Home » Recenzije » Televizori i monitori » Plazma » Recenzija [2D TV plazma]: LG 42PA4500 (PA4500 serija)

Recenzija [2D TV plazma]: LG 42PA4500 (PA4500 serija)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 

lg-pa4500-packaging

LG PA4500 dolazi zapakiran u kartonsko pakiranje bijelih tonova, s fotografijom proizvoda i ključnim specifikacijama koje najviše ističu ovaj proizvod. Sadržaj je kvalitetno učvršćen između profila od stiropora i dodatno zamotan u plastične vrećice, uz osjetljivije elemente dodatno prelijepljen prozirnim filmovima.

Sadržaj pakiranja je slijedeći:

 • 1x LG 42PA4500 TV 42″ velike dijagonale zamotan u neprozirnu vreću
 • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AAA baterije, u pakiranju)
 • 1x plastični stalak
 • 1x plastični vertikalni element
 • 3x feritne jezgre za kabele
 • vijke za montažu stalka
 • naponski kabel
 • vezicu za kabele
 • tiskane uputa na više jezika
 • CD s uputama u digitalnom obliku
 • plastični poklopac kod montaže na zid
 • krpicu za čišćenje

lg-pa4500-package-content

Televizor je stigao uredno zapakiran, s dobro odvojenim komponentama kako se ne bi oštetile prilikom transporta.

Zemlja porijekla: Poljska

Dizajn

lg-pa4500-front-view

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon
ne crna plastika sjajan

PA4500 je klasično dizajniran HDTV crne boje, plastičnog okvira i stalka. Okvir je debljine 2.8 cm na svim stranama osim duž donjeg dijela gdje iznosi 5 cm. LG i ove godine navodi da je okvir tanak poput oštrice (Razor Frame), no za razliku od dvije godine starog PJ350 modela čiji je okvir bio jednako tanak, u 2012. godini njegove dimenzije ne možemo nazvati iznimno tankim niti impresivnim. Ono što nas se više dojmilo jest robusnost i čvrstoća konstrukcije seta, a koji ima razmjerno veliku masu i ne savija se pod prstima. Vertikalni element koji povezuje set i stalak nije najstabilniji koji su imali prilike susresti i kvari dojam čvrstoće samog seta, no odraditi će posao.

lg-pa4500-thickness

Kao i okvir, tako je i stalak izrađen od plastike crne boje, s čvrstom metalnom konstrukcijom s unutrašnje strane. Stalak je doživio redizajn tako da više nije pravokutan već skošen u smjeru gledatelja, te ima otvoreni dio koji ga čini vizualno zanimljivijim, a ujedno smanjuje njegovu ukupnu masu. Instalacija stalka je standardna i sastoji se od montiranja na vertikalni plastični okvir, te nakon toga montaže na sami TV set. Za instalaciju je potrebno koristiti odvijač.

lg-pa4500-stand-detail

Od priključaka PA4500 plazma se može pohvaliti sa slijedećim:

 • 2 x HDMI,
 • 1 x USB,
 • 1 x komponentni (Y/Pb/Pr),
 • 1 x kompozitni audio
 • 1 x digitalni audio izlaz (optički),
 • 1 x SCART,
 • 1 x DVI Audio ulaz (3.5 mm mini utikač),
 • 1 x RF ulaz (zemaljski/kabelski ulaz)

lg-pa4500-connectors

Priključci su postavljeni s pogledom na stražnju i bočnu stranu, a obzirom da se jedan HDMI nalazi na bočnoj strani, treba računati na dodatni prostor potreban kabelu da se savine, što onemogućuju da se televizor montira iznimno blizu zidu. Priključci su jasno označeni i dobro drže povezane konektore.

Softverski dio instalacije

LG nije mijenjao proceduru instalacije tako da se ona sastoji od nekoliko jednostavnih koraka uz koje je televizor instaliran u svega nekoliko minuta. Na izbor se nudi i hrvatski jezik sučelja i Hrvatska kao zemlja lokacije za DVB prijam.

lg-pa4500-install

Izbornici

Za razliku od Samsunga koji je implementirao modernije izbornike na svojoj plazmi ulazne klase, LG nije mijenjao izbornike svojeg televizora, tako da su oni istovjetni prošlogodišnjim i ranijim modelima LCD-a i plazmi. Izbornici su brzi i dobro vizualno riješeni, EPG i informacije o programima su dobro prezentirane i prikazuju se s dijakritičkim znakovima, a isto vrijedi i za opcije za podešavanje.

lg-pa4500-main-menu

Ono što smo uočili tokom kalibracije jest razlika u karakteristikama slike ovisno o tome jesu li izbornici aktivni ili ne, što otežava proces kalibracije o kojoj više u idućem poglavlju. Također smo uočili lagane obrise izbornika u horizontalnom smjeru aktivne opcije u izbornicima, što neće smetati tokom normalnog korištenja, no moramo navesti kao vizualnu anomaliju kakvu nismo susreli kod LCD modela.

