Home » Recenzije » Media centri » Recenzija [media centar]: Popcorn Hour PopBox V8

Recenzija [media centar]: Popcorn Hour PopBox V8

Korištenja verzija upravljačkog softvera (firmware)

Tokom testa smo koristili firmware verziju 05-01-111026-23-POP-418-000, Kernel 23-POP.

Kvaliteta slike

Kada govorimo o kvaliteti slike kod bilo kojeg media centra moramo biti svjesni da je TV prijamnik ona osnovna komponenta koja najviše utječe na prikaz slike, tako da je od media centara najvažnije da pošalje originalnu informaciju bez ikakve modifikacije. Popbox u tome uspijeva i sve materijale reproducira i više nego zadovoljavajuće.

popbox-v8-shallow-hal-sd

Reprodukcija DivX materijala standardne rezolucije je bila sirova i originalna, upravo onakva kakav je i sam zapis bio. Uređaj ne posjeduje dodatne opcije za redukciju šuma u slici, tako da za prikaz SD videa ne možemo imati niti posebne pohvale, niti posebne pokude. Sve neželjene strane, poput nazubljenosti, nisu izražene na progresivnim SD materijalima, za razliku od isprepletenih kod kojih se uređaj ne snalazi tako dobro.

popbox-v8-rise-apes-720p

Kada govorimo o 720p materijalu možemo reći da smo generalno zadovoljni učinjenim poslom. Kako smo sve materijale testirali na dvije plazme, jednoj 42″ i jednoj 50″ dijagonali, reći ćemo da razlika postoji. Neznatno je, ali se primjećuje da na većim dijagonalama nedostaje detalja, kojih je naravno u izobilju kada smo s oduševljenjem promatrali 1080p materijale. Slika je oštra, čista, bez ikakvih artefekata. Reproduciranje MKV datoteka, 720p ili 1080p rezolucije, je prolazilo bez problema. Nije bilo nikakvog trzanja ili zastajkivanja.

3D materijali

Iako na kutiji nam je sugerirano da Popbox V8 podržava gledanje 3D materijala, vrlo brzo smo otkrili sličan slučaj kao i na nedavno testiranom Dune HD Max uređaju. Koristeći HDMI 1.3 verziju jasno je da nije moguće poslati originalan 3D sadržaj pune HD razlučivosti za svako oko, već će se vlasnici ovog uređaja morati zadovoljiti side-by-side ili top-and-bottom načinom, no s dvostruko manjom horizontalnom ili vertikalnom rezolucijom. Isto vrijedi i u slučaju da se na uređaj poveže vanjski Blu-ray čitač i pokuša poslati BD 3D materijal – materijal će biti reproduciran no samo u 2D formatu.

Isto tako uređaj nije uspio obraditi 4K 2D materijal, dakle veće rezolucije nije uspio skalirati na Full HD. Puštanjem istog jednostavno smo dobili crni ekran. Puštajući 3D materijal unutar Full HD okvira odgledali smo nekoliko različitih isječaka. Najbolji dojam je ostavio Avatar, gdje smo mogli primijetiti svu raskoš trodimenzionalnosti, bez stvaranja duple slike. Koristili smo Panasonic GT30 plazmu u 50″ izvedbi. Jedina anomalija koju smo uočili na testnom Avatar uzorku jest bilo izraženo trzanje, a koje nije bilo uočeno na ostalim uređajima što smo testirali. S druge strane, ostalih nekoliko 3D uzoraka je uređaj reproducirao glatko, tako da ovo pripisujemo kombinaciji formata i sustava kodiranja.

Svi originalni 24 Hz materijali su prošli bez problema, te nismo primjetili bilo kakve anomalije. Sve je reproducirano glatko, bez trzanja, stvaranja artefakata ili bilo kakvih problema.

Kvaliteta zvuka

Popbox podržava sve danas popularne audio formate, uključujući do 7.1-kanalne zapise Dolby TrueHD i DTS HD Master Audio formate. Niz MKV datoteka što smo isprobali, uključujući i one s više audio zapisa bez problema su se reproducirale i uspjeli smo dobiti 5.1 kanalni zvuk na našem testnom kućnom kinu.

