Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Recenzija [3DTV LCD]: LG LW5500 (42in/107cm)

Recenzija [3DTV LCD]: LG LW5500 (42in/107cm)

Napomena o TruMotion algoritmu:

Kao i kod Sony EX720 modela, tako i u ovoj recenziji ćemo prije komentara na kvalitetu slike ćemo prokomentirati implementaciju TruMotion algoritma koji omogućuje osvježavanje od 100Hz uz manje zamućenja objekata u pokretu. Uz navedene algoritme je do nedavno bila povezana negativna pojava koju uoči i netrenirano oko – razni sadržaji, posebno filmovi, se neprirodno izglađuju i ubrzavaju ovisno o kompleksnosti scene, što daje efekt gledanja video materijala zapisanog s većim brojem informacija u sekundi. Osim toga, oko objekata koji se brzo kreću moguće je vidjeti artefakte, odnosno “pucanje” blokova što je druga velika negativnost. Proizvođači su uočili kako prednost algoritma u vidu postizanja oštrije slike za sobom povlači negativnost koja mnoge smeta, te su gotovo svi implementirali mogućnost razdvajanja komponente “de-blur” i “de-judder” kako bi korisnicima dali opciju da prikaz podese po vlastitim željama. Ipak, situacija nije uvijek tako sjajna i ukoliko algoritmi nisu dobro razdvojeni, čak i uz potpuno isključen “de-judder”, prikaz povremeno zna se neprirodno ubrzati iako je značajno očišćen od zamućenja.

Upravo je LG-jev današnji kandidat žrtva loše implementiranog sustava razdvojenih komponenata, što će uočiti videofili i korisnici koji dobro poznaju takt filmskih sadržaja. Dobra je vijest što se na nižim razinama “de-blur” komponente nagla ubrzavanja događaju rijetko, tako da korisnici ipak mogu uživati u slici bogatijoj detaljima u pokretu.

Za razliku od Sony EX720 modela koji je kod Clear i Clear Plus funkcija zatamnjivao sliku, kod LW5500 modela to nije slučaj i slika je jednake svjetline bio algoritam upaljen ili ne.

KVALITETA SLIKE

Sadržaji standardne rezolucije (SD)

LG-jev 3D televizor smo najprije testirali s 2D SD signalom pri standardnom tvorničkom predlošku. Karakteristike takve slike su odmah evidentne: suviše svjetla slika s primjesom plave, gubitkom detalja kod svjetlijih objekata, te na kraju izraženim nesavršenostima digitalne slike u vidu titranja piksela oko obruba objekata. Upravo je potonja nesavršenost najizraženija kod televizijskog programa standardne rezolucije, a i više je nego očita kod objekata u pokretu i posebno sportskih materijala.

LG također pati od nesavršenosti u vidu titranja kod pojedinih prijelaza boja, posebno crvene, što se može vidjeti kod obruba odjeće, tankim linijama itd. Ovo nije nesavršenost “ efekta roja mušica“, već problem koji povezujemo s određenim frekvencijama boja koje ugrađeni prijamnik i procesor ne odrađuje najbolje.

[youtube id=”7SD5dd9fdzY” w=”600″ h=”337″]

Kod Cinema tvorničkog predloška situacija je bolja kada su pitanju karakteristike boja i nijansiranje. Štoviše, precizno osvjetljenje po nijansama i male greške u bojama rezultiraju u slici koja ne odudara daleko od izvornog snimka, što je odlična vijest za one koji žele precizne karakteristike bez ulaganja u kalibraciju. Razina crne boje je tek prosječna, te u mračnoj prostoriji crne linije oko 4:3 TV programa nisu crne već lagano sive. Rezultat je to bočno postavljenog osvjetljenja koje ne može kvalitetno zatamniti pojedine segmente, a bez da pritom ne osvjetli put do tog dijela slike.

Kako su testovi pokazali, LG LW5500 prolazi sve testove kadenci isprepletenog signala, te se kod TV programa nije vidjela nazubljenost i moire efekt.

Kod DVD filmova probleme s nekontroliranim šumom ili titranjem pojedinih elemenata slike nismo uočili, te je iskustvo gledanja bilo solidno. Filmovi se prikazuju bez tragova nazubljenosti, u skladu s filmskih 24Hz ukoliko TruMotion držite na niskoj razini de-blur komponente, tako da će vlasnici većih kolekcija DVD filmova moći kvalitetno pogledati svoje omiljene naslove. Crna boja nije na razini novih plazmi i LCD-a s MVA/PVA matricama, tako da kod gledanja u mračnom prostoru crne linije iznad i ispod slike neće biti posve crne, a isto vrijedi i za detalje same slike.

