Audio opremaHome CinemaRecenzije

Recenzija [soundbar kućno kino]: Boston Acoustics TVee Model 25

KVALITETA ZVUKA

ba-tvee-25-complete

Kao i ranije testirane audio komponente, tako smo i Boston Acoustics TVee Model 25 komplet proveli kroz različite audio materijale, od filmova, glazbe, pa sve do testnih sekvenci kako bismo što bolje upoznali njegove mogućnosti. Kod soundbarova, posebno onih povoljnije cijene posebnu pažnju obraćamo na uspješnost sustava da kreira balansirani zvuk u kojem će biti cijela zvučna slika pravilno prezentirana – za razliku od uobičajenih zvučnika ugrađenih u televizore koji ne pokrivaju niske i visoke tonove. Osim kroz filmove, dobar pokazatelj kvalitetne reprodukcije zvuka je Telarcov Test Disc broj dva, a koji posjeduje nekoliko segmenata koji pokrivaju sve kritične zone koje mora zadovoljiti audio sustav da bi zvučao dobro. U tablici niže su dani rezultati (ocjene mogu biti: loš, osrednji i dobar):

Telarc Test Disc #2
Tonalni balans
osrednje
Udaraljke osrednje
Vokali dobri
Žičani instrumenti
osrednje
Basevi i niske frekvencije osrednje
Zvučna pozornica
osrednje
Dinamika dobra
Detalji osrednje

Za referentno slušanje je korišten sustav s ProAC Response Tritower zvučnicima, Denon PMA-700AE pojačalom i NuForce Icon uDAC D/A pretvaračem.

TVee Model 25 je pokazao dobre performanse s obzirom na cjenovnu kategoriju i konstrukciju samih zvučničkih jedinica, reproducirajući sve isprobane sekvence bez posebno uočljivih anomalija ili distorzija koje bi na sebe skretale pozornost i kvarile dojmove. Tonalni balans je osrednji, posebno pri većim glasnoćama gdje se srednjetonsko područje povlači u sebe, subwoofer gubi kontrolu i potrebno ga je regulirati, a visoki tonovi se izoštre i djeluje prenapadno. Udaraljke i žičani instrumenti su dobro zvučali na zvučnoj pozornici koja može biti šira ili uža – ovisno o odabranim opcijama. Kada je isključena opcija stvaranja virtualnog surround sustava, zvuk je previše sabijen na širinu soundbara, što se kod slušanja s udaljenosti od 2 metra ili više manifestira kroz nedovoljan zvučni prostor ispred gledatelja i samim time slabije zvučno iskustvo. U slučaju da je opcija za proširenje zvuka aktivna, pozornica je mnogo šira i proizvođaču ovdje treba čestitati na kvalitetno implementiranom algoritmu koji ne degradira kvalitetu zvuka uz značajno proširenje audio prostora. Na kraju, vokali i dinamika zvuka u aspekti koji su nas pozitivno iznenadili u testnim materijalima, tako da smo s velikim zanimanjem provjerili kako će zvučati filmske audio trake i koncerti na Blu-ray mediju i ostalim visokokvalitetnim izvorima.

Andre Rieu at Schonbrunn, Vienna bio je jedan od prvih Blu-ray naslova koji smo poslušali na TVee Model 25. Slušajući orkestralnu inačicu pjesme My Heart Will Go On podesili smo snagu subwoofera tako da ne gubi kontrolu, te odabrali proširenu zvučnu pozornicu putem kontrole na soundbaru. Sa zvukom smo tada bili zadovoljni, čist je i bez distorzija čak i u dinamičnijim trenucima, uz tonalni balans koji se počne gubiti tek pri velikim vrijednostima glasnoće. Valceri koje je izvodio orkestar Johanna Straussa ima je svoj jasni takt, dinamiku i detalje, a subwoofer je uspješno zaokruživao zvučnu sliku kada je to bilo potrebno. Cjelokupan dojam je jako dobar s obzirom na dimenzije sustava i ugrađene veličine membrana, no drago nam je vidjeti kako Boston Acoustics pazi na audio performanse svojih ulaznih sustava.

Idući na redu bio je film Pirati s Kariba: Na Kraju Svijeta, Blu-ray izdanje. Film je to koji obavezno pogledamo na svakom audio sustavu, točnije određene scene koje nam omogućuju da dobijemo najbolji dojam o tome kako se sustav nosi s reprodukcijom najnižih tonova i iznimnom dinamikom. Za provjeru stabilnost reprodukcije niskih tonova, gledamo uvodnu scenu vješanja s niskim tonovima koji lagano dolaze i odlaze iz zvučne slike, poput valova, te kao šlag na tortu – pad novčića koji prati snažan bas koji rijetki subwooferi mogu iznijeti kako treba. TVee Model 25 u ovom segmentu nije postigao dobar rezultat – niski tonovi su bili zamućeni i bez prave snage i kompresije. Najniža frekvencija koju subwoofer može reproducirati također ne oduševljava tako da se detalji u sub-bass području niti ne reproduciraju. Pad novčića je stoga bio više orijentiran na više bas frekvencije nego na najniže registre.