Osim preko HDMI priključka, zvuk je moguće slati i preko digitalnog koaksijalnog, odnosno digitalnog optičkog sučelja, tako da i vlasnici starijih A/V pojačala mogu iskusiti višekanalni zvuk, no s gubicima. Ono što nam se nije svidjelo jest nemogućnost da se u potpunosti isključi slanje zvuka preko HDMI sučelja, tako da je bilo potrebno stišati zvuk na TV prijamniku kako ne bi došlo do dvostruke reprodukcije zvuka koja bitno smanjuje iskustvo gledanja.

Niz MP3 datoteka smo poslušali i na kvalitetu zvuka nismo imali nikakvih prigovora. Isto vrijedi i za FLAC i APE datoteke koje sadrže kvalitetu zvuka na razini Audio CD-a. Pojedinačne FLAC datoteke uspješno funkcioniraju i reproduciraju se sa svim informacijama, jedino što nam je zasmetalo jesu cijeli albumi u jednoj FLAC datoteci, a kroz koju nije moguće skakati na pojedinačnu pjesmu.

Dojmovi nakon korištenja

S novom uzdanicom Syabas korporacije družili smo se nekoliko tjedana, te smo stekli kompletne dojmove o samom uređaju i možemo donijeti jasnu sliku o mogućnostima i samoj kvaliteti.

Svoj posao Popbox obavlja sasvim uredno, iako ima nekih dijelova s kojima nismo nikako zadovoljni. Brzina korištenja je vrlo dobra, sve teće glatko i bez zastajkivanja, tako da možemo reći da Sigma procesor zaista radi svoj posao, iako u ovom segmentu je podjednako dobar i već više puta spominjani Mede8er 500X2 i Tvix Slim S1. Također prilikom učitavanja MKV datoteka, a koje su uvijek najzanimljivije najvećem broju korisnika, nismo imali nikakvih problema. Moguće je skakati na točno određeno vrijeme u filmu putem odvojenih kontrola za sekunde, minute i sekunde, premda nam se ne sviđa položaj tipke na daljinskom upravljaču. Također, sustav ne pita želite li nastaviti od točke gdje ste stali s gledanjem filma već odmah nastavlja tamo gdje je stao, a putem tipke za vraćanje natrag se nismo mogli vratiti na sam početak filma što je jako loše riješeno.

Korisni su, već spomenuti ranije, lijevi i desni izbornici, a kojima je lako upravljati i služe za uređivanje i pretragu zapisa na vašem hard disk uređaju.

popbox-v8-sucker-punch-720p

S prikazom podnaslova smo imali sitnih problema na samom početku, jer je bilo potrebno svaki puta namjestiti pravilno prikazivanje dijakritičkih znakova sa svakim novim zapisom, sve dok nismo u glavnom izborniku podnaslova izabrali češki kao glavni jezik podnaslova, jer hrvatski u ovoj verziji softvera nije na popisu. Također, tu su i ostale korisne funkcije, poput promjene veličine, vrste i boje fonta. Ovdje moramo izdvojiti jednu funkciju koju nismo do sada susretali kod niti jednog drugog media centra. Popbox je u stanju, kada je spojen na internet, prije pokretana određenog filma, pritiskom na tipku Info, direktno skinuti podnaslove iz sučelja i prikazati dodatne informacije. Dakle, uređaj sam prepoznaje film po naslovu, te automatski traži informacije o njemu na stranici www.opensubtitles.org. Tako dobivamo pozadinsku sliku, kratak opis filma, te podnaslove ako su dostupni. Jedini problem je taj što, kako smo već naglasili, nije moguće hrvatski jezik odabrati kao glavni jezik podnaslova, već smo funkciju testirali s češkim. Informacije o filmovima je na uzorku od 10 odabranih filmova pronašao za njih 5, što nije posebno dobar rezultat, no moguće je kako će se algoritam u narednim revizijama poboljšati. Kako obećaje distributer, uskoro će novim firmwareom biti dostupan i hrvatski jezik, što će uz bolju funkcionalnost predstavljati veliki plus za ovaj uređaj.

