Vijesti

Smartphone Danas, Smart TV Sutra: Upoznajte Samsungove DTV procesore

Pogled kroz lupu: wafer promjera 300mm na sebi ima više od 500 čipova (543)

Da li vas je ikada zanimalo koji čip pogoni vaš televizor? Tijekom konferecije Common Platform Technology Forum 2012, koja se održala tijekom tjedna u Santa Clara Convention Centru, popričali smo s predstavnicima Samsung Electronicsa oko smjera u kojem se kreće proizvodnja televizora.

Predstavnici kompanije iznimno su entuzijastični oko smjera u kojem se kreće industrija čipova, jer je upravo to bila najveća limitacija, koja je sprječavala Samsung i ostale proizvođače da doista ponude računala unutar televizora.

Common Platform Manufacturing Alliance

Common Platform je udruženje kompanija koje su inače konkurenti na globalnom polju, no zajedno surađuju na novim proizvodnim procesima kako bi se reducirali troškovi razvoja novih procesa koji su gotovo nevjerojatni. Za razvoj 28nm procesa tako je potrebno oko sedam do deset milijardi dolara (dodajte još 0.5-2 milijarde dolara na razvoj 28nm čipa), pa je jasno da niti najveće kompanije na tržištu ne mogu same razviti proces.

Udruženje se sastoji od IBM-a, GlobalFoundriesa i Samsunga, s još desetak kompanija u ekosustavu koje asistiraju u proizvodnji, poput Mentor Graphicsa i Cadencea (dizajn čipova), StatChipPAC-a (pakiranje čipova, kontakti sa substratom) ili primjerice “brain foundry”, odnosno tvornice mozgova University of Nanotechnology u Albanyju, glavnom gradu države New York – fakultet na kojem se nalaze najmodernija postrojenja za testnu proizvodnju čipova, poput Extreme Ultraviolet (EUV) procesa koji će naslijediti litografiju, proces s kojim se proizvode računalni čipovi od samih početaka tehnologije pa sve do 2015-2020, za kada se pretpostavlja da će EUV biti spreman (na konferenciji se kao najraniji proces spominje 10nm – 2015). Ono što je bitnije od samih postrojenja jest broj znanstvenika, odnosno broja mozgova.

Smart TV: Kako je mobitel opametio televiziju

Samsung jest pokušavao napraviti Smart televizor u suradnji s nekoliko kompanija, posebice s Intelom (Atom), no najveći problem bili su katastrofalni driveri i slabe grafičke performanse – TV zahtjeva besprijekoran rad sučelja u Full HD, odnosno 1080p rezoluciji i procesori jednstavno nisu bili na razini zadatka. Na kraju krajeva, za gladak rad 3D sučelja i aplikacija u 1920 x 1080 rezoluciji na PC platformi treba vam grafička kartica ili neka igraća konzola.

32nm i 28nm proizvodni procesi okrenuli su situaciju naglavačke – mobiteli današnjice imaju više procesorske snage nego netbook računala iz 2009-2010 i u limitacijama pakiranja pametnih televizora danas je sasvim normalno imati dvojezgreni procesor temeljen na ARM Cortex-A9, i višejezgreni grafički procesor PowerVR. Samsung je jedna od rijetkih kompanija koja kombinira dva proizvođača video procesora (ARM Mali T-400 i T-600 te Imagination Technologies PowerVR SGX54x) i dok se npr. u Galaxy mobitelima i tabletima nalaze i jedni i drugi, Samsung je zaključio da je za Smart televizore PowerVR najbolji izbor.

Samsung ES 8000 linija SMART TV uređaja zasniva se na 32nm dvojezgrenom ARM Cortex-A9 procesoru, snažnijoj inačici Exynos procesora koji se ugrađuje u Galaxy SII mobitel.

Samsung ES 8000 Smart TV jedan je od prvih uređaja koji koristi procesore u jednakom proizvodnom procesu i većim performansama od termalno limitiranih procesora za mobitele i tablete. Kao što možete vidjeti na gornjoj slici, Exynos je započeo svoj život u 32nm procesu, no seljenjem na 28nm sam čip se smanjuje za 30%, uz smanjenje potrošnje struje za dodatnih 10-15% (u razgovoru s inženjerima kompanije brojka se kretala oko 40-45%). Ovo je omogućilo Samsungu da podigne radni takt čipa sa 600-800MHz na 1-1.2GHz. Na 28nm, možete očekivati radni takt od 1.2-1.5GHz. Grafičke performanse bitno su poboljšane kako bi se omogućilo novo korisničko sučelje (eng. User Interface).

Daljinski uskoro ide u ropotarnicu povijesti? Budućnost je pokret…

Uspjeh Nintendo Wii konzole, Microsoftovog Kinecta, Sonyjevog EyeToya, Appleovog iPhonea i iPada te Samsung Galaxy i HTC mobilnih uređaja pokazao je da postoji veliki interest za alternativna sučelja. Tako je daljinski uređaj uvjerljivo najslabiji dio Smart TV koncepta. Nakon što je implementirao dvojezgreni Cortex-A9 procesor, Samsungu se otvorila mogućnost za širenje iskoristivosti ugrađene kamere sa Skype razgovora na detekciju pokreta.