Dinamične scene su pokazale bolje performanse, posebice zbog mogućnosti zvučnika u soundbaru da uz relativno dobru kontrolu istovremeno reproduciraju širok raspon različitih tonova – scena “Sve je to samo posao” je najbolji primjer. Udari topova su nešto bolje reproducirani od strane subwoofera, kao i svi drugi materijali gdje ne ne očekuje dugotrajna reprodukcija niskih tonova koje membrana i pojačalo ne mogu pravilno pratiti.

Kao i kod ostalih isprobanih materijala, tako i ovdje izbor proširene zvučne scene daje bolje zvučno iskustvo uz zadržavanje dijaloga precizno na ekranu, kao i ostalih događaja koji su namijenjeni za centralni zvučnik. Pravi surround efekt se ni u ovom slučaju ne može iskusiti, no činjenica da gledatelj dobiva jako dobru široku prednju pozornicu za ovako kompaktan proizvod svakako je pozitivna značajka.

TVee Model 25 posjeduje samo Dolby Digital dekoder, tako da mu je potrebno poslati dekodirane ostale formate kako bi ih mogao reproducirati. Putem digitalnog optičkog sučelja moguće je samo slati formate s gubicima u 5.1 obliku, no s obzirom da se ovdje ne radi o audiofilskom sustavu koji bi bio u stanju otkriti detalje pohranjene u HD audio formatima, sustav je i više nego dovoljan za formate koji će mu se slati.

Osim navedenih poslušali smo nekoliko albuma različitih žanrova i ponovno došli do istih zaključaka – zvuk je čist i bez jasnih distorzija, te pri srednjim glasnoćama ugodan za slušanje. U glazbi se po potrebi može regulirati snaga subwoofera da ne dominira previše u sceni, no to je ionako slučaj s gotovo svim modelima.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

10 komentara

    1. Pozdrav Dalibor!

      Glavna razlika bi bila da ovaj soundbar može svirati glasnije uz manje distorzije nego konkretan model Logitechovih zvučnika jer je isti namijenjen u prvom redu PC upotrebi gdje korisnik nije jako udaljen od sustava, za razliku od kućnog kina. No, obzirom na cijenu Logitechovih zvučnika, oni su jako dobra kupovina.

  1. Hvala na odgovoru.
    Da li se gore navedeni soundbar može spojiti preko digitalnog ulaza sa tv-om, a sa pc-om klasično preko činčeva? Imam spojen pc-tv hdmi kabelom i želio bih da mi audio ide preko soundbara, ali istovremeno da ako je tv ugašen preko soundbara mogu slušati muziku sa pc-a.

  2. Pozdrav! Želio bih kupiti navedeni soundbar, ali me muči jedna stvar, a to je rad sa daljinskim upravljačem TV-a. Naime posjedujem Philips tv čiji daljinski upravljač nije infra red nego koristi radijsku frekvenciju /RF/ za slanje naredbi.
    hvala

    1. Pozdrav,

      Nažalost u tom slučaju nećete moći upravljati soundbarom, baš mora biti IR daljinski upravljač. Ono što biste mogli kao alternativu koristiti jest 3.5 mm M-M kabel kojim biste povezali TV (izlaz za slušalice) i odgovarajući na soundbaru, te biste onda pojačavanjem glasnoće na televizoru utjecali na glasnoću soundbara. Koji model TV-a imate?

  3. Hvala na odgovoru, možda ću se u tom slučaju ipak odlučiti za neki kompatibilan Philipsov soundbar. TV je Philips 46 pfl 7007k/12. Mada i sama ideja povezivanja preko slušalica nije za odbaciti. Znači, uključiti opciju isključivanja zvučnika, ili bez toga pa da sve radi zajedno/i soundbar i zvučnici sa TV-a/ Pozdrav

    1. Mislim da bi se zvuk iz televizora trebao automatski isključiti nakon što povežete slušalice, ako ne provjerite u opcijama za zvuk koje se opcije nude. To možete isprobati i prije kupovine s bilo kakvim 3.5 mm slušalicama.

  4. Hvala, najbolje je probati tim redom, mada mislim koliko me sjećanje služi od zadnjeg gledanja sa slušalicama, da se ne isključuju automatski, nego se moraju u opcijama isključiti ili stisnuti mute i onda glasnoću regulirati potenciometrom na slušalicama. U opcijama postoji i postavka glasnoća slušalica.

  5. ah, definitivno neće funkcionirati preko izlaza za slušalice. Nevjerojatno, ali ako isključim tv zvučnike onda daljinski ne reagira na zvuk i pojavljuje se poruka da zvučnici nisu aktivirani, ako ih ostavim aktivne i stisnem mute naravno da ih slijedećim pojačavanjem opet aktiviram, što će reći da tv može raditi samo sa slušalicama koje imaju svoj potenciometar ili svaki put prilikom gledanja ići u izbornik i pomicati traku glasnoća slušalica. Volio bih da griješim, ali …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!