popbox-v8-info

Dio koji nas je najviše razočarao je pregledavanje fotografija. Nevjerojatno je da ne postoji mogućnost pregledanja galerije slika! Vjerovali ili ne, potrebno je prvo izaći iz postojeće, vratiti se na listu, te se spustiti na iduću i otvoriti ju. Potpuno nepotrebna tri koraka, umjesto jednog klika. Nevjerojatno obzirom da se u opcijama nalazi mogućnost upravljanja nad efektima tranzicija i ostalim parametrima. Koliko god namještali brzinu i način prebacivanja sa slike na sliku ništa se nije događalo. Pregled fotografija unutar jedne mape je moguć na dva načina. Običnim popisom, ili popisom s umanjenim prikazom sa strane. Niti to nije funkcioniralo, jednostavno u malom prozoru nije prepoznao niti jednu fotografiju, tako da je običan popis jedino što vam preostaje. Veliki minus za ovu sekciju.

Još jedan dio s kojim nismo u potpunost zadovoljni je mogućnost spajanja na internet. Wi-Fi nije integriran, ali možda vam i nije potreban, jer otvoreni internet preglednik ne postoji. Tako da, što se tiče surfanja, sve ostaje na upotrebi spomenutih 65 aplikacija. Uređaj nije prepoznao niti jedan, od nekoliko spojenih miševa, dok je tipkovnicu prepoznao, ali uz mnoga ograničenja u korištenju. Tako da smo susreli mnoge nelogičnosti, tipa tipka backspace ne funkcionira uopće, dok enter ne pokreće odabranu opciju. Nakon ovoga nećete imati mnogo volje niti koristiti tipkovnicu.

popbox-v8-backlight-remote

 

Prijenosni hard disk koji smo spajali na naš testni Popbox nije se gasio prilikom gašenja uređaja, što također smatramo nedostatkom, dok s druge strane pohvalno je što je Popbox dovoljno mali da stane ispod svakog TV-a, a njegova prednja LED lampica nije jaka, tako da ne smeta pri samom gledanju.

Nakon reda pohvala, i reda pokuda, moramo navesti još jednu neugodnu situaciju koja je mnogi zasigurno najviše ne vole kada se dogodi. Nažalost moramo konstatirati da nam se testni primjerak smrznuo preko nekoliko puta tokom testiranja. Kada se to dogodilo prvi puta mogli smo to pripisati slučajnosti, međutim prilikom zadnjeg korištenja tu neugodnost doživjeli smo barem jednom u sat vremena i to ne prilikom nekog zahtjevnog rada, već običnog surfanja po izbornicima. Također nije baš zabavna situacija svako malo tražiti olovku da bi resetirali uređaj na jedinu fizičku tipku koju posjeduje, a koja je u ravnini sa prednjom plohom, tako ju nije moguće dohvatiti samo prstom. Radi li se ovdje o poluispravnom primjerku, ili lošem firmwareu ne znamo, ali sigurno da situacija nije pohvalna.

Slijedi prikaz podataka o učitavanju pojedinih tipova formata i medija.

clipboard-report-icon Brzina učitavanja
* manje je bolje
Dvico Tvix Slim S1 Duo (FW 2.1.0)
HDI Dune HD Max (FW 110606_1315)
Popbox V8
Podizanje sustava [sek.]
53 43 5 (42)
Otvaranje DivX filma (USB tvrdi disk, 1.35 GB) [sek.] 3.7 3.6 5.6
Otvaranje 720p MKV filma (USB tvrdi disk, 2.8 GB) [sek.] 4.3 4.2 5.7

Brzina podizanja sustava je navedena u dvije vrijednosti zato što s trenutnom verzijom softvera uređaj se pritiskom na tipku “Power” prebacuje u način rada koji gasi video izlaze no zadržava aktivan operativni sustav. Iako takav način rada ima svoje prednosti, za razliku od Dune HD Max uređaja koji ima opciju biranja između različitih standby načina rada, PopBox V8 to za sada nema. Što se brzine čitanja tiče, pokrenuli smo nekoliko filmova na uređaju i došli do rezultata koji nas nisu oduševili, pogotovo nakon što znamo kakav je procesor ugrađen – učitavanje je bilo sporije u odnosu na Tvix Slim S1 koji pripada istoj cjenovnoj kategoriji i to za pojedine datoteke i osjetno sporiji (3.7 sekunde Tvix – 5.6 sekunde Popbox V8). Učitavanje SD ili HD sadržaja je podjednako na ovom uređaju.