Sadržaji visoke rezolucije (HD)


Svaki HD televizor najbolje performanse postiže s HD materijalima, a LG-jev LW5500 nije bio iznimka. 42″ je dijagonala na kojoj su razlike između 720p i 1080p materijala minorne, tako da je bila mala razlika u prikazu 720p MKV i 1080p Blu-ray varijante istog filma. Kao i kod SD materijala, tako i kod HD-a do izražaja dolaze precizne karakteristike slike u Cinema predlošku, uz dobro nijansiranje i gotovo neuočljiva odstupanja od referentnih boja. Zahvaljujući 1:1 mapiranju piksela, slika je oštra onoliko koliko 1080p materijali dopuštaju, a činjenica što se radi o 3D televizoru s Film Pattern Retard (FPR) panelu ne utjeće negativno na karakteristike 2D slike.

TruMotion algoritam osigurava da je udio zamućenja u pokretu minimalan, no ne na razini 200 i 400Hz LCD-a i plazmi koje smo do danas testirali. Za razliku od Sonyja čini interpolacijski algoritam je među najboljima, kod LG-ja dejudder komponenta i na minimalnoj razini uvodi neželjena ubrzanja i usporenja prikaza, te uočljive artefakte. Za puriste koji žele precizni takt odvijanja filmova na 24Hz, moguće je u potpunosti isključiti TruMotion što za sobom povlači nešto veće zamućenje slike.

Sve u svemu, na HD prikaz nemamo prigovora i ukoliko će to biti primarni materijali koje će prikazivati LW5500, zadovoljstvo slikom neće izostati.

3D prikaz

LG je uložio veliki napor kako bi promovirao Film Pattern Retard (FPR) tehnologiju koja omogućuje prikaz 3D slike bez potrebe za aktivnim 3D naočalama – za prikaz 3D-a na LG-jevim Cinema 3D televizorima dovoljne će biti tanke i lagane naočale kakve susrećemo u kino dvoranama s RealD 3D tehnologijom. Uz LG LW5500 dobivate ukupno četiri para 3D naočala, što je veliko iznenađenje u odnosu na prošlogodišnje aktivne modele uz koje ste se smatrali sretnicima ukoliko se u pakiranju našao jedan par 3D naočala. Četiri para naočala dovoljna su da čitava obitelj može gledati 3D film ili TV program automatski pretvoren u 3D, a za malu investiciju moguće je dokupiti još naočala.

Osim jednostavnih naočala kod kojih poznato pitanje vezano uz aktivne naočale, “jesu li upaljene?”, postaje stvar prošlosti, naočale su konzistentnih performansi kada zakrećete glavu, što nije toliko rijetka pojava kada znamo koliko ljudi leži dok gleda TV program. Horizontalni kut gledanja je također dovoljno širok da istovremeno veće društvo može uživati u 3D-u, a jedino na što treba pripaziti je vertikalni kut – pasivna tehnologija ne tolerira više od 15 stupnjeva gore – dolje, radi čega se često u dućanima moli zainteresirane da TV gledaju na većoj udaljenosti.

Kvaliteta 3D slike je solidna, preciznih boja i nijansi, te mnogo manje titrava nego kod aktivne tehnologije. Titranje i dalje u maloj mjeri postoji kod objekata u pokretu, no ono samo nije takvo da će na sebe skretati pažnju. Ono što bi moglo zasmetati korisnike naviknute na HD sliku jest prepolovljena vertikalna rezolucija koja je potrebna radi polarizacije. Gubitak rezolucije se u slici manifestira uočljivim stepeničastim efektom, odnosno efektom “uočljivog isprepletenog signala”. Stepeničast uzorak se može dobro uočiti kod titlova, te kod kontrastnijih linija pod određenim kutevima. Kod gledanja s veće udaljenosti (npr. 3 metra za 107cm dijagonalu), nazubljenost je teško uočiti.

Što se zatamnjenja slike tiče, situacija je podjednaka kao i kod aktivnog 3D-a, te je slika manje živih boja i s manje izraženim ili ponekad posve izgubljenim detaljima u tamnijim regijama slike.

Nakon pogledanih filmova IMAX Space Station i Resident Evil: Drugi Život, zaključak je evidentan – polarizirani 3D je ugodniji za gledanje kako zbog lakših naočala, tako i zbog mirnije slike. Na kraju krajeva, najrasprostranjeniji sustav za prikaz 3D-a u kino dvoranama, RealD 3D, koristi iste takve naočale, što je dokaz da je većini gledatelja najugodniji za gledanje od trenutno raspoložive opreme.

