Vijesti

Analiza: Zadržavanje tragova statične slike na LG LM670S LCD ekranu

lcd-image-persistence

Nedavno objavljena recenzija ovogodišnjeg LG-jevog Cinema 3D televizora srednje klase pokazala je kako se radi o solidnom televizoru koji kombinira tvornički preciznu sliku s intuitivnim sučeljem i poboljšanom Smart TV platformom, no također pokazuje i kako ugrađeni upravljački softver zahtijeva optimizaciju u pojedinim područjima. Dok testiramo ovaj model s novim verzijama softvera, uočili smo pojavu koja je karakteristična za plazma zaslon, a to je zadržavanje slike na ekranu. Pojavu se najbolje može uočiti nakon korištenja Smart TV aplikacije sa statičnim izbornicima poput onih u integriranom internet pregledniku. Više detalja u nastavku.

Pojava zadržavanja tragova statične slike na ekranu karakteristična je za zaslone bazirane na fosforu, poput CRT-a ili plazmi. Statičan sadržaj koji je dugo vremena bio prikazan na zaslonu može se uočiti i nakon što se sadržaj promijeni, pa čak i nakon što se ekran u potpunosti ugasi, te mu je potrebno određeno vrijeme kako bi se ćelije vratile u svoj inicijalan položaj. Plazma zasloni i dan danas imaju problema s ovom pojavom unatoč poboljšanim ciklusima ćelija i različitim elementima zaštite i značajki poput pomicanja piksela slike i posebno dizajniranih uzoraka za čišćenje.

Iako nisu bazirani na fosforu, LCD zasloni također mogu pokazati obrise slike koja je dugo bila na ekranu. Naime, LCD ekrani se sastoje od sićušnih kristala smještenih u tankom filmu, te unutar njega mogu zauzimati različite položaje i tako blokirati više ili manje svjetlosti koju emitira osvjetljenje u pozadini. Ukoliko su dugo vremena izloženi istom naponu te se nalaze u istom položaju, kristali mogu razviti tendenciju da se zadrže na tom položaju i nakon što se napon promijeni. To kao posljedicu može imati drugačiji boju ili nijansu sive na ekranu, što se na površinama ravnomjerne boje može uočiti kao obris prethodne slike, slično kao i na zaslonima baziranima na fosforu. Temljeni problem pojave tragova isti je u svim navedenim tehnologijama – neravnomjerno korištenje osnovnih elemenata zaslona – fosforne mete na CRT-ima, ćelije s fosforom kod plazmi ili kristala kod LCD-a.

U slučaju LG-jevog LM670S LCD televizora s IPS matricom, tragovi statične slike su uočljivi u prvom redu u Standard predlošku kod kojeg je pozadinsko osvjetljenje maksimalne jakosti, povećana je oštrina, intenzivnije su boje i aktivan dinamičan kontrast. Obzirom da je Smart TV platforma pod Standard predloškom te se isti ne može promijeniti, ne čudi što smo tragove uočili najviše kod njega i to na tamnijim pozadinama. Najbolji primjer je integrirani internet pretraživač s trakom za adresu na vrhu zaslona – nakon što se izađe iz njega i vrati na naslovnu stranicu Smart TV platforme, na vrhu zaslona se mogu jasno vidjeti obrisi s upisanom web adresom.

lm-670s-url

Trag sučelja internet pretraživača

Zadržavanje slike smo provjerili i na video materijalima, te smo ostavili statičan izbornik FPD Benchmark Blu-ray testnog diska na Standard, Vivid i ISF predlošcima 15-ak minuta, te nakon toga prikazali rampu gradijenta od potpuno crne pa do potpuno bijele boje. FPD izbornik posjeduje niz područja s čistom bijelom bojom, te sličicama testnih uzoraka, a koje će nam pomoći da utvrdimo od kojih materijala najviše ostaju tragovi.

lm-670s-retention-static

Dobiveni rezultat je pokazao kako tragovi ostaju na svim isprobanim predlošcima, no u najvećoj mjeri na Standard i Vivid, a najmanje na ISF predlošku. Kako je i slučaj s internet pretraživačem pokazao, tragovi se najbolje vide kada se statičan bijeli sadržaj prikaže na tamnijoj površini, pa se je tako s udaljenosti manjoj od metar mogao pročitati obris teksta TEST SIGNAL. Zadržavanje sadržaja se dakle odvija kod kontrastnih materijala pri otprilike 25% najveće svjetline. Ostali statičan sadržaj nije bilo vidljiv na niti jednom od predložaka.