About Ivan Leskovar - Vodjaskitnica

Autor recenzija multimedijalnih centara i moderator na forumu.

28 komentara

 1. čestitke novom autoru – šteta što ure?aj nije bio tako dobar kao što je njegova recenzija. Iduai ae biti bolji, nadam se ;).

 2. Dal može čitati PGS titlove iz m2ts filea iz Stream foldera(Blu raya snimljenog na HDD u folderima)??

  • Iskreno, nismo probali no svakako aemo u novoj recenziji ubaciti i taj test. Ono što jesmo provjerili jest 1:1 BD ISO format u kojem je titlove pravilno prikazivao.

 3. necita mov fajle pa to je meni najveci nedostatak.

 4. Sada vidim da je WDTVLive puuuunooooo bolji a za manju cijenu. Mogu gledati (baš) sve formate, imam wi-fi pristup internetu, mogu prebacivati filmove sa jednog na drugi ex. disk, imam zaslon u boji, radi bez ikakve greške vea 2 mjeseca. Meni je najvažnije da ga mogu prenositi izme?u gradova i izme?u TV-a kako bih gledao snimljeni materijal sa TV-a i mogu reai da je za tu svrhu savršen. Hvala na recenziji.

 5. Sve u svemu cestitke autoru na odlicno odradjenoj recenzi, ali uredjaj je cisto bacanje para u odnosu na neke druge (mede8er, WD Live itd).

 6. gledajte, s novim firmwareom i s nesto nizom cijenom ovo ce odmah biti druga prica. da nije bilo velikih problema sa konstantnim smrzavanjem situacija ne bi bila toliko losa.

 7. moram reai da me zapravo iznenadilo i da sam očekivao više od tog ‘stroja’. a prvenstveno, obzirom na cijenu. ona bi trebala biti i mjerilo kvalitete ali očito nije.
  jedva čekam recenziju a-300 kojeg sam kupio. nadam se da ae ipak bolje proai na testu nego popbox.

 8. e, nisam ja znalac poput tebe :)tako da bih malo toga mogao reai. no čini mi se da je ure?aj kompliciran za početnika kakav sam ja. no sada i nemam baš previše vremena za istraživanje. ono što mi se svi?a jest da je ure?aj bešuman i kompaktan. tako?er sama izrada kuaišta mi djeluje besprijekorno. tako?er, ne moraš imati yamj da bi imao neke informacije o filmu. recimo, stavio sam dva filma na usb i automatski mi je pokazao cover i sinopsis. to mi se svidjelo. no nije mi otvorio film trolljegeren. valjda ima neki čudan format. ni lg media player ni asus o play to nije uspio.

  tako?er nisam primjetio da postoji nešto kao web browswer u meniju, i osim toga da bi ti nmt aplikacija ‘ostala’ moraš imati hdd. ili sam možda ja sve to krivo shvatio jer doista sam pravi početnik.
  u svakom slučaju čekam recenziju i nadam se da ae biti i dalje ovako kvalitetna :)

  • Pozdram Hamsun! Ovaj film što spominješ ako nije radio ni na drugim ure?ajima onda je do samo formata i sustava kodiranja, sreaom na PC-ju se lako može danas konvertirati u neki drugi format koji bi trebao raditi. Ovo za automatsko prikazivanje covera i infa, je li A-300 spojen na internet ili se u direktoriju gdje je film nalaze dodatne datoteke (npr. slika, txt, nfo?

   U svakom slučaju, provjeriti aemo taj ure?aj u nadolazeaem testu.

