FilmoviKinoReportažeVijesti

Reportaža [Zagreb]: CineStar Arena IMAX – tehnologija iza magije velike slike i zvuka

Video demonstracija

Kratak video zapis u kojem je ukratko prezentiran IMAX Digital MPX Theater sustav zagrebačkog IMAX kina:

[youtube id=”RWBOJY6Vewo” w=”600″ h=”337″]

Zaključak

Za kraj, bilo nam je zadovoljstvo vidjeti IMAX na jedan drugačiji način i uvjeriti se kako se doista radi o sofisticiranom sustavu visokih performansi i moderno oblikovanog sučelja kojim se lako može naučiti rukovati. Iako su naši domaćini bili otvoreni i odgovarali na sva naša pitanja, mnogi detalji su ostali prekriveni velom tajne iz samog razloga što IMAX mnoge informacije ne otkriva prema van i od svojih klijenata očekuje da budu korisnici, a ne administratori koji bi mogli ući u svaki segment sustava i istraživati ga. U svakom slučaju kroz dnevne kalibracije i korištenje sustava upravo onako kako je to definirano možemo biti sigurni da filmove u CineStar Arena IMAX-u gledamo upravo onako kako ih je IMAX korporacija pripremila, a autor zamislio, na izvrstan način.

Zahvale

Zahvaljujemo se osoblju tvrtke Blitz-Cinestar, posebno gđi. Ivoni Lušić, g. Darku Ljubiću, g. Saši Trifunovskom i g. Mariu Tržiću na vrlo ugodnoj i informativnoj atmosferi u kojoj smo saznali mnogo detalja o organizaciji, tehnologiji i iskustvima u radu s najmodernijom kino opremom kojoj svakako pripada IMAX.

imax-zagreb-staff

Darko Ljubić (lijevo) i Saša Trifunovski (desno), naši domaćini na obilasku IMAX kina

paragraph-separator-divider

Copyright 2012. HDtelevizija.com. Sva prava pridržana.

 

O BLITZCINESTARU

Tvrtka Blitz-CineStar najveći je kinoprikazivač u regiji. Nastala je 2003. godine kao Joint Venture vodećeg hrvatskog filmskog distributera – tvrtke Blitz film i video distribucija koja zastupa kompanije Warner Bros. Pictures International, New Line Cinema, 20 Century Fox, Universal Pictures International, Paramount Pictures International, Dreamworks Animation, Icon Entertainment, Europa Corp., Summit Entertainment i mnoge druge – i CineStara, najvećeg njemačkog kino prikazivača.
Sa željom da izjednače kvalitetu kino ponude u Hrvatskoj s kvalitetom drugih razvijenih europskih zemalja, tvrtka  2003. godine otvara prvi hrvatski multipleks (CineStar Zagreb), nakon čega slijedi i otvorenje drugih multipleksa: CineStar Arena IMAX (10 dvorana s 1668 sjedala),  CineStar Zagreb (13 dvorana s 2940 sjedala), CineStar Novi Zagreb (9 dvorana s 1928 sjedala), CineStar Rijeka (8 dvorana s 1868 sjedala), CineStar Zadar (6 dvorana s 980 sjedala), CineStar Šibenik (5 dvorana s 592 sjedala), CineStar Split (5 dvorana, 686  sjedala) Cinestar Osijek (9 dvorana, 1178 sjedala), CineStar Varaždin (6 dvorana, 786 sjedala) i CineStar Dubrovnik (3 dvorane, 537 sjedala). Navedeni multiplexi čine nacionalni CineStar lanac od 10 multipleksa koji sadržavaju 74 dvorane ukupnog kapaciteta 13.163 sjedala.

Blitz-CineStar će u širenju mreže multipleksa do kraja 2012. otvoriti još 3 kina: multipleks u Slavonskom Brodu u Colosseum centru (4 dvorane, 520 sjedala), multipleks u Mostaru u sklopu trgovačkog centra Mepass Mall (5 dvorana, 700 sjedala) te veliki projekt u Splitu, multipleks s 12 dvorana u sklopu centra Mall of Split.  Svi planirani multipleksi činit će CineStar lanac od ukupno 13 multipleksa s 90 dvorana koje sadrže preko 15 000 sjedala

Blitz-CineStar kreira i kontinuirano razvija visokokvalitetan CineStar brend (2008. CineStar dobiva titulu Superbrands; 2009. CineStar brend potrošači izabiru među 30 najboljih brendova visokog potrošačkog povjerenja!), prikazuje najnovije filmske naslove vodećih svjetskih distributera, te uvodi nove tehnologije i ponudu koja nudi održivu profitabilnost i rast te vodeću poziciju kinoprikazivača.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

  1. Iskreno, zvuk mi je u imaxu loš da ne kažem za kurac. Iza leđa imamo dva grozda zvučnika smještenih izraziot visoko u lijevom i desnom kutu što mi daje neprirodan zvuk koji me udara odozgo u glavu. Ja nisam u centru zvuka već je on iznad mene.
    Drugi problem je kaj su zvučnici kako sam rekao samo u kutevima što mi opet ne stvara ambijent pošto znam od kuda zvuk dolazi. Bas je uglavnom loše poštelan i uvijek bruji te u kombinaciji s pretjeranom glasnoćom stvara jednu nelagodu za uši. Imao sam sreću pa sam bio u americi prije desetak godina te posjetio tamošnji imax. Znači ono kaj sam tamo čuo mogu ocijeniti čistom desetkom i perfekcijom a zagrebački imax bi sukladno tome dobio ocjenu 4/10. Sve u svemu jako razočaravajuće. Što se slike tiče to je druga pjesma. Za ono što sam vidio ocjena je čista desetka… Da sad ne ulazim u detalje žalosno je da je dvorana prije deset godina bila bolje poštelana i opremljena nego ova današnja u zagrebu…

      1. Pa ne znam što bi ti rekao? Ako se želiš uživiti u film moraš biti u centru slike i zvuka. Protiv slike kako sam rekao nemam ništa ali protiv zvuka … Kako rekoh ubije me što se sve odvija meni iznad glave, što nije prirodno da ga jebeš. Potom pozicija zvučnika definira zvuk a ja ne bi smio imati definirani zvuk. Sve bi trebalo biti prirodno, onako kako se odvija na platnu. Sve bi popušio što bi rekli zakaj je to tako ali pravilno balansiranje zvuka? Ne znam, dođe mi da se smijem.. Meni osobno ne smeta ali vidim ljude oko sebe kako u nekim scenama zbog pravilnog balansiranja zvuka pokrivaju uši, izvode djecu van dvorane. Ako im je to bio cilj, uspijevao svaki put određen broj posjetitelja natjerati van prije kraja predstave… Ne znam zašto im onda takav raspored zvučnika nije i u drugim dvoranama ili zašto to nisam vidio u imaxima van hrvatske? No dobro, nema smisla o tome raspravljati. Platno je jebeno, slika prvoklasna a zvuk podnošljiv. Ništa posebno… od imaxa bih ipak očekivao više…

  2. Hvala na reportaži. Bilo bi zanimljivo imati raspored sjedenja zajedno sa dimenzijama.

    2K rezolucija? Sramota.

    Pretpostavljam da, kada osoba sjedi u zadnjem redu, ekran zauzima ~50 stupnjeva vidnog polja horizontalno.

    Stoga, kutna resolucija (angular resolution) na toj poziciji je 2000/50 = 40 piksela po stupnju.

    Japanski NHK je dokazao da je limit prosječnog zdravog ljudskog oka ~200 piksela po stupnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!