Daljinski upravljač

LG je za 2012. godinu zamijenio uski i dugačak daljinski upravljač sjajnih crnih površina za manje vizualno impresivan mat model veće širine i drugačijeg oblika tipaka. Novi upravljač odlikuju ugodne na dodir tipke koje su dobro pozicionirane za lagano korištenje, velike navigacijske strelice za nesmetanu navigaciju po izbornicima, te dobra ergonomija koja će se svidjeti i korisnicima s većim dlanovima. Tipka zelene boje za paljenje i gašenje televizora nije smještena u gornji lijevi kut već je između dvije tipke, što zahtjeva kratko vrijeme privikavanja.

lg-pa4500-remote

Sve u svemu, svidio nam se novi daljinski upravljač i nismo imali poteškoća pri korištenju.

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

15 komentara

 1. Po kojoj logici ovo sranje dobija srebrenu medalju,ovo ne zaslužuje željeznu medalju,OPS izvinjavam se nisam vidio da se radi o sponzorskoj recenziji

 2. Odlična recenzija, taman da razbije dilemu šta kupiti što se tiče izbora ove ili samunga E450, još da vidimo novu seriju od panasonica da do kraja razbije dilemu.

  LG ostao na razini prošlogodišnje pogotovo što se tiče media playera tu ga samsung opako dere,a bogme i po kvaliteti slike.
  Izme?u ove dvije definitvno Samsung.

 3. Mogu li se dobiti vaše postavke nakon kalibracije?
  Da li je po autoru zujanje elektronike na ovome modelu jače ili slabije u odnosu na druge plazme?

 4. Kako da se preuzmu i dobiju postavke posle kalibracije.Ja imama licno LG PJ 353 ali ne znam kako i gdje da nadjem postavke za podesavanje.Hvala

 5. Dobar dan,

  U mogućnosti sam kupiti ovaj tv za 3200 kna, zanima me da li se na kraju isplati, omjer uloženog i dobivenog, primarna funkcija bi mu bila gledanje kabelskog programa bneta i pokoja dvd reprodukcija.

  hvala

  • Pozdrav, navedeni televizor se nudi u redovnoj prodaji po nižoj cijeni od navedene, tako da to nije neka posebna pogodnost. Zajedno sa Samsungom E450 i Panasonicovim X50 pripada u ulazne plazma televizore, kvalitetnog prikaza SD materijala i solidne HD slike. Pogledajte sva tri modela, a posebno Samsungov E450 koji je i nešto povoljnjiji, a nudi 1 inč veću dijagonalu.

   • Pozdrav i hvala na odgovoru :)
    pošto sam laik po pitanju tehnologije plazmi a i LCD-ova, može li samo potvrda još jednom.
    Znači dvoumim se između ovog TVa i SAMSUNGA serije E450. Primarna funkcoija za sad će mu bit gledanje TVa preko analognog koaksijalnog bnetovog kabela, a poslje preko receivera. Mišljenja ste da spomenuti samsung je ipak bolji za te zadatke? surfajući po netu našao da je samsung 100-200 kna povoljniji
    hvala

 6. pozdrav, vlasnik sam lg 42pa4500 plazma tv. radi se o odličnom televizoru kad je hd u pitanju, dok je sd po mom mišljenju slab. e sad mene interesuje jedna stvar, znači kada pustim film preko usb( radi se o hdd-u externom) format mp4… oko polovine filma počinje da kasni zvuk nekada malo nekada više ali dovoljno da nervira. ostali formati ferceraju bez problema. da li neko zna šta bi moglo biti?

 7. Kupio sam ovaj model i ne mogu da pronadjem digitalne programe koje moj kablovski operater nudi,ne znam u čemu je problem,sve pograme koji nisu hd sam pronašao i mogu da gledam.Ako imate neki savjet,bio bih vam zahvalan. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...