   • Ure?aj mora biti spojen na net i onda automatski pregledava odre?ene stranice na netu i skida covere. Simpatično ali nedofvoljno za prolaznz ocjenu ure?aja koji se stalno smrzava i stvara poteškoae u radu. Nova verzija softvera još nije izašla iako vojska nezadovoljnih kupaca svakodnevno zatrpava forum s prijavama smetnji a koliko to ide daleko najbolji je pokazatelj kako su neki kupci izgubili strpljenje i najavljuju povratak ure?aja ako se to ne popravi u sljedeaih sedam dana.

 9. pozdrav i tebi darko! da, vjerojatno postoji program kojim bih ga mogao konvertirati u mkv. nisam se bavio previše time ali kada uhvatim vremena, hoau.

  da, ure?aj je spojen žično na internet ali je moguae da je sve to bilo u fajlovima koje sam daunlaudao. nisam provjeravao.
  čekam s nestrpljenjem tu recenziju i nadam se da aete pozitivno ocijeniti popcorn. ipak kada media player košta 2000kn i više, nadam se i da vrijedi toliko. vea sada mi je jasno da au morati kupiti i hdd ako želim iskoristiti sve moguanosti koje popcorn nudi. mislim da je to pomalo i svojevrsno ‘obmanjivanje’ kupaca. doduše to je preteška riječ ali zapravo je taj hdd neophodan ako želiš stalno imati nmt app. stavio sam je na usb i mislio sam kada se jednom formatira i pokrene da ostaje na nekoj vrsti memorije popcorna ali oaito da nije tako. čim sam skinuo usb morao sam sve ponovo formatirati. čudno mi je da se to ne da drugačije riješiti.

  svakako čekam vašu recenziju. moram vas stvarno pohvaliti. izvrsno to radite, bravo!

 10. Za C-300 je izašao novi firmvare 19.01., nadam se da ae uskoro i za A-300.
  Neznam koliko su to slični firmwarei ali trebali bi biti.
  Jedva čekam novi firmvar da vidim kako ae s njim raditi a300.

  • @Tomo34, da li ti se kada smrzne a-300?

   • Dok na njega nešto kopiram preko mreže jako često mi se smrzne, ovako u radu s njim nisam siguran jer ga zapravo koristim jako malo (dok ne izbace neki sre?eniji firmware).
    Kupio sam ga najviše radi slušanja glazbe a kad pokrenem album ne prelazi s jedne pjesme na drugu nego svaku pjesmu moram posebno pokrenut (slično kao i pregled fotografija, isti problem kao na recenziranom Popbox-u), ne čita CUE liste, pokrenem jedan hd koncert pa drugi neae dog ga ne ugasim pa ponovo upalim….
    Na internetu čitam i da tipkovnice ne rade s njim u potpunosti za razliku od A200/210 koji ima poveau listu kompatibilnih tipkovnica.
    Mislim da su zbrzali softver za njega da ga što prije izbace u prodaju, nadam se samo da ae veainu problema riješiti vea u sledeaem firmwareu.

    • da, baš tako. i meni se smrzava, i koristim ga manje nego sam mislio da hoau. ima u njemu još bugova i stvari koje nisu baš najbolje sre?ene.

    • Nešto krivo radiš jer kod mene uredno sam prelazi s pjesme na pjesmu i s fotke na fotku
     Očito je kako nisi instalirao i pokrenuo NMJ. Što se smrzavanja tiče dolazi do usporenosti softvera a u nekim situacijama se i smrzne no nakon nekog vremena dojde sebi is ve funkcionira. Skužio sam recimo da kod prijenosa velike baze kakva je blu ray nakon prebacivanja moraš iskopčati ure?ak iz struje i ponovo ga ukopčati kako bi sve radilo normalno jer mi se znalo kod prebacivanja takve velike baze i premotavanja filma ure?aj zblesirati a ako napravim opisanu operaciju sve radi normalno

     • Da, ok mislim na media (folder) mode, imam instaliran NMJ ali kod skeniranja filmova dio mi nije prepoznao mada su imena dobro napisana.
      Pokušao sam skenirati neke Foldere s FLAC muzikom ali dosta toga nije prepoznao što je i logično pošto kolekcija nije baš sre?ena :) .
      Sad imam ispit pa nemam vremena ali poslije au vidjet dali informacije za NMJ dobiva iz imena foldera ili tagova glazba pa au malo sredit kolekciju.
      Ok informacije može skidat i s interneta ali ipak treba prepoznati foldere.
      Veaina glazbe mi je s cue listama i u jednom komadu a za to ipak trebam čekat neki buduai firmvare.
      Nadam se da ae dobit podršku sa to u nekim od sljedeaih verzija softvera.
      Pozdrav!

