Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Istraživanje: većina korisnika gleda televiziju i tipka po mobitelu istovremeno

Istraživanje: većina korisnika gleda televiziju i tipka po mobitelu istovremeno

Američke kompanije Razorfish i Yahoo provele su zajedničku anketu vezano uz korisnike mobilnih uređaja u SAD-u. Rezultati ankete otkrivaju kako je pretraživanje po mobitelu za vrijeme gledanja televizije postalo nezaobilazan dio iskustva gledanja televizije. Više detalja u nastavku..

80% ispitanika reklo je da redovito koriste mobilne uređaje dok gledaju televiziju, gdje 70% od tih multitaskera plešu tango na dva ekrana najmanje jednom tjedno te 49% njih svakodnevno to radi. Dok 60% multitaskera provjerava svoje mobitele jednom ili dvaput tijekom gledanja TV-a, 15% ih kaže da pretražuju po mobitelu cijelo vrijeme.

Prema riječima potpredsjednika Razorfisha Jeremy Lockhorna, multitasking, s jedne strane, može potpuno odvraćati pozornost od gledanja televizije, dok s druge strane, daje privrženijeg gledatelja koji strastveno preko mobitela traži dodatne sadržaje vezano uz ono što trenutno gleda na televiziji.

Točno 38% ispitanika je reklo da im mobilni uređaji poboljšavaju iskustvo gledanja TV-a, dok je isti postotak izjavio da im povezani uređaji prilično odvraćaju pozornost od gledanja. Reality programi, vijesti, komedije, sportska događanja i prehrambena industrija su sadržaji koji najviše inspiriraju multitasking.

Jasno je da gledatelji uglavnom koriste svoje mobilne uređaje za ono što im najbolje ide – komunikaciju. 94% njih direktno kontaktira druge putem SMS-a, e-maila, glasovnih poruka, socijalnih mreža ili na neki drugi način. Međutim, 60% od tih multitaskera istražuje dodatne sadržaje, iako 44% tog sadržaja nema veze s onim što trenutno gledaju, dok 38% ima veze sa sadržajem na TV-u.

Zanimljivo je da 57% korisnika tableta istražuje sadržaj vezan uz ono što se trenutno gleda na TV-u.

Lockhorn predlaže trgovcima sinergiju između televizora i mobitela, povezujući sadržaje na mobilno-optimiziranim web stranicama sa sadržajima na televizorima, osobito ako je riječ o emisijama uživo.

Na kraju krajeva, koliko multitasking može odvratiti pozornost od gledanja televizije, toliko može pomoći oglašivačima i marketinškim tvrtkama u shvaćanju koje su preferencije potrošača prilikom gledanja ili čak kupnje sadržaja preko malih i velikih ekrana.

Izvor: MediaPost

About Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

4 komentara

  1. Gdje li ovi istrazuju, na psihijatriji po svojoj prilici.

    • Meni se podaci čine prilično vjerodostojima. Dok gledam televiziju u pauzi za reklame znam pogledati mail i Facebook, a dok sam jedno vrijeme koristio tablet znao sam i češae pogledati kakav info na netu. Mislim da ae i nakon što se pametni televizori udomaae ovaj trend se nastaviti jer ipak nije neka fora čitati privatne poruke i s nekim se dopisivati na velikom ekranu koji gleda više osoba.

  2. Jos samo fali statistiko o tome koliko gledalaca cacka nos dok gleda tv, samo jedna u nizu glupih, i nepotrebnih statistika.

  3. Pa i statistika o čačkanju nosa, uha ili nečeg treaeg bi bila zanimljiva :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

philips-48pus7600-header

Philips 48PUS7600 Android Ultra HD televizor – recenzija

Donosimo test Philipsovog televizora iz više srednje klase, opremljenog trostranim Ambilightom i Android 5.1 operativnim sustavom. Pogonjen ...

lg-oled-2015

OLED TV centar LG-jeve strategije uređaja za kućnu zabavu

Za vrijeme okruglog stola, održanog na sajmu IFA 2015 u Berlinu, glavni dužnosnici LG Electronicsa ...