Naslovnica » Sajmovi elektronike » CES - Las Vegas » Ravni ekrani teže 82% manje od svojih punašnih prethodnika

Ravni ekrani teže 82% manje od svojih punašnih prethodnika


Consumer Electronics Association (CEA) danas je izdala izvješće vezano uz dramatično smanjenje veličine i težine ravnih televizora i računalnih monitora od njihovog dolaska na tržište.

Konkretnije, proizvodi predstavljeni na CES-u 2010 do danas dramatično su lakši i manji od onih predstavljenih godinu dana prije. Tako su plazme od 50“ težile cca 50 kg na CES-u 2009, dok sada imaju težinu od cca 15 kg. Sličan je slučaj i kod LCD-a, a sve zahvaljujući smanjenju količine resursa potrebnih za njihovu proizvodnju, te razvoju tehnologija koje smanjuju broj čipova u elektroničkom sklopu.

Takvi televizori/monitori imaju pozitivne učinke i na okoliš smanjenjem količine opreme i goriva za transport. Nadalje, manje korištenje CRT televizora znatno smanjuje količinu elektronike za reciklažu.

U budućnosti ne očekujemo da će se ovako dramatičan skok ponoviti, iako se dodatna redukcija može javiti popularizacijom OLED televizora (video ispod).

[youtube id=”f8S8tbQMp2k” w=”600″ h=”337″]

Izvor: The Consumer Electronics Association (CEA)®


O Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

4 komentara

 1. Ja spomenik dignem onome ko ubijedi mog jarana da baci montir sa katodnom, u spoji LCD (kuoi LCD od mene prije 2g. i zao mu katodnu izbaciti).

 2. Pa normalno kad najskuplji i najbolji lcd televizori i monitori današnjice nisu u stanju prikazat neke nianse prikaza kaj može neka šuša od polovnjaka 17″crt monitora iz oglasnika za 50kn.
  Da je drugačije nebi taj oled bio toliko priželjkivana tehnologija.
  Današnji lcd televizori i monitori imaju puno pozitivnih osobina prvenstveno zbog manje potrošnje struje i manjih gabarita ali ukupno gledano prije deset godina se mogao kupiti u prosjeku bolji monitor ili televizor nego sada
  Žalosna istina

 3. kakva mu korist kada je slijep ko sismis, nevidi taj ni 30% boja na monitoru, a kamoli neke druge razlike, ja licno nebih sa lcd-a na katodnu za drzavu da mi neko da.

 4. Vjerovatno bi malo ko i prešao sa tih ljepih uštogljenih tankih ekrana na ta ružna crt čudovišta. Naravno bilo je i loših primjeraka crt tehnologije čija je loša oštrina i treperenje negativno utjecalo na probleme s vidom kod mnogih osoba.
  Me?utim to ne mjenja činjenicu da za lcd kakvih 20–30 posto detalja iz sjene uopae ne postoji. Kako sam doma radio usporedbe crt i lcd monitora te lcd i crt televizora niko na svjetu mi nemre dokazat da je drugačije.
  Kako sa plasmama nemam nekog iskustva njih neau komentirati

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*