      • Dok liste filmova uredno posloži s glazbom ima problema. bez obzira kako album nazvao on neke ne prepoznaje te mi ih baca u folder “other” iako ima uredno napisano ime izvo?ača i naziv albuma. To je poprilična frustracija. Još gor kada mi neke albume razjebe pa svaku pjesmu posebno označi kao album pa za svaku pjesmu posebno otvori novi folder. Tp se doga?a uglavnom s albumima različitih izvo?ača. Sve u svemu poprilično sirov proizvod velikih mogučnosti ali loš softver me tjera da vea tražim zamjenu. Kada se sjetim tvixa i njegove jednostavnosti i efikasnosti do?e mi da zaplačem s ovim a-300.

      • Novi problemi s Popcorn A-300, pri kopiranju glazbe s kompjutera preko mreže ure?aj se smrznuo, poslije gašenja pa paljenja radi par sekundi pa se opet smrzne, iskopčavanje iz struje ne pomaže.
       Izvadim Hdd (wd20eurs) opet sve radi normalno, spojim hdd na komp i vidim da je hard ispravan (na kompjuteru mora biti instaliran program Ext2fsd da win7 vidi hard formatiran u ext3).
       Vratim hard u popcorn opet isti problemi, neau valjda morat ponovo formatirat i prebacivat 2TB multimedije na njega opet.
       Privremeno odustajem i čekam novi softver, nadam se da je barem hardver od A-300 dobro složen.

       Mogli bi daljnju raspravu o a300 prebacit na forum buduai da je ovo tema o PopBoxu V8 :)

       http://hdtelevizija.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=4105&sid=ac93a0a093cba1cb88bcdfc389099d64

 11. The Best F1 Driver

  Dio koji nas je najviše razočarao je pregledavanje fotografija. Nevjerojatno je da ne postoji moguanost pregledanja galerije slika! Vjerovali ili ne, potrebno je prvo izaai iz postojeae, vratiti se na listu, te se spustiti na iduau i otvoriti ju. Potpuno nepotrebna tri koraka, umjesto jednog klika.

  Hmm ako sam u pravu i ako ga još imate probajte stisnuti tipku “play” umijesto “OK” kod pregledavanja fotografija i trebale bi krenuti u Slideshow modu, barem je takva situacija na prastarom A-110.
  Znam da je i meni bilo iznimno glupo slike gledati na način koji je očito i dalje ostao isti, no popcorn A-110 radi po tom sistemu.
  ako u bilo kojem folderu imate slike,muziku,video
  Pritiskom na tipku “OK” se prikazuje samo ta datoteka koju ste odabrali.
  Pritiskom na tipku “play” se prikazuje ta datoteka a po njenom završetku sljedeaa ispod nje i tako sve do kraja koliko god bilo datoteka u tom folderu.

  • Probao sam i u pravu si, a možeš i pauzirati Slideshow, te prelazit na sljedeau ili prethodnu (next ili prev tipke).
   To je riješeno, hvala!
   Ostaje još par stotina drugih problema :D

   • Na dobrom si putu! Ne mogu razumijeti da novi ure?aj c-300 koji je izašao gotovo dva mjeseca kasnije od a-300 ima vea dvije revizije softvera a a-300 ostaje na onoj jednoj unatoč velikom pritisku kupaca koji su bijesni na ovako neispoliran ure?aj kojeg su pustili u prodaju.
    Koliko čitam kritike starih kupaca koji kažu da ae firma prije izbaciti novi ure?aj neko popraviti softver na starom te da im je to uhodana shema?