2D-u-3D performanse

LG LW5500 je prvi 3D televizora čija nam se konverzija 2D SD i HD materijala svidjela, te smo ju željeli gledati. Kod ranije testiranih modela loša simulacija 3D-a nam se nije svidjela, te smo nakon kratkog vremena radije gledali klasičnu 2D sliku. LG-jev kandidat prilično uspješno rekreira dubinu i precizno postavlja objekte koji su u fokusu (osim kod vrlo zahtjevnih scena), tako da je gledanje TV programa u 3D-u bilo dobro iskustvo. Kod Blu-ray filmova je rezultat bio podjednak, odnosno za nijansu i bolji zbog veće količine detalja s kojima procesor radi. Opcije za ugađanje dubine i točke gledišta omogućuju dodatno da precizirate razinu trodimenzionalnosti.

KVALITETA ZVUKA

LW5500 posjeduje dva srednjotonska zvučnika usmjerena prema podlozi, čime se ostvaraju performanse koje su zadovoljavajuće za svakodnevno praćenje TV programa, no nedovoljno dobre za korisnike koji žele čuti širi raspon tonova. Niski tonovi najviše nedostaju, a za višekanalne izvore simulacija trodimenzionalnosti također neće biti dovoljna. Za najbolji rezultat preporučujemo povezati televizor na višekanalno pojačalo.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

95 komentara

  • Hvala ;). Od iduce recenzije kalibracija preko Calmana!

   • Odlicna recenzija, ja planiram kupiti ovaj TV i kod nas u BIH kosta oko 850€ sa 7 pari cvika i produzenom garancijom na 5 godina. E sad ja imam HD Dream Box 500HD pa ne znam kakvo je Vase misljenje o karakteristikama sa HD kanalima ?

    Zvuk mi sad nije toliko bitan jer sa Drema idem optikom na pojacalo pa na kucno kino.

    Pozdrav iz prohladne Bosne i Tuzle

 1. Koliko se zapravo komada naocara dobije.U tekstu pod opisom sta se nalazi u kutiji ima slike naocara ali ih u opisu nema.
  Ranije je navedeno da je lg omogucio full hd rezoluciju za 3d putem firmvera pa me zanima dali ste to probali.
  Kolika je zapravo stvarna razlika koje nase oko vidi za 3d materijal izmedju panasonic 3d aktivne tehnologije i lg-ijeve pasivne.Koliko je stvarno razlika u kvalitetu 3d slike.

  • U pakiranju standardno dolaze dva para naocala, mi smo na test dobili dva pakiranja naocala i to ce biti ispravljeno u tekstu. Do kraja ovog mjeseca kupci uz redovna dva para dobiva i Party pakiranje s jos pet parova u raznim bojama.

  • Full HD 3D nije oomogucen na zadnjoj javno dostupnoj nadogradnji, iz LGja jos nismo dobili dodatnr informacije na tu temu.

 2. SD slika ispod očekivane razine..? Ne znam što si očekivao :-) Imao sam skuplji LW650S i po mom sudu njegov SD je vrlodobar – izvrstan. Side by side s Panasonicom GT30, veaina od desetak ljudi koja ga je vidjela (iako je bio veae, 47″ dijagonale) su preferirali sliku na LG-u kod SD programa… Tako?er, ne slažem se da 3D slika podjednako tamni kao i kod aktivne 3D tehnologije, upravo suprotno – 3D FPR je bitno bolji po tom pitanju…

  • Televizor koji se ne snalazi dobro s kompresijskim artefaktima i jos k tome ima problema s kromaticima na rubovima pojedinih prijelaza boja ne moze imati izvrsnu kvalitetu SD slike. U odnosu na ranije testirani Sony EX720 LG je pokazao losiji rezultat i to je navedeno u recenziji. Slika se tamni kao da se TV gleda preko suncanih naocala, a na tu temu ce biti objavljen i zaseban clanak.

  • @Sasa
   To ste kalibrirali oba tv-a pa ste izmjerili kadence i na osnovu toga donijeli sud ili cisto subjektivno?

