Audio-video uređajiVijesti

Mitsubishi LaserVue L75-A94 TV je energetski najučinkovitiji televizor velike dijagonale

mitsubishi-laservue

Dok su sve oči uprte u OLED kao tehnologiju na kojoj će se zasnivati televizori u bliskoj budućnosti, ispod radara je prošao Mitsubishijev laserski TV i osvojio nagradnu za energetski najučinkovitiji model velike dijagonale. U konkurenciji su bili modeli velikih dijagonala iz Sharpa, Sonyja, LG-ja i Samsunga.

Energy Star je internacionalni standard koji svake godine dodjeljuje nagrade za energetski učinkovite proizvode, a koji u prosjeku troše 20 – 30 posto manje energije od vrijednosti koje su propisane saveznim zakonima. Standard je originalno kreiran za potrošačku elektroniku s područja SAD-a, no u 90-ima se je proširio i na države Europske Unije, zatim na Kanadu, Japan, Australiju itd. Unatoč prihvaćanju Energy Star standarda, mnogi proizvodi namjenjeni području EU dobivaju TCO certifikat, a koji kombinira ocjenu potrošnje energije i ergonomije što određuje švedski Confederation of Professional Employees (TCO).

energy-star-2012

Mitsubishi Digital Electronics America je 7. siječnja 2008. godine predstavio prvi komercijalni laserski televizor dijagonale 65″, a čiju su sliku mnogi opisivali kao iznimno bogatu bojama – čak do razine da su ih smatrali umjetnima.

Mitsubishijev L75-A94 LaserVue DLP je televizor dijagonale 75″, a koji uz malu potrošnju energije od svega 85W nudi detaljan prikaz cijelog spektra boja, 120 Hz procesiranje slike, pametne funkcije, ugrađen Wi-Fi, ISF kalibracijske postavke i aktivni 3D koji omogućuje prikaz pune HD razlučivosti. Iako nije onako tanak kao LCD i plazma modeli, obzirom na dijagonalu cijena od oko 4500 am. dolara po kojoj se prodaje i nije tako velika kada se u obzir uzmu mogućnosti i doista velika dijagonala od 75″, odnosno 190 cm. Osim toga, zar ne biste bili ponosni na vaš LASERSKI televizor ogromne dijagonale?

[youtube id=”CDhiVYdCFHw” w=”600″ h=”337″]

Među ostalim dobitnicima našli su se još LG-jevi Cinema 3D modeli dijagonala 55″, Sharpovi Aquos i Elite modeli dijagonala 52″, 60″ i 70″, Sonyjevi EX720 i NX720 modeli dijagonala 55″ i 60″, te Samsungovi LCD-i veličine 55″. Kako je vidljivo, tek je Sharpov Elite model PRO-70X5FD blizu veličine pobjedničkog LaserVue modela sa svojih 70″, a koji na godišnjoj razini potroši jedan kilovat struje više od LaserVuea.

Cijelu listu modela koji su osvojili certifikate možete pronaći na Energy Star stranici.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!