MonitoriRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [TV + monitor]: LG M2482 – osobni TV (M82 serija)

KVALITETA SLIKE

Sadržaji visoke rezolucije (HD – Blu-ray, 720p)

LG_M2482_hd

LG je napravio dobar posao s M2482 modelom – tvornički je slika dobro podešena, dobrog kontrasta i malih odstupanja u ostalim parametrima slike. Ovo znači kako podešavanje slike putem dostupnih kontrola nije nužno kako bi gledatelj mogao vidjeti materijale koji su vrlo blizu originalnom zapisu, što je s obzirom na namjenu ovog televizora kao sekundardnog u kućanstvu odlična karakteristika. Ništa manje impresivni nisu ni rezultati procesora slike – gotovo sve testove je M2482 prošao s najvišim ocjenama, a ukupnom rezultatu mnogo doprinosi podrška za sve testove kadenci. LG televizori uobičajeno prolaze takve testove, a drago nam je vidjeti kako je proizvođač zadržao dobru podršku i na ovom modelu male dijagonale.

Segment u kojem LG ne briljira je pokretna rezolucija, a koja je u skladu s izostankom 100 Hz ili većeg osvježavanje zaslona – izmjerili smo tek 250 od 1080 linija u testovima, što je u skladu s 50 Hz televizorima, odnosno svim modelima kod kojih se može isključiti dodatno osvježavanje. Unatoč maloj pokretnoj rezoluciji, a koja svoja ograničenja pokazuje kod dinamičnog sadržaja poput sportskih prijenosa, testni uzorak je bio iznimno čist od anomalija i tragova objekata u pokretu, što u kombinaciji s malom dijagonalom daje prihvatljiv rezultat. Situacija se značajno kvari kada smo pokrenuli test pokretne rezolucije sa smanjenom vrijednosti bijele boje (na 50% i 30% maksimuma) – u tom slučaju se iza objekata prikazuje jasno vidljiv obris koji tanke linije učini debljima, a isto radi i s ostalim objektima – posebno kada su kontrastne boje u odnosu na podlogu. Ovo je veći nedostatak koji umanjuje iskustvo gledanja.

LG_M2482_ghosting

O oštrini nemamo što puno za navesti – zaslon pune HD rezolucije koji nudi 1:1 mapiranje informacija na zaslon daje sliku izvrsne oštrine, posebno na zaslonu ovako male dijagonale. Fini detalji su prisutni, nazubljenosti nema, a situacija nije ništa lošija kada se na slici prikaže 720p materijal. Skaliranje slike je solidno i bez jasnih nedostataka koji umanjuju iskustvo gledanja. Tek jače komprimiran signal s MPEG kompresijskim blokovima i Mosquito efektom se može uočiti, no samo kod gledanja iz vrlo male udaljenosti (manje od dvije dijagonale).

Od filmova smo pogledali Batman: Vitez Tame i The Ultimate Wave Tahiti u 2D varijanti, te smo bili zadovoljni kvalitetom prikaza na Expert predlošku s isključenim Edge Enhancerom i gammom podešenom na vrijednost 2.4. 24 Hz materijal se pravilno prikazuje, bez posebno izraženog trzanja i titranja finih linija, a dobar kontrast u kombinaciji s preciznim bojama pridonosi realističnosti prikaza.

Vrijednost crne boje je dobra i ekran ne pati od probijanja pozadinskog osvjetljenja, tako da je noćno gledanje – primjerice u spavaćoj sobi – kvalitetno i ugodno.

LG_M2482_backlight

Iako proizvođač ovaj model reklamira pod imenom “osobni TV”, zbog dobrih kuteva gledanja i malim odstupanjima u prikazu boja može nekoliko osoba jednako kvalitetno uživati u sadržajima.

LG_M2482_viewing

Sadržaji standardne rezolucije (DVD, SD TV signal)

LG_M2482_std-tv

HQV testni DVD disk je pokazao solidnu stabilnost SD signala, dobro baratanje isprepletenim signalima (Telecine A i Telecine B), te jako dobrim baratanjem s nazubljenim linijama, tako da su i isprobani DVD filmovi i SD materijali bili prezentirati jako dobro.  Uvodna špica filma Dan Poslije Sutra prezentirana je s jasnim linijama slova koje se lagano gibaju preko ekrana, bez stepeničastih efekata ili trzanja, a kadrovi letenja iznad ledenih santi su također stabilni, uz tek manje izraženo trzanje. Ako korisnik želi oštriju sliku SD signala, funkcije horizontalne i vertikalne oštrine se mogu povećati do zadovoljavajuće razine. Opcija Edge Enhancer gotovo da i ne pokazuje svoj utjecaj bez obzira je li na Low ili High vrijednosti.

TV program je također dobro prezentiran, kontrastne slike i bez trzanja ili titranja u prikazu. Kod sporta se vide ograničenja 50 Hz osvježavanja, a kod određenih nijansi se mogu vidjeti i jasniji tragovi iza objekata, no ponovno veličina dijagonale i cjelokupno jako dobre karakteristike slike poboljšavaju situaciju.

PC monitor primjena

LG_M2482_diablo3

Kod povezivanja preko HDMI-ja pojavljuje se dijalog koji provjerava je li računalo povezano na taj ulaz. Ukoliko jest, automatski se postavlja PC način rada koji onemogućuje pojedine opcije za procesiranje, a koji produljuju vrijeme potrebno da se slika prikaže na ekranu.  U slučaju M2482 monitora, gase se kontrole dinamičkog kontrasta, te sustav za upravljanje bojama, dok su kontrole za RGB balans i dalje dostupne, tako da se slika može precizno podesiti. Osim gašenja pojedinih opcija, monitor automatski primjenjuje 1:1 mapiranje piksela za najveću oštrinu slike, tako da crni obrub ili izostanak informacija (overscan) nije ovdje prisutan.

Na samom kursoru smo odmah uočili kako kašnjenje nije ništa veće nego kod ostalih LCD monitora, te smo paralelnim prikazom brojača na monitoru i CRT monitoru izmjerili kašnjenje od 30 do 50 ms. Igrajući Diablo 3 nismo uočili kašnjenje koje bi nas ometalo u igri.

S obzirom na cjenovnu klasu, LG-jev M2482 monitor nudi solidne performanse uz sliku koja će zadovoljiti malo i srednje zahtjevne korisnike, dok će oni najzahtjevniji gledati monitore više cjenovne kategorije opremljene H-IPS matricama (poput HP-ovog modela ZR2740w kao trenutno našeg referentnog PC monitora).

KVALITETA ZVUKA

LG_M2482_speakers

LG-jev monitor posjeduje stereo zvučnike smještene s pogledom prema podlozi, te s kombinacijom tehnologija Clear Voice i Infinite Surround pruža solidnu kvalitetu za manje zahtjevne korisnike, kao i one koji će većinom gledati sadržaje pri malim glasnoćama (npr. ako je monitor instaliran u spavaćoj sobi). Ipak, LG omogućuje povezivanje na vanjsko pojačalo putem analognih i digitalnih izlaza, tako da korisnik može čuti kvalitetniji zvuk od onog koji nude ugrađeni zvučnici.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Dobra i korektna recenzija.
    Još jedan odličan proizvod od LG-a koji diže standarde prikaza bilo kao tv ili još više kao monitor. Zahvaljujući jeftinoj tehnologiji izrade ips panela tvrtka je natjerala ostale proizvođače da se trgnu i tržištu ponude kvalitetnija rješenja od godinama guranih proizvoda sa inferiornim tn panelima.
    Predpostavljam da se radi o zabuni što ste naveli da se radi o mva matrici ili

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!