Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » Plazma » Recenzija [2D TV plazma]: LG 42PA4500 (PA4500 serija)

Recenzija [2D TV plazma]: LG 42PA4500 (PA4500 serija)


 

KVALITETA SLIKE

Sadržaji visoke rezolucije (HD)

U usporedbi sa Samsungovim E450 plazma zaslonom čiji mu je direktan konkurent, PA4500 je pokazao podjednake performanse kada se kontrola nazubljenosti, redukcija šuma, skaliranja slike i boja, te prepoznavanja najpopularniji kadenci tiče. Oba modela pokazuju jednaku nazubljenost kod dijagonalnih linija, skaliranje pune HD razlučivosti ne prolazi bez vidljivog stepeničastog efekta, a prepoznavanje dviju kadenci istovremeno na ekranu također im ne predstavlja preveliki problem. Ono što ističe PA4500 jest izvrsno i brzo prepoznavanje svih isprobanih kadenci, što mu je na kraju i osiguralo veću ocjenu na kraju HQV Blu-ray 2.0 testa.

Kod gledanja samog HD materijala, rezolucija i prikaz boja su podjednaki na oba modela, uz glavnu razliku u vidu manjeg kontrasta i veće vrijednost crne boje, radi čega slika nema onako dobar dojam kao kod E450 plazme. Iako PA4500 ima manju potrošnju energije, manja vršna razina osvjetljenja dodatno ističe ambijentalno osvjetljenje, tako da je pravi užitak kućnog kina moguć tek pri gledanju u zamračenoj prostoriji.

PA4500 ima dobar RGB balans već u tvorničkim predlošcima, uz tek nešto istaknute nesavršenosti između 30% i 40% najviše svjetline, a gdje plava i zelena boja dolaze do većeg izražaja. Ovo se uspješno može riješiti kroz ugrađene kontrole, premda izvrstan rezultat ograničavaju različite performanse kada su izbornici aktivni i kada nisu. Samsung je u ovom segmentu stabilniji i lakši za podesiti.

lg-pa4500-fpd-cars

Cars test – FPD Benchmark Blu-ray testni disk

Unatoč dobrom RGB balansu, tvornički predlošci imaju presvijetlu sliku duž različitih vrijednosti osvjetljenja, radi čega detalji u tamnijim regijama previše dolaze do izražaja, a isto vrijedi i za veće intenzitete gdje dolazi do pretapanja svijetlih regija. Ovo se može uočiti na licima ljudi i površinama s finim detaljima, a gdje se fini detalji pretope u okolne regije i na taj način smanjuju ukupnu rezoluciju. Samim time gradacije nisu idealne, a takve ostaju i nakon kalibracije zbog ograničenja u rasponu finih nijansi koje ovaj televizor može prikazati. Ovo nas je podsjetilo na test PJ350 modela iz 2010. godine, a kod kojeg je također slabija gradacija bila primjetna.

Iako ne nudi jednako dobar kontrast kao Samsungov E450 model, u odnosu na PJ350 model iz 2010. godine vidljivo je poboljšanje u najvišoj razini bijele boje, uz jednaku crnu boju. Model iz 2011. godine, PK350 je postizao još veću najveću svjetlinu (150 cd/m2 prema recenziji DigitalVersusa), no to je za posljedicu imalo povećanu potrošnju, što je LG smanjio za 2012. godinu. U svakom slučaju vjerujemo kako bi većina korisnika prihvatila veću potrošnju energije za svjetliju sliku pri jačem ambijentalnom osvjetljenju, što je uspješno za ovu godinu implementirao Samsung.

lg-pa4500-hd

Panasonic demo Blu-ray disk za 2011. godinu

Kod prikaza scena s mnoštvo bijele boje, titranje kadra je gotovo neuočljivo i ne smeta tokom gledanja, a isto vrijedi i za tzv. plasma dither, odnosno šum u slici koji se pojavljuje na svim plazma panelima zbog fizičke strukture ćelija. Naime, plazme ne mogu prikazati sve nijanse boja već ih kroz proces koji se manifestira kao lagano titranje stvaraju iz tonova koje mogu prikazati. Šum je dobro kontroliran i ne ometa gledanje pri optimalnoj udaljenosti od 2 metra ili više, no korisnici koji vole gledati ekran iz velike blizine trebaju biti svjesni ove pojave.

Što se pokretne rezolucije tiče, iako TV posjeduje 600 Hz sub field drive Max pogon, Monoscope test FPD Benchmark diska nam je otkrio oko 700 linija rezolucije, što je podjednako kao i Samsungova E450 plazma. Dio ih je zamućen i prekriven fosfornim tragovima žute boje na ekranu. Za većinu sadržaja, posebice onog sportskog, zamućenja neće ometati gledanje.

lg-pa4500-pixels

Prikaz piksela kod 1024 x 768 rezolucije poslane s PC računala

 

Sadržaji standardne rezolucije (SD)

LG PA4500 je završio HQV testne sekvence s odličnim ocjenama, tako da su i performanse kod DVD filmova bile na jednako visokom nivou i ugodne za gledanje. Prikaz boja je stabilan, dobrih gradacija (posebno nakon kalibracije), a fini detalji su također prezentirani bez nazubljenosti i pretapanja. Nazubljenost dijagonalnih linija je jako dobro kontrolirana, tako da ni one dinamične ne predstavljaju problem – vijoreća zastava crvenih i bijelih linija je to uspješno demonstrirala, a DVD filmovi što smo pogledali potvrdili.

Telecine B kadencu, a koja na vrlo malom broju televizora prolazi bez titranja, PA4500 je uspješno prikazao, bez gubitka rezolucije i titranja, te uz tek blago uočljivu nazubljenost kod pojedinih detalja.

