Audio-video uređajiNajave testovaVijesti

Najava testa: LG Cinema 3D LM670S – vrlo bogato opremljen pametni 3D televizor bez 400 Hz osvježavanja?

lg-lm670s-detail

Nedugo nakon službenog predstavljanja LG televizora za 2012. godinu, na test nam je stigao pripadnik najmnogobrojnije serije LM6xx, dostupne u rasponu dijagonala od 32″ pa do 65″. Konkretan model LM670S je dostupan u veličinama od 42″ do 47″, a dolazi u posve novom kućištu s osvježenim operativnim sustavom, Cinema 3D tehnologijom za prikaz 3D sadržaja, novim Magic Motion upravljačem i širokom paletom dodatnih funkcija poput DVB-S prijamnika, integriranog Wi-Fija i nove WiDi tehnologije za bežičan prijenos slike i zvuka s računala na veliki zaslon televizora. Uz televizor se isporučuju četiri raznobojna para 3D naočala i jedne za dioptrijske naočale.

Vizualno, novi LG-jev televizor oduševljava. Kombinacija iznimno tankog srebrnog okvira i masivnog zaslona crne boje rijetko koga će ostaviti ravnodušnim, a novi stalak srebrne boje (nažalost od plastike) dodaje dozu futurističkih linija po cijeni koja nije većini nedostižna. Dok je televizor ugašen okvir oko ekrana iznosi nevjerojatnih 0.1 cm, a tek upaljen okriva 0.9 cm široki crni dio koji zaokružuje ekran, no nimalo ne smanjujući impresivan vizualni dojam. Od modela LM660S pa naviše svi modeli su opremljeni Cinema Screen zaslonom, a koji LG opisuje kao najbolji ekran za uživanje u 2D i 3D sadržajima, no ne navodi da se radi o reflektivnom panelu koji podnosi ambijentalno osvjetljenje jednako loše kao i plazme bez anti reflektivnog filtera. Da, sjajan panel vizualno dobro izgleda dok TV ne radi, no u praksi radije gledamo mat zaslone, a najbliži savršenstvu u tom segmentu je Philips s Moth filterom na PFL9706H modelu.

lg-lm670s-reflections

LG i u drugoj generaciji koristi vlastitu patentiranu FPR tehnologiju koja koristi cirkularnu polarizaciju za prikaz 3D slike, a koju također upotrebljavaju i Philips i Panasonic od vodećih proizvođača televizora, te još poneki proizvođači PC monitora. Cirkularna polarizacija znači da ćete moći vidjeti čak i kada glavu ne držite posve ravno, za razliku od starijih rješenja koja su koristila polarizaciju zakrenutu pod 90 stupnjeva i na taj način utjecala na 3D efekt. Polarizacijska tehnologija slabost pokazuje tek ako se ekran gleda s udaljenosti koje su manje od preporučljivih, kao i iz prevelikog vertikalnog kuta.

3D naočale koje se prilažu atraktivnije su oblikovane u odnosu na prošlogodišnje modele, a LG uz standardna četiri primjerka prilaže i clip-on model za postavljanje na dioptrijske naočale.

lg-lm670s-party-3d

LG je poradio i na sučelju tako da je ono daleko atraktivnije i interaktivnije u odnosu na prošlogodišnje i sve ranije modele. Instalacija je najbolja koju smo ikada imali prilike vidjeti, a dobrom dojmu doprinose Magic Motion daljinski upravljač s kojim korištenje izgleda bliže instalaciji programa na računalu nego klasičnoj TV instalaciji. Sam upravljač je osvježen i u novoj verziji donosi novi dizajn i skrol kotačić i mikrofon, uz novi raspored tipaka.

Smart TV sučelje je također poboljšano, dodane su brojne nove opcije i kretanje je bitno glađe nego na prvoj generaciji – LM670S pokreće jednojezgreni procesor tako da s nestrpljenjem očekujemo dvojezgrene modele da vidimo koliko su bolji.

lg-lm670s-install

Tvorničke postavke i proces kalibracije ćemo detaljno obraditi u recenziji koja će biti uskoro objavljena, no ono što već sada možemo reći jest da je LG napravio jako dobar posao kada su u pitanju karakteristike slike bez ikakvih podešavanja. Također, dobro implementirano lokalno zatamnjenje osiguralo je impresivne razine crne boje, 0.02 cd/m2 smo izmjerili u najtamnijim regijama, dok je na ekranu s 50% bijelog i 50% crnog sadržaja razina nešto viša – 0.09 cd/m2, što je jako dobar rezultat za model s IPS matricom. Naravno, kutevi gledanja su jako dobri, a gradacije boja solidne.