Na slici možete vidjeti Samsungov 55″ ES 8000 Smart TV LED-backlit LCD TV uređaj s ugrađenim firmwareom koji podržava pokrete. Za ovo se ne koristi nikakav dodatni hardver, ovaj TV uređaj može se kupiti u američkim trgovinama po prilično paprenoj cijeni od $3749 (19.574 HRK). HD kamera skenira pokrete na vrlo sličnom principu kao i Sonyjev Eyetoy.

Novi Samsung TV uređaj podržava korištenje pokreta za kontrolu kanala, zvuka te navigacije kroz Smart UI i Internet.

Samsungovi inženjeri svjesni su limitacija postojećih daljinskih upravljača i rekli su nam kako postoje dva cilja – prvi je kontrola TV uređaja putem pokreta, a drugi je kontrola putem smartphone/tablet računala, odnosno Android, iOS i Windows aplikacija kojima će korisnici moći koristiti sve funkcije uređaja kao “drugi ekran”. Sam “Second screen”, odnosno koncept drugog ekrana koncept je kojeg su se uhvatili hollywood i proizvođači potrošačke elektronike, a sve u cilju kako bi vaš mobilni uređaj bio centar preko kojeg kontrolirate sve aspekte vašeg digitalnog života. Za objašnjenje second screena, pogledajte ovaj video:

[youtube id=”Q-dG03dtnSE” w=”560″ h=”315″]

Iz svega priloženog, možemo vidjeti da Samsung radi veliku investiciju u proširenje funkcionalnosti svojih TV uređaja. Kamen temeljac predstavljaju “nabrijani” čipovi iz mobilnih uređaja s pridodanim video procesorima, no vidi se razlika u pristupu u odnosu na prije godinu-dvije, kada je definicija Smart TV-a bila ugradnja PC računala… što je rezultiralo sporim aplikacijama i jednostavno govoreći – katastrofalnim iskustvom. 30 minuta korištenja (možda bi prije trebao reći mučenja) s višestrukim tipkovnicama (login i password za Skype koristili su dvije različite tipkovnice) i abecedom koja nije imala smisla s mozgom koštalo je Samsung 19.000 kn, koliko je trebala koštati moja nova 3D plazma s dodatnim naočalama, kamerom za Skype i ugradnjom. No, s danim poboljšanjima vidljiv je velik skok unaprijed i pitanje je vremena kada ćemo TV uređaj gledati kao “još jedno računalo u kući”.

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Nisam siguran da ae mahanje rukama ispred TV-a ili pričanje sa istim izbaciti daljinski iz upotrebe, ni slučajno. Dalje Za kontrolu TV-a preko mob/tableta to je vea bliže realnom scenariju. Treba imati na umu da TV i mom/tab trebaju biti na istoj mreži i da trebamo ure?aju njemu pokrenuti aplikaciju i pričekati da se ure?aju ‘vide’ tek tad idu komande. Daljinski u ruke i za 1 sec napravim što mi treba. Meni je puno zanimljivije to da se sam tablet integrira u rad s TV-om na način da recimo mogu vidjeti što je na drugom programu bez da na TV-u moram prebacivati program. Ili čak da ja na TV-u gledam jedan program a da mi netko od ukučana koristeai tablet streema neki drugi program.

    1. Ne vidim zasto svi gledaju na tehnologije kao “ili ili”. Svijet je inkluzivan, a ne ekskluzivan. Ne vjerujem da ce ijedna tehnologija postati ekskluzivna, ali da bi bilo jednostavnije imati virtualnu tipkovnicu ili tako nesto… cinjenice jesu da je daljinski upravljac dinosaurus za Smart TV i iskustvo jednostavno ne valja. Preglomazan je da se moze tipkati s jednom rukom… tako da buducnost je konvergencija. Vidjet cemo kakva…

  2. Ma da, tu je tablet pogo?en. Može koristiti svoju tipkovnicu za potrebe unosa teksta i ‘još jedan ekran’ funkcionalnost! Mislio sam da je govorna navigacija ili gestikulacija promašena. Za cijenu te tehnologije dajte nam daljinski u obliku nekakvog krnjeg tableta!

    1. Dok u teoriji to zvuci sjajno, realnost je nazalost, drugacija. Cijena kommpletnog daljinskog uredjaja plus kompletna gesture tehnoilogija ne pokriva cijenu ekrana za tablet, a kamoli kompletan uredjaj.

      Gesture nije nista drugo doli set sofverskih algoritama izvedenih u obliku Aplikacija + API + HAL koji koristi vec postojeci hardver (CPU, Kamera), dok tablet predstavlja kompletno novi uredjaj koji se mora certificirati (znam da je tesko za povjerovati, ali gotovo uvijek najveci troskovi oko kreiranja hardvera su cerfitikati – homologacija i certifikacija).

      No, krecemo se u tom smjeru i pitanje je vremena kada ce mobilne aplikacije biti defaultni nacin interakcije s TV uredjajem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!