 12. Nani je pokopao ovaj player u svojoj recenziji. Posto mi je izbrisan link na HD portal sa ovog sajta nema potrebe ni da ga sada postavljam. To vam nije u redu ali to je do vas. Ko zeli naci ce ali objasnjeno je sto ne rade mov datoteke s tehnickog aspekta citiram Nanija:

  “Kako smo naveli u uvodnom dijelu, V8 je bez problema putem SMB-a pokrenuo Bird test od 60Mbps dok je NFS dao za 50% bolje rezultate te smo bili u stanju pokrenuti 90Mbps Bird test. V8 pruža odličan kvalitet slike kada je u pitanju reprodukcija MKV 720p i 1080p sadržaja ali ovaj put samo do odre?enog nivoa. O čemu se radi?

  Naime, slika je čista bez primjese nazubljenosti ako se koriste testovi koji otkrivaju vertikalnu i dijagonalnu nazubljenost kao i sliku oslobo?enu pozadinskog šuma i wtw (white-to-white) i btb (black-to-black) clipinga te je signal koji se šalje prema televizoru nepromijenjen u smislu kvalitete slike samo ako se reproducira sadržaj koji koristi zapis do 4 referentna okvira izračunavanja objekata u pokretu. V8 ispoljava slabu predikciju algoritama za objekte u pokretu kompresiranih MKV, AVI, MPEG i MOV kontejnera – reprodukcija limitirana na 4 referentna frame-a, gdje je maksimalan broj 16 frame-ova koje koriste i A-300 i C-300 respektivno. Drugim riječima, recenzije gdje recenzenti pišu kako ne postoje anomalije i kako je slika perfektna su netočne jer uslijed nedostataka naprednih algoritama za predikciju pokreta javlja se “blur” prilikom reprodukcije 720p i 1080p “ripanog” sadržaja koji zahtijeva više od 4 referentna frame-a te koji ae biti još više uočljiviji na LCD no na Plazma televizorima uslijed tromosti LCD matrica.

  Blur je bio uočljiv na referentnim televizorima pogotovo u tamnim scenama kojima obiluje Tron Legacy, gdje su gama vrijednosti bile 2.2 (referentne) te je pokretna rezolucija 1080 linija bez uključivanja IFC-a. Kao “Halo” efekt kod LCD Edge modela s PVA matricama, Plazma koja nema tendenciju da ispoljava ovakve anomalije je prikazala zamuaenje prilikom prikaza osvijetljenih diskova u tamnoj pozadini Tron Legacy naslova, uslijed izmijenjenog ulaznog signala koji je V8 poslao putem HDMI sučelja te koji nije sadržavao dovoljno informacija za obradu slike koju bi u krajnjem slučaju procesor televizora pokušao da ispolira. Naravno, da bismo potvrdili ovu tvrdnju aktivirali smo IFC na Plazmi što je bespotrebno jer stvara amaterski izgled videa ali niti IFC nije uspio da ukloni i kompenzira manjak informacija o objektima u pokretu koje SMP8671 poslao na televizor. Provjerili smo istu sekvencu s C-300 i Med500X2 modelima i blur nije bio uočljiv jer oba modela rade sa 16 referentnih frameova predikcije što je više no dovoljno da se prikaže fluidna slika.

  Uočljivo je da V8 može reproducirati Level 4,1 video fajlove, ograničen na 4 referentna okvira u sklopu podržanog codeca. Za Blu-ray i DVD ripane filmove to nije problem jer oni su tako?er u jako velikom broju slučajeva Level 4.1 video fajlovi. Me?utim, u isto vrijeme postoji tako?er dosta sadržaja pogotovo 720p koji je iznad 4.1 Level specifikacije ( MPEG-ASP 4,2 @ L5), neki su vea level 5 a A-300 radi iznad tog nivoa što je jedan od velikih pluseva.”

  Molim komentar recenzenata HD Televizije?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...

e7-ez950-test

LG OLED55E7N i Panasonic TX-55EZ950E – usporedba OLED televizora (video)

Među zadnjim televizorima koje ćemo testirati za 2017. godinu, našla su se dva OLED televizora ...