Reklamiranih 400 Hz, no test pokazuje performanse 50 Hz televizora

Pregledavajući izbornike koje obilato koristimo tokom procesa kalibracije i testova procesora, uočili smo kako na aktualnoj verziji upravljačkog softvera (03.03.06) ne postoji kontrola za podešavanje interpolacijskog algoritma, a koji je na prošlogodišnjim modelima bio podijeljen na Deblur i Dejudder komponente unutar funkcije imena TruMotion. Prva od navedenih smanjuje zamućenje u prikazu uz održavanje originalnog filmskog takta (bez sapunica efekta), dok druga stvara nove okvire slike kako bi pokreti bili fluidniji, uz uvođenje neželjenih efekata poput ubrzavanja i usporavanja scena i artefakata. Prema zadnjim informacijama, LM670S i LM660S (a vjerojatno i ostalim modeli LM6xx serije) ne posjeduju kontrolu za podešavanje interpolacijskog algoritma, što znači da reklamirani MCI 400 Hz interpolacijski algoritam ne funkcionira. Isprobali smo Monoscope test na FPD Benchmark Blu-ray disku i dobili performanse na razini svakog drugog 50 Hz televizora ili bilo kojeg koji ima isključene interpolacijske algoritme – tek 250 linija što znači da Deblur funkcija nije aktivna.  Filmski sadržaji se prikazuju bez interpolacije i sapunica efekta tako da Dejudder funkcija također isključena.

lg-lm670s-monoscope

Detalj testa sniman u 1/250 sekunde otkiva tragove iza objekata

Pokušali smo različite ulaze i različite predloške za sliku, no efekt je i dalje isti –  TruMotion odnosno interpolaciju nismo mogli nigdje aktivirati. Pogledom u upute integrirane u TV smo pronašli informaciju koja bi mogla upučivati na integraciju LED lokalnog zatamnjenja i čišćenja slike od zamućenja:

led-local-dimming

Crveno je naznačena High funkcija LED lokalnog zatamnjenja, a za koju se navodi kako produbljuje tamne tonove i jasniju sliku od Medium vrijednosti, gdje ističemo riječ jasnije (eng. clearer). Obzirom da aktivacija Medium ili High vrijednosti zatamni sliku, iz tog razloga smo pretpostavili da riječ “clearer” ovdje se navodi u službi čišće slike, a ne jasnije u smislu većeg kontrasta.  Ipak, nakon provjere Monoscope testa i još ponekog materijala došli smo do zaključka kako navedena kontrola ne utječe na smanjenje zamućenja.

Tokom fotografiranja uzoraka uočili smo pojavu koja nas je podsjetila na modele koji koriste skenirajuće pozadinsko osvjetljenje kako bi postigli veću pokretnu rezoluciju odnosno smanjili zamućenja. Ova je pojava aktivna bez obzira je li LED lokalno zatamnjenje aktivno ili ne. Crne regije se mogu uočiti u lijevim i desnim dijelovima slike, te također u duž gornjeg ruba u srednjem dijelu, kako je prikazano na drugoj slici.

lg-lm670s-backlight

lg-lm670s-backlight2

Obzirom na viđeno, čini se da je televizor opremljen 400 Hz MCI funkcijom, no ona u ovom trenutku ne radi kako bi trebala.

Oko ovog pitanja se je pokrenula velika tema na AVForums forumima, a gdje se je čak počela spominjati i tužba protiv LG-ja za reklamiranje funkcije koja nije prisutna.  O ovom problemu smo izvijestili LG predstavništvo u Hrvatskoj koje je zatim proslijedilo upit inženjerskom timu tako da ćemo u najkraćem roku dobiti povratnu informaciju vezanu za ovaj problem.

Sve novosti vezane za uočenu pojavu ćemo objavljivati na stranici, a za sve detalje oko brojnih funkcija ovog televizora ćemo pokriti u recenziji.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!