 3. Sto je sd signal slabiji ili losiji to plazma bolje pegla,sto je sd signal kvalitetniji to lcd-u vise prija.

 4. SAŠA PREFERIRA LG SA PASIVNOM TEHNOLOGIJOM PRIKAZA 3D SLIKE,DOK MI SE čINI DA DEčKI SA HD TV PREFERIRAJU PANASONICA I TO PO MOM MIŠLJENJU OPRAVDANO.U TOJ CIJELOJ PRIčI ME NA KRAJU INTERESIRA OBJEKTIVNIO VI?ENJE RECEZENTA ODRE?ENOG PROIZVODA TEMELJENOG NA NEOSPORIVIM čINJENICAMA A ISTO TAKO I OSOBNI UTISAK,PA I NA KRAJU MIŠLJENJE KOJE IZ TOGA PROIZLAZI, NIKAKO NE BI TRBALI BITI U ME?USOBNOM KONFLIKTU ILI SUPROTNOSTI.ŽELIO BIH ISTAKNUTI čINJENICU DA SAMIM TIME POSTAJU KONTRA-PRODUKTIVNI I NADASVE ZBUNJUJUčI ,GDJE POčINJEŠ UZIMATI NEKE STVARI SA REZERVOM,OBZIROM DA SE ZBOG TOGA I RADI JEDNA KVALITETNA RECENZIJA!(KAO ŠTO JE SLUčAJ SA HD TELEVIZIJOM).

  • HD Televizija je uložila prilične napore kako bi osigurala potrebnu opremu kojom pojedine parametre slike može objektivno izmjeriti, što daje sasvim drugu težinu izjavama vezanima za dobivene rezultate na testiranom ure?aju. Kroz testove doista mogu tvrditi da dobiveni rezultati odgovaraju stvarnim rezultatima kod gledanja TV programa, a napomenuo bih kako obavezno odradimo testove na nekoliko nezavisnih testnih diskova i onda sumiranom rezultate.

   Što se preferiranja jednog ili drugog branda tiče, istaknuo bih kako su na stranici dva testera, te da ja osobno nisam testirao niti jedan Panasonic TV, te sam orijentiran na LCD zaslone. Plazme sam imao prilike gledati, testirati i kalibrirati i znam što nude, no težište u mojim recenzijama je na usporedbi s LCD modelima.

   Bez obzira na sve recenzije na svijetu, posebice strane kojih ima značajno više, na kraju je svatko od nas glavni sudac koji ae utrošiti toliko i toliko novaca na taj i taj komad opreme.

   • Nista urednistvo HD Televizije ne preferira. Postoje testovi na osnovu koji donosimo sud. Mi u analizama, prezentaciji i tehnickoj podrsci idemo korak dalje u odnosu na druge portale i uopcenu pristupamo jako ozbiljno recenziranju jer su TV uredjaji skuplji od svakodnevne IT opreme koja se kupuje ili stand alone playera.

    Sasi je upucen komentat maloprije pa cu da ponovim i ovde; Na osnovu kojih postavkih slike, koje kalibracije i kojih testova je dosao do zakljucka da LW5500 ima izvrstan SD signal na razini GT30 modela.

    Ovde nema nikakve namjere da mi budemo kontraproduktivni. Naime, ako recezent koji ima svoj portal ostavi komentar tipa kakav je ostavljen na stranici HD Televizije bilo bi dobro upravo zbog kupaca da da tehnicko i detaljno obrazlozenje sopstvenog zapazanja.

    Edge LED model koji ima 0,08cd/m2 crnu boju uz neravnomjeran prikaz kromatika i crne boje po rubovima uz ostrinu LCD pixela ima istu kvalitetu SD signala kao model koji ima prikaz crne 0,017cd/m2, savrsenu uniformnost i Plasmaticni prikaz zagladjivanja signala?
    Upravo zbog ovakvih izjava nasi testovi idu korak dalje da bi smo prikazali razlike izmedju testiranih modela u sto vecem obimu.

    • Stoji, LG ima slabiju crnu i kontrast po noai, ali je bolji u odnosu na prošlogodišnje modele. I da, po noai GT30 ima bolju sliku. S druge strane, po danu nema suporedbe: LG ima drastično bolju sliku, na GT30 je isprana.

     Ali to sve nema veze s kvalitetom SD signala: kod toga prvenstveno mislim na razinu detalja, oštrinu i razinu šuma. GT30 je bio u THX modu s pojačanim kontrastom, LG pored njega u cinema (ako se dobro sjeaam naziva…). Isti program, oba preko antene, DVB-T signal u ZG.

     LG je imao čišau sliku, s manje vidljivh artefakata kompresije, uz približnu oštrinu (točnu je nemoguae ustvrditi zbog razlike u veličini panela – 42″ nasuprot 47″).

