

  9. Pozdrav,evo opet se javljam sa jos par upita :P
    Kako ste mi rekli da pricekam sa kupnjom 47LM765 da pricekam seriju LAxxx.Posto sam veoma nestrpljiv i htio bi uzet telku sto prije,dosta zadnje vrijeme gledam 47lm960.I morma rec da mi se jako svida,a i vidim da ju vi imate kad ste nedavno film recenzirali na njoj.Posto mislim dosta gameat na tvu,zanima me jesu sa kojim updateom popravili kasnjeje signala. Molim vas na odgovoru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!