Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Recenzija [3D TV LCD]: Sharp Aquos LC-46LE830 (830 serija)

Recenzija [3D TV LCD]: Sharp Aquos LC-46LE830 (830 serija)

DODATNE ZNAČAJKE

Timeshift

Zgodna karakteristika implementirana u LE830 je mogućnost pauziranja DVB HD ili SD programa tako da se isti može nastaviti reproducirati kada to korisniku odgovara. Televizor ne posjeduje integriranu memoriju već mu je slobodan prostor potrebno dovesti putem USB-a – memorija od 2 GB je priložena što je dovoljno za pauziranje 37 minuta SD, odnosno 15 minuta HD materijala. Prije početka korištenja potrebno je registrirati memoriju pri čemu se vrše testiranja brzine i formatira njen sadržaj, na što korisnik treba pripaziti ukoliko misli povezati uređaj na kojem već ima zapisane podatke.

Čitač SD kartica

Na bočnom panelu se nalazi utor za SD kartice putem kojih je moguće pregledavati slikovne, video i audio materijale.

Net TV

Sharpova internet platforma sastoji se od 18 aplikacija među kojima jest popularni YouTube, Twitter, Picasa, Screendreams itd. Na listi se također nalazi i Cartoon Network, no on nije dostupan za našu regiju. Dostupan je i otvoreni internet bez podrške za Flash objekte i stranice, a kompletan unos se vrši putem daljinskog upravljača. Nažalost, USB tipkovnice i miševi nisu podržani, tako da Sharpovu Net TV platformu možemo ocijeniti kao manje naprednu od konkurencije.

 Aquos Link

Putem daljinskog upravljača je moguće upravljati s ostalim Sharpovim uređajima – moguće ih je upaliti, je izvršiti osnovne kontrole nad reprodukcijom.

Podrška za multimedijalne formate

Sharp LE830 dolazi s podrškom za video, audio i slikovne formate putem tri USB utora smještenih na bočnom panelu i na poleđini. USB u verziji 2.0 omogućuje povezivanje različitih USB memorija i tvrdih diskova, a po povezivanju je moguće otvoriti listu multimedije ovisno o njenom tipu. Sadržaji se filtriraju po tipu, tako da nije moguće u istom direktoriju vidjeti i audio i video datoteku. Isto tako, tipka Back na upravljaču vraća u glavni izbornik za multimediju, dok se vraćanje u direktorij iznad vršu putem zelene tipke G na dnu upravljača.

sharp-le830-media

Test čitanja formata preko USB-a

Format/i Rezultat
Video
DivX/Xvid, DivX HD – SD i HD materijali s podnaslovima da
Matroska (MKV) – različitih rezolucija (SD, 720 i 1080p) s podnaslovima da
M2TS i M2T – demo materijali i video snimci HD digitalnom kamerom ne
MOV (snimke kamerama i fotoaparatima) da
WMV (Windows Media Video) da
Ogg Theora (SD i HD) ne
Audio
MP3 – fiksni bitrate 160 kbps, varijabilni s prosjekom 188 kbps i jedan od 320 kbps da
OGG, APE, FLAC – nekoliko datoteka ne
WAVE, stereo i višekanalni ne
DTS i DD 5.1 AC-3 (lossy) samo Dolby
DTS HD i Dolby True HD ne
Slike
Slikovni formati razne rezolucije samo JPEG
ISO “slike” CD/DVD ili BD diskova
ISO ne
Podatkovni sustavi
FAT da
exFAT da
NTFS da

LE830 podržava danas popularan MKV spremnik i nudi mogućnost čitanja integriranih titlova i poglavlja. DTS zvuk nije podržan, baš kao niti Dolbyjev TrueHD. Podnaslove čita samo ako su integirani u MKV datoteku.

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

11 komentara

 1. Izvrsna recenzija, Darko! Zanima me samo, jesi možda mjerio ANSI kontrast…?

  • Hvala Saša! ANSI mjerenje sa šahovnicom nije provedeno nego su kroz aktivan info izbornik (a koji ima u dva ugla informacije i drži konstantno pozadinsko osvjetljenje) dobiveno inicijalno stanje pokazano na prvom screenshotu u sekciji tvorničke postavke i kalibracija.

 2. Beskoristan je media player tog tv-a pošto danas manje više mkv datoteke dolaze sa dts zvukom…i to što ne čita vanjski podnaslov je isto veliki minus…neophodan je media player uz ovaj tv…
  Dali podržava veličinu i poziciju namještanja podnaslova?

 3. Da li imate vise informacija o modelu Sharp Aquos LC 40LE730EV, posto nema mnogo informacija na internetu. Da li bi preporucili ovaj model za cijenu od cca 550 eura (1099 KM u BiH). Koji bi model preporucili u ovom cjenovnom rangu dijagonale 40″. Hvala

  • Pozdrav,

   Sharp Aquos LC 40LE730EV je pripadnik više srednje klase Sharpovih televizora, a koji se posebno ne ističe pred oštrom konkurencijom koju danas čine Samsung i LG. U navedenom cjenovnom rangu preporučio bih Samsung UE40F6100, a još obratite pažnju i na Samsung UE-39F530 i LG 39LN575S, a od kojih oba nude kvalitetnu Smart TV platformu i dobru kvalitetu slike, a nisu 3D. Panasonic 39E5E koji sam testirao ima vrhunski kontrast obzirom na cijenu, no uz jako ograničen kut gledanja, tako da uzmite to u obzir prije nego što se odlučite.

 4. I mene interesuju uopste Sharp televizori posto nisu marketiski ispraceni kao Samsung, LG , Sony i drugi. Da li se i kod njihovih modela srednje klase javlja ono cuveno probijanje svetla na panelu? I kako im je sredjen player? Primer modela je http://www.sharp-cee.com/cps/rde/xchg/scee/hs.xsl/-/html/product_details.htm?product=LC42LE761E&cat=111
  Hvala unapred na odgovoru.

 5. Zanima me nesto vise o modelu SHARP 43″ LC-43XUF8772ES.

 6. Da li možda imate više informacija o modelu SHARP LC-65CUG8052E ?

 7. Darko,
  gledao sam na you tube tvoj unboxing modela: SHARP Aquos LC-49CUG8052E UHD Smart TV.
  Ono sto nigdje ne mogu pronaci jeste staticki kontrast panela ovog TV-a.
  Mozes li reci koliki je staticki kontrast ako si mjerio i kakvi su generalno Aquos paneli?
  Da li su IPS ili VA i sl.?
  Da li generalno vrijedi kupovati ovaj model?
  Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...