     Kod LG-a je obavezno smanjiti oštrinu, jer po defaultu je previsoka što daje lošu sliku. Oštrina je bila smanjena i na GT30. Dojmove desetak osoba, koje su ih vidjele jedan pored drugog, sam vea iznio… Istina je i to, da su ih veainom gledali po danu. A kod 3D-a nema usporedbe: baš svi koji su ga vidjeli, su ustvrdili da je LG drastično bolji. To je i moj stav…

     I ne, nemam ništa od LG-a, čak niti banner. Nažaloist :( Štoviše, do sada sam sve potencijalne LG kupce odgovarao od kupnje bilo čega ispod LE8500 modela, zbog lošeg kontrasta IPS matrice i osrednjeg procesiranja (i skaliranja i Truemotion čipa).

     • GT30 posjeduje ISF modove gdje ISF1 sluzi za ISF day a ISF2 mod za ISF night kalibraciju.
      Pravilno kalibriran GT30 daje jednake performanse kako po danu tako i po noci, nema govora o bljedilu ili prikazu ispranosti po danjem svijetlu. To nije samo zapazanje nas no svih recezenata globalno. Suklado tome paralelna je i prica za SD i HD signal koje smo naveli u samim recenzijama.

      • Ne bih se složio, čak i VT30 izbljedi sliku po danu uz mnogo svjetla, i to se vidi “iz aviona”, kako bi se reklo… Crna na plazmi po danu nije crna nego sivo – zelena i tu ne pomaže nikakav mod gledanja… tako je i kad je TV ugašen. VT30 je tu daleko najbolji, ali i dalje se ne može mjeriti s LCD televizorima…

      • Naravno da se ne bi ste slozili jer niste gledali kalibrirani TV, vec donosite sud na osnovu subjektivnih dojmova. Ipak to nije dovoljno za objekitvan sud oko bilo kojeg televizora a da ne govorimo o top end modelima.
       Izbjegavate odgovor na pitanje na osnovu kojih testova i kalibracije donosite svoja zakljucke?

 5. ”Sve u svemu, televizor koji možemo preporučiti ukoliko imate interesa u 3D, SD TV program vam nije prioritet”
  Nakon ove rečenice u zaključku recenzije ko normalan može dati oko 1000 eura za ovaj TV?Pa svi više manje 80% vremena gledamo SD program i 20% snimnjeni materijal preko playera ili DVD.U svakom slučaju jako loša recenzija za LG(iako moram primjetiti da nije svugdje baš ovako loša).

  • U kojem smislu je ovo losa recenzija za LG? Sjajne karakteristike slike ravno iz kutije, atraktivan 3D, progresivni materijali takoder na nivou, jedino je kod sd isprepletnog signala uocena veca razina artefakata i neke uocljive anomalije. Naravno da sve ovisi o materijalu koji se gleda, statika ili dinamika, no evidentno je da LG nije ulagao u optimizafiju isprepletenog sd signala, a teziste stavio na 3D i pametne funkcije. Gledam sada na FlatpanelsHDu i Digital versusu i vidim da su potvrdena misljenja i tamo.

   • Pa loša baš u tom smislu u kojem sam i napisao.Tv nije dobar za gledanje sd signala ,a svi ga gledamo barem 80% vremena na svoji televiziromia(barem je to moje mišljenje).Kako onda za takav tv dati 1000 Eura tj. kako je to ova recenzija dobra za LG?

    • Znaci testeri HD Televizije trebaju da lazu i stavljaju falsificirane rezultate kako bi pokrili mane testiranog modela pojedinih brandova. Prilikom recenzije Panasonic E30 LCD modela dosli smo do skoro identicnog zakljucka. E30 je odlican za HD signal ali ga ni u kojem slucaju ne preporucujemo za SD signal. Procitajte.

     Dalje LG ima Plasme tipa 42PT353 koje ce sigurno dati puno bolji signal od testiranog modela. Pa umjesto prodanih 20 komada LW modela prodat ce se 150 komada PT serije zbog naseg nepristrasnog i objektivnog razmisljanja i testiranja gdje ce kupci potvrditi ono sto pricamo a ne da plate 1000 eura i da nezadovoljni SD signalm LW serije kazu kako ih je neko slagao na HD Televiziji. Da li Vam je jos nesto nejasno? Stojimo Vam na raspolaganju za sve dalje upite.

     • Meni nije jasno šta Vama nije jasno.Bilo koji tv,plazma ili LCD i bilo koje marke,ako dobije ocjenu da ima lošu SD sliku nije preporuka za kupnju,jer svi veainom vremena gledamo SD signal i samim time to je loše za njega.Ja stvarno ne znam u čemu je tu problem?

