Audio-video uređajiReportažeVijesti

Reportaža [Bratislava]: Pioneer predstavio AppRadio sustav za automobile i nove proizvode za kućno kino

pioneer-header

Trend “pametnih” uređaja uspješno je proširen i na uređaje za multimediju i upravljanje u automobilima, što je Pioneer uspješno demonstrirao danas na konferenciji za novinare u Bratislavi. Kroz prezentaciju podijeljenu u dva dijela Pioneer je demonstrirao AppRadio proizvode, nove i nadolazeće aplikacije, te nove proizvode za kućno kino – A/V pojačala, Blu-ray reproduktore, mrežne reproduktore, soundbar i 5.1 kućna kina, te na kraju mini linije. Video prilog sa svim detaljima će uskoro biti objavljen na stranici, a u ovoj najavi ćemo samo u kratkim crtama navesti pojedine informacije vezane za AppRadio i iGo aplikacije.

AppRadio – što je to?

[youtube id=”tc2VbLP_OxQ” w=”600″ h=”337″]

Pioneerov AppRadio je sustav za automobile koji kroz interakciju s pametnim telefonom dovodi kompatibilne aplikacije za veliki zaslon osjetljiv na dodir, optimiran za korištenje tokom vožnje. AppRadio proizvodi su već dostupni na tržištu, te je jedan od njih prošle godine bio nagrađen EISA nagradom za najbolju ugradbenu jedinicu za automobile (European In-Car Head Unit 2011-2012), a danas je sustav nadograđen novim uzbudljivim aplikacijama koje su birane prema zahtjevima korisnika.

Ideja AppRadio jedinice nastala je kako bi zadovoljila potrebe korisnika, a čije su brige usmjerene na:

  1. zaslon dovoljno velik za praktično korištenje tokom vožnje (pametni telefoni imaju premalen zaslon)
  2. bateriju koja u pametnim telefonima nije dovoljna za dugo korištenje GPS funkcije i ostalih aplikacija
  3. GPS prijam na pametnim telefonima može biti slabiji u automobilu (staklo protiv zagrijavanja može blokirati signale)
  4. cijena korištenja GPS aplikacija (u slučaju korištenja podatkovne mreže)

Zašto aplikacije s mobitela u automobilima?

Jedan od upečatljivijih slideova na prezentaciji bio je onaj koji govori koliko je kojoj tehnologiji bilo potrebno da dosegne penetraciju u domaćinstvima od 40% i tu je jasno vidljivo koliko je malo vremena bilo potrebno pametnim telefonima da dosegnu taj cilj. Podjednako uspješni su bili televizori (također oko 3 godine), zatim internet (oko 5 godina), mobiteli i radio (7 godina), računala (13 godina), struja (15 godina) i na kraju tu je telefon kojemu je bilo potrebno gotovo 40 godina da dosegne 40% kućanstava u SAD-u.

technology-penetration-us-household

Pametni telefoni su također najmnogobrojniji uređaji s omogućenom navigacijom, no ono što im daje najveću snagu upravo su aplikacije koje korisnik može instalirati i na taj način prilagoditi korištenje vlastitim potrebama. Svakodnevno se aplikacijama koriste milijuni i milijuni korisnika diljem svijeta, a jedina poteškoća nastaje tokom vožnje automobilom, a kada se nije poželjno koristiti mobilnim telefonom. Kroz istraživanja među korisnicima i analizom podataka Pioneer je kreirao AppRadio čije samo ime povezuje moderno s tradicionalnim područjem i prilagodio ga za korištenje u automobilu.

Koje aplikacije korisnici najviše žele koristiti u automobilu?

Pioneer je proveo istraživanje vezano za interes vozača oko aplikacija koje bi voljeli koristiti u automobilu, naravno bez upotrebe pametnih telefona jer su dobro poznate zakonske sankcije i sigurnosna upozorenja vezana za upotrebu mobilnih aparata tokom vožnje. Istraživanje je pokazalo kako najveći broj korisnika želi koristiti sustav za navigaciju, zatim informacije o stanju u prometu i na kraju upozorenja o radarima. Zatim dolaze vijesti, informacije o restoranima i drugim objektima, slanje poruka, internet pretraživač, vodiči za putovanje, vremenska prognoza itd.  Iako su socijalne mreže na posljenjem mjestu, predstavnik Pioneera je izjavio kako su bolje rangirane na drugim tržištima, baš kao i internet radio. Iz tog razloga Pioneer očekuje kako će interes za navedenih stavkama rasti, što će proizvođač podržati kreiranjem odgovarajućih aplikacija u budućnosti.

iGo primo aplikacija od sada kompatibilna s AppRadio sustavom

Nova nadogradnja za iGo primo aplikaciju za iPhone i iPad uređaje će podržavati povezivanje na Pioneerovi AppRadio multimedijalni sustav. Nova aplikacija će biti uskoro dostupna za regiju Europe, Rusije, Turske, Južne i Sjeverne Amerike i Brazila. iPhone korisnici će tako sada moži proširiti svoju iGo Navigation aplikaciju na veliki zaslon AppRadio uređaja, uz bolju kvalitetu prikaza, jasniji zvuk i optimizaciju za korištenje u automobilu.

Pioneer AppRadio SPH-DA02 i SPH-DA100

app-radio

SPH-DA02 je ulazni model 6.1″ WVGA (800×480 px) zaslona osjetljivog na dodir koji podržava samo Appleov iPhone, a nudi više-dodirno upravljanje, Bluetooth za hands free kontrolu, vanjsku GPS antenu, FM/AM prijamnik, ulaz za stražnju kameru i jedan pre-out za subwoofer ili zadnje zvučnike. Podržava iPhone 4 i iPhone 4S mobilne telefone.

SPH-DA100-pioneer-appradio

SPH-DA100 je napredniji model većeg WVGA zaslona (7″), posjeduje HDMI ulaz za Android telefone, Parrot Bluetooth za Hands Free, te uz sve navedeno za slabiji model ima 2 pre-out izlaza za prednje ili zadnje zvučnike, te subwoofer i 5-pojasni grafički ekvilajzer.

Demonstracija u Nissan 350Z Pioneer Edition automobilu

pioneer-nissan

Demostracija funkcija AppRadio sustava jest zanimljiva za pogledati u ugodnom ambijentu hotela Sheraton na posebnim stanicama gdje je sustav ugrađen, no isprobavanje sustava u pravom automobilu koji je sam po sebi vrlo impresivan posebno je zadovoljstvo. U automobilu je bio ugrađen jači model SPH-DA100,te je u kombinaciji s povezanim iPhone telefonom pokazao sve svoje mogućnosti i lakoću upotrebe. Nekoliko fotografija u nastavku.

nissan-pioneer-350z-side

nissan-pioneer-350z

nissan-pioneer-350z-tire

nissan-pioneer-350z-app

 

paragraph-separator-divider

Više detalja o AppRadio proizvodima, iGo aplikaciji, kao i informacije o predstavljenim AV komponentama u zasebnom izvješću.

Zahvaljujemo tvrtki Pioneer i njenim predstavnicima, te gospodinu Marku Popari na omogućenom putovanju na ovo događanje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!