Tutorijali/uputeVodiči

Nesavršenosti slike digitalne televizije

Dolaskom digitalnog emitiranja pojavili su se novi oblici smetnji u slici, a koji mogu biti uzrokovani kvalitetom dolaznog signala, ugrađenim procesorom slike u televizor, te na kraju rezolucijom zaslona. Dok je kod analogne slike na klasičnim CRT zaslonima najizraženiji bio efekt snijega, odnosno nasumični prikaz bijelih i sivih točaka i linija ovisno o kvaliteti prijama, kod digitalne televizije pojmovi propusnosti podataka, skaliranja slike, interpolacije dijagonalnih linija i prikaz duhova na ekranu nisu samo uzrokovani dolaznim signalom, već i modernim LCD i plazma zaslonima.

Obzirom da moderni HDTV-i posjeduju razne mogućnosti optimizacije digitalnih signala, a mnogi korisnici ne znaju kako ih pravilno iskoristiti, u ovom ćemo se tekstu dodirnuti najčešćih smetnji te navesti savjete kako da ih se najmanje agresivno ispravi.

Kvaliteta signala kod digitalnog prijenosa ovisi o načinu na koji je stvoren (koji format), kako se prenosi do davatelja usluge, te na kraju koliko će biti jaka kompresija tokom slanja do krajnjeg korisnika. Prema dostupnim informacijama, čak do nevjerojatnih 90% informacija izgubi od izvorne snimke pa do materijala koji stigne u naše TV prijamnike, radi čega se na istima nalazi često veoma težak zadatak da sliku prezentiraju što je moguće bolje uz raspložive informacije.

Ne smije se zaboraviti niti podatak kako se zemaljski digitalni signal emitira isključivo u isprepletenom (eng. interlaced) načinu kako bi se uštedjelo na propusnosti koja je ionako oskudan, tako da TV prijamnik prije prikaza slike mora svaki okvir (eng. frame) složiti iz dvaju zasebnih polja. Moderni su televizori prilično učinkoviti kada je u pitanju pravilno slaganje isprepletenih polja (eng. deinterlacing), no ono ne završava samo prikazom kadra bez horizontalnih linija, već se tu nalazi niz detalja koje ugrađeni procesor treba uzeti u obzir i ispraviti kako ne bi upadali u oči i skretali pažnju gledatelja. Upravo će slijedeća lista govoriti o tim elementima digitalne slike i kako se protiv njih boriti.

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

  1. “Nadamo se da nakon ovog članka neaete umjesto sadržaja početi gledati nesavršenosti digitalne slike!”
    U pravu si Darko. Mi bi svi sada željeli savršenu sliku i tražimo greške tamo gdje ih i nema,”polazim od sebe”.I zato au nastojati uživati u svemu boljemu što mi moj novi TV pruža od staroga CRT.

  2. Ja imam malo drugačiji problem na mom Philips LCD televizoru (klasični, 82 cm). Za vrijeme Dnevnika i općenito večernjih emisija uživo, svaki prijelaz na slici dobiva jako crnu konturu. Ljudska lica izgledaju kao da imaju 10cm duboke bore.

    Kao ilustraciju, pogledajte ovu vašu stranicu, prva slika na vrhu gdje ove cure pjevaju. Pogledajte donju lijevu polovicu slike gdje se vidi noga najbliže pjevačice. Možete vidjeti kako duga crna crta odvaja nogu od pozadine. E, takve crne konture su posvuda na mojoj TV slici. Slova izgledaju kao da ih je netko flomasterom pojačao. Obrisi lica i likova na ekranu su svi “pojačani flomasterom”. Da je to analogna slika bilo bi mi jasno, ali slika je digitalna.

    To se obično pojavljuje navečer, recimo za vrijeme Dnevnika TV Nove u 19:15. Ali kad gledam Vijesti u podne (HRT) onda nema problema. Također, filmovi imaju dobru sliku u svako doba dana i noći.

    Da li možda program uživo ima nižu kvalitetu kad se emitira navečer?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!