3DAudio-video uređajiReportažeVijesti

Report [Zagreb]: LG predstavlja liniju CINEMA 3D pametnih televizora za 2012.

lg-cinema-3d-2012-header

Korejski div potrošačke elektronike LG predstavio je ovogodišnju liniju CINEMA 3D pametnih televizora koja će biti dostupna na domaćem tržištu, a čije su ključne karakteristike atraktivan dizajn, 3D prikaz bez titranja, poboljšan Magic Remote daljinski upravljač i zaokružena i unaprijeđena Smart TV platforma.

Prezentacija je bila orijentirana na LED LCD televizore, no u razgovoru s predstavnicima nismo mogli ne provjeriti hoće li se ove godine predstavljen OLED TV 55EM9600 pojaviti i na našem tržištu. Odgovor je bio potvrdan, a televizor se očekuje krajem godine po za sada nepoznatoj cijeni. U svakom slučaju veselimo se dolasku prvog OLED televizora velike dijagonale i u naše krajeve, kao i prilici za testiranje istog.

LG-press-event

Cinema 3D 2012 lineup

lg-cinema-3d-2012

Natrag na Cinema 3D modele, ono što oduševljava na prvi pogled svakako jest osvježen dizajn. LG je uvijek imao atraktivno dizajnirane proizvode, a ove godine nastavlja pomicati granicu elegancije i atraktivnosti, kao i minimiziranju dimenzija svojim Cinema Screen modelima. Kombinacija srebrnih metalnih i prozirnih plastičnih elemenata u kombinaciji s osvježenim stalkom već od modela serije LM615S privlači poglede i prije nego što se na TV-u prikaže slika pune HD razlučivosti.

lg-cinema-3d-2012-lineup

LG je prošle godine Cinema 3D modele ponudio u četiri serije s prefiksom “LW”, dok za 2012. godinu nudi ukupno pet serija, a svi modeli su označeni prefiksom “LM”. Veličine se kreću od standardnih 32″, preko 37″ i 42″, pa do velikih modela dijagonale 55″, odnosno impresivnih 72″ koja će krasiti isključivo model LM950V. Počevši od modela LM620S, Smart TV platforma je integrirana u sučelje, a koja nudi značajke poput pristupa društvenim mrežama poput Facebooka ili Twittera, premium aplikacija od kojih su pojedine i lokalizirane (index.hr, kamo.hr itd.), otvorenog pretraživača interneta i mogućnosti upravljanja putem mobilnog telefona.

lg-cinema-3d-2012-browser

Najbolje performanse očekujemo kod modela serija 8 i 9, a koje se temelje na dvojezgrenog procesoru za istovremeno odvijanje više zadaća.

3D tehnologija

Iako je svoje prve 3D modele ponudio s aktivnim 3D prikazom, prošle je godine LG promijenio politiku i umjesto aktivnog 3D prikaza ponudio onaj koji je napopularniji u kino dvoranama – Film Pattern Retarder (FPR) odnosno polarizacijski. Prednosti takvog prikaza su višestruke i mnogo puta objašnjene kroz recenzije takvih modela. 3D bez titranja, ugodnije, lakše i povoljnije 3D naočale samo su neke od tih prednosti, a koje LG nastavlja isticati i kod nove generacije Cinema 3D modela. U svojim promotivnim materijalima LG ističe kako u odnosu na uobičajenu 3D tehnologiju Cinema 3D prikaz neće uzorkovati učestale vrtoglavice, te da su njihove naočale mase 16 grama više puta lakše od aktivnih 3D modela, a čija masa zna premašiti i 40 grama. Tokom testiranja aktivnih i polarizacijskih 3D televizora, HDtelevizija može tvrditi kako potonja tehnologija nudi ugodniji prikaz, no ukoliko osoba teško podnosi 3D prikaz ili ima problema s očima, polarizacijski 3D neće u potpunosti riješiti sve probleme, premda može produžiti vrijeme prije pojave prvih znakova nelagode.

Od dodatnih značajki vezanih za 3D prikaz LG navodi 2D-u-3D konverziju sadržaja koji nisu originalno 3D snimani, a tokom testiranja ćemo provjeriti ima li poboljšanja u odnosu na modele iz 2011. godine. Tu je također i Dual Play opcija koja omogućuje da dva igrača vide različite slike sa specijalnim 3D naočalama. Modeli od serije 7 pa naviše će dolaziti s dva takva para naočala. Prve modele na testu očekujemo vrlo brzo, te ćemo provjeriti koliko dobro funkcioniraju kada su navedene funkcije u pitanju.