lm-670s-retention

Koliko dugo trag statičnog sadržaja ostaje na ekranu? Vrlo kratko – već kroz 10-ak sekundi dinamičnog materijala i vraćanja na isti uzorak nikakvih tragova nije bilo.  Kod ISF predložaka trag je bio tako slabog intenziteta da se s optimalne udaljenosti jedva mogao uočiti, a obzirom da odmah po dolasku dinamičnog sadržaja nestaje, ovo nikako ne predstavlja nedostatak, već informaciju kako se zadržavanje slike može dogoditi i na LCD ekranima. Kod materijala poput filmova s podnaslovima ili logotipa TV postaja problema nije bilo jer, kako je test pokazao, pojava se uočava samo kod određenih prijelaza i vrlo kratko traje. Bez obzira na to, istu ćemo provjeriti i na ekranima koje ćemo ubuduće testirati i pratiti na kojim se uzorcima i u kojem intenzitetu anomalije ovog tipa pojavljuju.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

17 komentara

  1. Imate li možda informaciju kolko će koštat LM960.
    Razmišljam da pričekam da izađe, al opet ako će koštat 5000 kn više od LM860 možda je isplativije kupit LM860.

    1. Pozdrav Anakin. Trenutno nemamo informaciju o cijeni, no oba modela bi se trebala pojaviti do kraja ovog mjeseca pa ćemo saznati. Oba modela ćemo i testirati čim stignu i provjerili opravdava li LM960 svoj premium status ove godine.

  2. Darko, kako to misliš da bi se trebali pojaviti do kraja ovog mjeseca?
    LM 860 je stigao, a zar LM 960 nije najavljen tek na jesen, oko desetog mjeseca kao i svaki top model od LG-a.

  3. to sa zadržavanjem slike je i mene iznenadilo kod kompića. Čim mi je spomenuo problem rekao sam da ima plasmu,međutim kad sam stigao kod njega doma shvatio sam da se radi o samsung lcd-u 37 inča. Proizveden negdje 2007/2008 godine. Pokušali smo sa tvorničkim resetom i par drugih metoda da to otklonimo ali bez uspjeha. Kod njega su obrisi “stare” sllike itekako vidljivi u radu i u svakoj situaciji, očito se obrisi zadržavaju duže od 10 sekundi kako je na ovom LG-u.
    Niti na jednom drugom lcd-u do sada nisam primjetio sličnu pojavu

  4. Da li neko zna da li se ovaj efekat zadržavanja vidi na LM760S i generalno da li se zadržavanje slike može razlikovati na istim modelima različitih dijagonala, tj. da li je zadržavanje veće što se povećava dijagonala ili to nema veze. Hvala i pozdrav!

  5. Da li moze neko da mi kaze, gdje se nalazi po kvalitetu model 42LW659S kojeg posjedujem u odnosu na ove nove modele? Da li treba da razmisljam o zamjeni da ovaj prodajem?

    1. Da, kako i Adi kaže, razlike nisu toliko značajne ako gledamo kvalitetu prikaza – najveće su promjene kod Smart TV platforme i što se upravljanja putem Magic Motion kontrolera tiče. LW659S je sasvim solidan 3DTV i mislim da ste još neko vrijeme mirni s njim ;).

  6. To ti je tu negdje, samo se prepakuje svake godine u novu kutiju, malo doda sitnica, i svi bi da mjenjaju pusti to potrosi lovu na sta pametnije.

  7. Pa to nam je, i najvaznije slika sve ostalo je manje bitno (barem meni) ako slika nevalja moze on bit pametan kao doktor nauka on bi meni letio iz kuce za 24h.

  8. Hvala puno na odgovoru, tako nesto sam i predpostavljao. Takodje i meni je najbitnija stavka kvalitet prikaza smart opcije i ne koristim, racunar mi je spojen na tv tako da mi to i ne treba. Kazite mi gdje bi mogao postaviti pitanje vezano za 659s imam par problema sa njim?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!