Od filmova smo pogledali uvodnu sekvencu i pojedine kadrove iz filma Dan Poslije Sutra (2004), a čija uvodna sekvenca leta iznad santi je protekla glatko uz titranje koje je svojstveno za sve televizore koji ne posjeduju interpolaciju, odnosno kvalitetno razrađene deblur i dejudder algoritme.

lg-pa4500-dvd-flag

Flag test vijoreće zastave HQV PAL 1.4 testnog DVD diska

Pretapanje nijansi je bilo vrlo blago, primjerice na ledenim santama na kojima su pojedine regije bile ujednačenijih površina nego što to mogu prikazati televizori koji imaju bolju gradaciju boja. Situacija je ostala slična i nakon kalibracije.

Sve u svemu, PA4500 pokazuje jako dobre performanse kod SD sadržaja, unatoč nešto manjoj svjetlini slike radi čega je idealan za gledanje pri slabijem ambijentalnom osvjetljenju.

Dobar RGB balans, prepoznavanje kadenci isprepletenog signala i visoka pokretna rezolucija osigurale su i da TV program izgleda dobro, bez posebno uočljivih zamućenja ili povećanog intenziteta pojedinih boja. Po potrebi se može aktivirati redukcija šuma i MPEG kompresijskih blokova, no napominjemo kako preveliki intenzitet (Medium i High vrijednosti) mogu dodatno omekšati sliku i prikriti detalje u slici.

lg-pa4500-hrt-sd

HRT 1 – 576i rezolucija

Od problema kod SD slike TV programa treba istaknuti ograničeno nijansiranje koje se može uočiti na ljudskim licima, posebice nijansama kože, te za plazmu svojstven šum koji se manifestira kao lagano titranje piksela, intenziteta ovisnog o boji, vrijednosti osvjetljenja itd.

KVALITETA ZVUKA

LG PA4500 dolazi s dva stereo zvučnika smještenih s pogledom prema dolje, a koji se ne razlikuju po svojoj kvaliteti od sličnih rješenja kakve redovno susrećemo kod televizora. Dijalozi su čisti i dobro definirani, a najviša glasnoća je također dovoljno velika i za veće dnevne boravke. Visoki tonovi zvuče ograničeno i nekako povučeno, a niskih tonova gotovo da i nema. Kao i kod ostalih televizora, tako i PA4500 možete preko digitalnog optičkog kabela spojiti na AV pojačalo i tako uživati u kvalitetnije zvuku TV programa i ostalih materijala – primjerice filmova i glazbe reproduciranih putem USB sučelja.

lg-pa4500-speaker


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

15 komentara

 1. Po kojoj logici ovo sranje dobija srebrenu medalju,ovo ne zaslužuje željeznu medalju,OPS izvinjavam se nisam vidio da se radi o sponzorskoj recenziji

 2. Odlična recenzija, taman da razbije dilemu šta kupiti što se tiče izbora ove ili samunga E450, još da vidimo novu seriju od panasonica da do kraja razbije dilemu.

  LG ostao na razini prošlogodišnje pogotovo što se tiče media playera tu ga samsung opako dere,a bogme i po kvaliteti slike.
  Izme?u ove dvije definitvno Samsung.

 3. Mogu li se dobiti vaše postavke nakon kalibracije?
  Da li je po autoru zujanje elektronike na ovome modelu jače ili slabije u odnosu na druge plazme?

 4. Kako da se preuzmu i dobiju postavke posle kalibracije.Ja imama licno LG PJ 353 ali ne znam kako i gdje da nadjem postavke za podesavanje.Hvala

 5. Dobar dan,

  U mogućnosti sam kupiti ovaj tv za 3200 kna, zanima me da li se na kraju isplati, omjer uloženog i dobivenog, primarna funkcija bi mu bila gledanje kabelskog programa bneta i pokoja dvd reprodukcija.

  hvala

  • Pozdrav, navedeni televizor se nudi u redovnoj prodaji po nižoj cijeni od navedene, tako da to nije neka posebna pogodnost. Zajedno sa Samsungom E450 i Panasonicovim X50 pripada u ulazne plazma televizore, kvalitetnog prikaza SD materijala i solidne HD slike. Pogledajte sva tri modela, a posebno Samsungov E450 koji je i nešto povoljnjiji, a nudi 1 inč veću dijagonalu.

   • Pozdrav i hvala na odgovoru :)
    pošto sam laik po pitanju tehnologije plazmi a i LCD-ova, može li samo potvrda još jednom.
    Znači dvoumim se između ovog TVa i SAMSUNGA serije E450. Primarna funkcoija za sad će mu bit gledanje TVa preko analognog koaksijalnog bnetovog kabela, a poslje preko receivera. Mišljenja ste da spomenuti samsung je ipak bolji za te zadatke? surfajući po netu našao da je samsung 100-200 kna povoljniji
    hvala

 6. pozdrav, vlasnik sam lg 42pa4500 plazma tv. radi se o odličnom televizoru kad je hd u pitanju, dok je sd po mom mišljenju slab. e sad mene interesuje jedna stvar, znači kada pustim film preko usb( radi se o hdd-u externom) format mp4… oko polovine filma počinje da kasni zvuk nekada malo nekada više ali dovoljno da nervira. ostali formati ferceraju bez problema. da li neko zna šta bi moglo biti?

 7. Kupio sam ovaj model i ne mogu da pronadjem digitalne programe koje moj kablovski operater nudi,ne znam u čemu je problem,sve pograme koji nisu hd sam pronašao i mogu da gledam.Ako imate neki savjet,bio bih vam zahvalan. Pozdrav

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*