 

Magic Remote

Tokom testa LW980S modela prošle godine svidio nam se Magic Remote daljinski upravljač osjetljiv na pokrete, a koji će u 2012. godini biti unaprijeđen novim modelom čija je glavna novost glasovna kontrola. Glasovna kontrola će omogućiti da putem pojedinih fraza upravljate funkcijama televizora na sasvim novi i osvježavajuć način, što je korak naprijed u futurističko upravljanje bez fizičkog upravljača. Navedena opcija će biti implementirana u nove Cinema 3D televizore kroz nadogradnju koja stiže ovaj mjesec.

LG-Magic-Remote-daljinskiOvaj novi upravljač sa senzorima pokreta pruža još veću praktičnost funkcijom prepoznavanja glasa (Voice Recognition) uz koju korisnici, umjesto pritiskanja brojnih tipki, svoje naredbe jednostavno izgovore. Tu je i kotačić (Wheel) za brzo pomicanje gore-dolje kroz razne izbornike i aplikacije, čime se ubrzava odabir. Uz upravljanje gestama (Magic Gesture) korisnici mogu koristiti fizičke pokrete, odnosno geste kao naredbe, dok funkcija pokazivanja (Pointing) odabir bez uporabe više tipki čini brzim i jednostavnim. Osim ove četiri nove kontrolne funkcije, daljinski upravljač Magic Remote nudi i 3D tipku koja 2D prikaz pretvara u 3D jednim klikom, a njegov je dizajn nagrađen i prestižnom nagradom red dot.

Jednostavnosti kretanja kroz izbornike Smart TV-a doprinosi i početna upravljačka ploča (Home Dashboard) koja razne mogućnosti na zaslonu prikazuje pomoću kartica organiziranih po kategorijama. Nadograđenu upravljačku ploču korisnik može prilagoditi svojim potrebama za još veću udobnost korištenja.

LG je svjestan kako originalnih 3D sadržaja nedostaje, te je u svoj Smart TV ekosustav uključio 3D World kojim se pristupa neprestano rastućoj zbirci 3D filmova i televizijskih emisija. Prošle godine je sličan servis ponudio i Samsung.

LG-Smart-TV-izbornik

Galerija fotografija odabranih modela:

LM660

LG-LM660

LM670

LG-LM670

LM760

LG-LM760

LM860

LG-LM860

LM960

LG-LM960

Uskoro očekujemo najzanimljivije modele na testu, a kroz koji ćemo detaljno provjeriti novosti druge generacija Cinema 3D televizora.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

17 komentara

    1. Poštovani, to je detalj koji aemo provjeriti s predstavništvom pa javiti. Koliko mi je poznato svi borderless modeli, dakle kod kojih su okvir i ekran u istoj ravnini imaju reflektivni ekran.

  1. Koji modeli točno izlaze uskoro ili su vea izašli. čuo sam da je navodno izašao vea LM8600 ili LM860 ( uvijek promijene naziv pred sam izlazak )

    1. Modeli koji su u tablici navedeni ae se pojaviti na našem tržištu i za njih su navedene najveae dijagonale. 72″ ae biti najveaa kod LM950 modela, 55″ za top model LM960 na Nano LED pozadinskim osvjetljenjem.

  2. Sad sam vidio da ga ima Mikronis, LM 860V ( neznam dal su taj V greškom stavili ili…)
    55 inča košta 18 799 kn. Znaci LM 960 ae koštat oko 23 000 KN.
    Pa nisu baš vise konkurentni cijenom kak su se voljeli hvalit.

    1. LM 860V je službena oznaka, to je OK. Za cijene aemo vidjeti kak do?e više primjeraka i kad ih budu nudili različiti duaani.

  3. Pa malo me čudi da kod nas ima taj model a vani još nije izašao ,koliko znam on dolazi malo kasnije ,osim toga ne vidim da još netko osim njih ima nove modele u HR A POGOTOVO LM8600 ILI LM860 osim toga piše samo po narudžbi tj. znači nemaju ga a i izjednačili ga po cijeni LW980 koji je ipak nano led tv ,nešto tu ne štima!

  4. Imaju ga frende, i nemoj gledat cijene u dolarima. Jer u principu kolko košta u dolarima tolko košta kod nas u eurima.
    Znaci, ako je u Americi 2699 dolara, onda je kod nas 2699 u eurima ( otprilike )

  5. jesi ga vidio ,ako jesi ok ,malo mi čudno da ga imaju jer obično prvo dolaze slabiji modeli kužiš,ne vidim da ga imaju vani negdje a baš je došao kod nas hahhaa ali ok,kao imaju 660 model pa 860 hahaha a gdje je izme?u ,mislim dali su početak bolje serije i i sam vrh skoro ,pazi stoji činjenica da su modeli uvijek kod nas skuplji ali ne toliko ove godine ako si gledao Panasonic st50-42 košta 7000kn a u NJemačkoj 899eura

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!