Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Recenzija [2DTV LCD]: Philips 40PFL6606H (40in/102cm)

Recenzija [2DTV LCD]: Philips 40PFL6606H (40in/102cm)

TVORNIČKE POSTAVKE I KALIBRACIJA

 

Philips 6606H na raspolaganju nudi, baš kao i njegovi prethodnici, čitav niz različitih predložaka koji su namijenjeni različitim tipovima sadržaja. Tako se tu nalaze:

 1. Personal
 2. Vivid
 3. Natural
 4. Cinema
 5. Game
 6. Energy Saving
 7. Standard
 8. Photo i
 9. Custom

Među velikim brojem predložaka nažalost nismo našli onoga koji bi bio u barem prihvatljivim granicama što se odstupanja od boja tiče, te da ima dobro riješen balans bijele boje duž raznih stupnjeva osvjetljenja. Zbog toga je slučaj da Natural (prirodni) predložak ima stabilniju kontrolu osvjetljenja od Cinema (kino) predloška, a isto vrijedi i za karakteristike game koja je bliže referenci kod prvog spomenutog. S druge strane, jedino smo kod Custom i Cinema predložaka uspjeli vidjeti toplu sliku – kod svih ostalih je plava nijansa dominantna što umjetno povećava percipirano osvjetljenje slike, no predstavlja ozbiljna odstupanja od realnosti i nikako se ne preporučuje za duža gledanja.

Cinema predložak ima gotovo 30% slabije izraženu plavu boju, te gamu koja je za 0.3 iznad reference. Drugim riječima, slika je zatamnjena, detalji u sjenama izgubljeni, a čitavom prikazu nedostaje živosti.

Što se kontrasta tiče, on je bez obzira na metodu mjerenja (On/Off ili APL), pokazao gdje leži snaga ovog modela – visoka vrijednost kontrasta od čak 5300:1 u Natural, 4700:1 u Custom i 4800:1 u Cinema dokaz su da Philips 40PFL6606H može prikazati i nisu razinu crne boje i jarku bjelinu. Izmjerena crna boja iznosila je 0.04cd/m2 što je solidan rezultat, dok se svjetlina kretala oko 200cd/m2 kod Natural i Cinema predložaka, te ekstremnih 394:1 kod Custom predloška.

Tokom kalibracije radili smo na približavanju game referenci, te zadržavanju visokog kontrasta putem kontrola kontrasta i svjetline. Ono što je bilo zanimljivo primijetiti jesu skokovi u kontrastu kada se vrijednost svjetline pomakne za tek jedan inkrement gore – dolje. Tako smo kod vrijednosti 51 dobili ANSI kontrast od 5111:1, dok je povećanje na vrijednosti 52 rezultiralo padom na 4568:1, uz nešto položeniji gama graf na 10 i 20% osvjetljenja. Na kraju smo se odlučili za veći kontrast obzirom da gama graf u najgorem slučaju ne prelazi odstupanje od 0.1 u odnosu na referentnih 2.22.

Balans bijele boje možemo slobodno reći da je najbolji od svih testiranih televizora jer omogućuje najbrže spuštanje deltaE pogrešaka ispod oku uočljive vrijednosti 3. Prosjek od cca. 1 smo dobili smanjivanjem vrijednosti za plavu i zelenu boju, te je u tren oka slika bila naočigled savršenija.

CIE dijagram nažalost nismo mogli popraviti zbog izostanka potrebnih kontrola, što je šteta obzirom na ostale karakteristike. Boje su u većim otklonima, posebice zelena koja ima tamniju primjesu, žuta također, a cijan je blijed.

Više detalja otkrivaju slike u nastavku:

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

14 komentara

 1. Potkrala Vam se manja greškica na drugoj strani : napisali ste priključcma, fali vam i :-)

 2. Jesu li ovogodišnji modeli,pa tako i ovaj,vea proizvedeni u Kini?
  Koji LG je sljedeai?
  Hvala

  • TV je vracen, a trenutno nemam pristup galeriji slika sto sam napravio, tako da ne kogu sa sigurnoscu odgovoriti. Koliko se sjecam nije iz Kine. Iduci LG ce biti plazma iz ulazne linije da se zaokruzi low end segment obzirom da smo Samsung i Panasonic obradili.

 3. Za one koji ne znaju radi se o LG 42PT351 modelu.

 4. Primječuje se nevjerovatna suzdržanost kod ove recenzije, kao i kod ex720, ili lg zadnjeg testa :)
  ipak se nije testirala pany plazma
  no hard feelings :-)
  lp

  • Srednja klasa se obraduje, nema prosotra za euforiju i cuda. Modeli visoke klase ce polako poceti dolaxiti pa a ce biti prostora za hvaljenje, naravno sve sukladno rezultatima testova….

 5. Kda na red dolazi LG 42PT351

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...