      • Bilo bi sjajno znati točne omjere gledanja SD i HD signala, no iz vlastitog iskustva i iskustva mnogih vlasnika media centara i HD televizora, više se gleda HD nego SD sadržaj. Zaposlene osobe kada na kraju dana dobiju priliku malo sjesti uz TV svakako ae gledati vijesti i kakvu emisiju u SD-u, no isto tako ae pogledati film ili kakvu seriju u HD-u. O izvorima tih materijala ne želim ovdje komentirati, no trend velikih dijagonala i pristupačnih cijena Blu-ray filmova evidentno je uveo HD u domove prosječnog korisnika.

       Usput, nigdje nije upotrebljen termin “loša” slika, vea je argumentirano predstavljeno što kod iste smeta prilikom gledanja – kod televizora srednje klase u 2011. godini to moramo istaknuti. Je li slika “OK” – da, jest i takav ae biti komentar prosječnog korisnika koji nema moguanost direktne usporedbe kao što to ima u trgovini.

       Uskoro je video online s detaljima tih nesavršenosti, stay tuned ;).

      • Ovo oko odnosa SD-HD se baš ne slažem,ali ok.A kad napišeš da je SD slika ispod očekivane razine(tako je u zaključku recentije),onda ja to smatram loša.
       I za kraj ja nigdje nisam napisao da ne vjerujem tvojoj recenziji(što mi se pokušava implicirati).Baš suprotno,ali baš zbog toga nebi nikad uzeo TV koji od tebe dobije takvu ocjenu SD signala.
       LP

      • Hvala StipeST na povjerenju i komentarima! Svaka povratna informacija je dobrodošla da bi recenzije bile još bolje!

      • E sad si me stvaro uvatija u djir i ne služi ti na čast.

 6. Koja je razlika izme?u LW5500 i LW650S. Gledao sam specifikacije i izgledaju mi potpuno isti

 7. Jel slika ( SD,HD I 3D )bolja.

  • Bez testa to ne mogu potvrditi, vjerojatni su manja zamucenja i najveca je sansa da upravo taj model dobije 3d pune HD rezolucijr.

 8. POZDRAV
  Jos jedna velika pohvala za odlicno recenzijo,vidio sam ovaj model u 3D i mogu kazati da je bila slika bez ikakvih duhova i mnogo prijatnija za oci od aktivne tehnike,ali slika je kod aktivnih mnogo bolja i definirana(imam Sony kdl40-nx710 i ima malih problema kod ghosttalka ali je slika vrlo dobra),a kad ustvare pasivno na ful HD bice to prava stvar,
  zelim vam puno odlicnih recenzija i dalje
  Lep pozdrav iz Slovenije

  • Hvala Denis! Hvala na komentaru i iznesenom mišljenju, 3D je svakako top tema kod ovog modela i po svemu sudeai biti ae vrlo zanimljivo pratiti razvoj aktivne i pasivne tehnologije. Ono što je zanimljivo što ae bez obzira na pobjednika obje išaeznuti kroz nekoliko godina kada za 3D neae potrebne biti naočale…

 9. Da napisem i ja pokoji komentar iz prve ruke. Nisam se nimalo razočarao kada sam pročitao dotičnu recenziju. Baš suprotno, razveselio sam se iz razloga što je Tv ocijenjen odlično za taj cjenovni rang. 107 cm 3D itd. I to još sa pasivnom tehnologijom….Mislim da je cijena fer kao i kvaliteta. Ali da ne ostane samo na ovome, kako rekoh iz uvodne rečenice..iz prve ruke…, Otisao sa u Emezzetu i usporedio LW5500, LW570S i pajs sad, Panasonic VT30. U najmanju ruku, LG izgleda odlično. Slika je u 2D-u i 3D-u odlična. Ono što je najbitnije ako kupujemo 3D tv je po mom mišljenju i užitak gledanja 3D sadržaja. U protivnom cemo kupiti 2D :). Na dalje….
  Gledah tako na Panasonicu Rolland Garros cca 20 min. Izadjem iz onog paravana, i dobrih 30 min me boli glava. Ali doslovno. Pa mislim si, mozda je to samo subjektivno. Ali ako ce me boliti glava na 3D aktivi, zbog čega je kupovati? Prostora ima još i za razvitak pasive i vjerojatno ae cijene još padati. Za sada, ovo je za mene odličan TV za tu cijenu. Pričekat au još recenziju LW650S da vidim koliko ima napretka s obzirom na 200 HZ.

 10. Ili ce 3D isceznuti kao, i mnoge ranije propale (nepotrebne) tehnologije.
  Meni prema do sada vidjenom nebi bilo ni sekunde zao, a gledao sam i samsung, LG, Sony, i Panasonic meni licno to sve postaje budalastina totalna.

  • E pa vidiš meni se svi?a i znam mnogo ljudi koji su ga prihvatili.
   Jedino što moram priznati da ne volim aktivni 3D jer me boli glava, a i naočale su preskupe, dok recimo kad gledam pasivni ( kino ) sve je u najboljem redu. I zbog toga mi je drago što je LG imao muda izač na tržište s pasivnom tehnologijom. čak se i Samsung od iduče godine okreče pasivnoj tehnologiji.

  • Kolega, potpuno si u pravu….nakon probe 3D LG 42LW4500 nemam namjeru kupiti 3D televizor …..

 11. Kad se očekuje LW9500 I LW7700

 12. recenzija kao i ostale na ovom portalu odlične ali ekipa treba znati kada se testira pojedini model to automatski ne znači da zaključak vrijedi za sve modele iz te serije. Naprimjer imao tri primjerka lg 26le5500 i sva tri su imali različitu svjetlinu slike i različit prikaz boja kod istih postavki. Tako?er imao tri bravie 32ex500 i za potonje mogu reai da su tri različita televizora. Prvi je bio ok, drugi prilično loš i najzad ovaj treai je odličan.
  Nakon toliko televizora što su mi prošli kroz ruke mogu reai samo jedno: kvalitetan crt tv 82cm je majka za sd signal a razlike se izme?u lcd-a u tom slučaju doimaju nebitne
  Tako?er uredništvu hd televizije predlažem da u recenzije uvedu kategoriju vs drugi tv, jer tada se najbolje mogu uočiti potencijalne mane ili vrline pojedinog televizora

  • Hvala pleyac na komentaru i podjeli vlastitog iskustva! Mnogo razmišljamo kako da unaprijedimo recenzije i svjesni smo mnogih faktora koji su u problematici televizora uključeni. Najgore je baš to što navodiš – TV iste oznake se može razlikovati bitno u performansama – prisjetimo se samo igre s matricama prošle godine, a sumnjam da ae ove godine biti što bolja situacija.

   Što se unapre?enja tiče, uskoro ae biti na stranici! :)

 13. znači ja sa svojim pana lcd od prošle godine se mogu tuči u guzicu da prostite,što se tiče SD i drugih stvari,čovik bi očekivao da svake godine budemo dobijali korak naprid,nemora biti velik ali da bude bilo kakvi ali da ima napretka,ALI ne dobiješ lošiji model nego od prethodne generacije

  mačak u vriči je izgleda postao vrlo aktualan u zadnje vrime,sriaom imamo ovaj web site di ipak možeš doai do nekih spoznaja koje nas mogu koliko toliko zaštititi od tog mačka.

 14. Što se tiče tih usporedbi i ocjenjivanja televizora vea duže vrijeme mi se mota po glavi jedna misao ali ne bih volio smanjiti entuzijazam recenzenata koji toliko hvalevrijednog truda ulažu kako bi nam što više rekli o svakom pojedinom primjerku. Naime, trudeai se što više objektivizirati recenziju poseže se za raznim mjernim instrumentima, standardima i parametrima koji su postavljeni kako bi se moglo mjeriti nekakvo odstupanje od nečega te na osnovu toga donijeti ovakav ili onakav zaključak u pogledu kvalitete onoga što se mjeri. Mislim da sam podosta dobro opisao “objektivne kriterije” za ocjenjivanje nekih moguanosti televizora a želio bih i napomenuti da je ponajviše standarda (baznih podataka za usporedbu) donešeno dogovorom grupe ljudi na nekom sastanku i gdje se i nisu baš svi sudionici slagali da baš taj standard bude takav, no dobro. Mi LJUDI NISMO JEDNAKI ni po ro?enju a kamoli kasnije. Ne vidimo svi jednako dobro zbog : opaeg stanja vida, godina starosti, šeaerne bolesti, daltonizma, …. Ne svi?a nam se ista stvar na jednak način : plavuše i crnke, narodna muzika i rock, Dinamo i Hajduk, HDZ i SDP, meso i vegetarijanstvo,……plasma i LCD. Nemamo svi jednako obrazovanje, nemamo svi jednako novaca, nemamo svi istu dodatnu opremu, stranu svijeta a i nemamo svi jednak interes i svrhu kod gledanja Tv-a. Kada bih se isključivo orjentirao na kvalitetu slike to mi nekako do?e kao da bih za ženu izabrao Miss Hrvatske bez obzira na njene druge sposobnosti, vrline i mane. Stoga sam odlučio ove recenzije promatrati kao SAMO JEDAN od parametara za moje Odluke a koji nije nikako presudan jer mi se čini da su rasprave o kvaliteti jednog ili drugog TV-a više akademske nego stvarne prirode (jer su to sve “zmajevi” od aparata) a napose uzevši u obzir sve ovo što sam maloprije rekao. Moja preporuka recenzentima : MALO VIŠE OBJEKTIVNE (bez navijanja za Panasonic) SUBJEKTIVNOSTI u komentarima. Mene, npr, baš jako zanima kako se Naniju dopada cijeli aparat, onako subjektivno, a manje što su pokazali ti njegovi grafikoni i kadence. Jedna rečenica koju mi je rekao (da ne bi imao ništa protiv da mu taj TV bude u sobi za prezentacije…ili tako nekako) mi znači PUUUNOOOO više od svih onih podataka o kvaliteti slike. Znam da geekovi žele baš te podatke (dok ne ostare i počnu slabije vidjeti) i da se oni ne mogu izostaviti ali se zato i taj “SUBJEKTIVITET” može uvesti u recenzije. LP

  • Munja, hvala na komentaru! Ono sto mi se cini da bi bilo dobro dodati, nakon sto se odradi dovoljan broj recensija je nekakva rang lista na kojoj bi prvi televizor bio onaj koji bi recenzent najvise htio imati doma – neka vrsta editor’s choice nagrade kakvu imaju pojedini strani portali. Uskoro cmo objaviti rangirane po tri klase sa ovogodisnje modele, a dolazi i nova funkfija filtriranja na stranici pa bi stgari trebale biti jasnije.

 15. Slažem se sa Sašom što se tiče slike na plazmama po danu (posjedujem G30, a moji prijatelji G20 i GT30). Ono što mogu potvrditi iz prve ruke je da na plazmi crna boja po danu izgleda sivo zelena, a na LCD-u crna je doslovno crna. Sve tri plazme su kalibrirane po preporuci HD televizije. Po meni plazme još imaju prednost u omjer veličina/kvaliteta slike u odnosu na cijenu, a LCD veliku prednost u tišini rada (nema šuma i zujanja)

  • Za G20 nismo davali nikome postavke te ako ih imate one ne poticu od nas, postavke za GT30 je dobio samo VTC – tako da cim sam vidio ovaj komentar jasno je bilo ko ga pise. Nema potrebe da otvarate nove mail naloge kako bi neko branio recezenta koji ne zna narpaviti kalibraciju a bavi se testovima televizora. Tako da kada pokusavate da zapakujete to u neciju korist ipak trebate malo bolje da to odradite ;)

 16. Da, ali je zato prikaz crne boje i gubitak detalja u zamračenim prostorima veliki nedostatak modernih lcd-a. Kod plasme ili crt-a reduciraš svijetlo u prostoriji i sve ok ali kod lcd-a tu ništa ne pomaže.
  Evo šta se desi kada se u zamračenoj prostoriji usporedi slika na jednom metuzalemu i modernom lcd-u koji je inače hvaljen zbog solidnog prikaza crne
  http://www.pohrani.com/?X/Mc/t3LHHLR/dsc04255.jpg

  • U zamračenoj prostoriji su razlike vidljive, ali ne gledaju svi TV u potpunom mraku. Meni smeta potpuni mrak i nikada ne gledam TV u potpunom mraku.
   To ovisi od osobe do osobe

 17. molio bi admina da pobriše moj zadnji post

 18. Ima li na vidiku recenzije LG plazma serije PZ950. Pozdrav.

 19. Zaista je komično čitati komentare nekakvih privatnih “recenzenata”. Ali Nani zna da oni koji prate HDTV znaju na čemu se temelji objektivna recenzija. Zaista ne vidim na temelju čega LG- LCD može stati uz bok Panasonicove plazme serije 30? Uzgred, posjedujem LG-LCD, Panasonic LCD ,kao i plazmu serije G30, pa imam nešto za reai. Tko voli LCD zbog nekog razloga koji si je utuvio u glavu neka ga i kupi, ali nema potrebe blamirati se u ovakvim jalovim i besmislenim usporedbama.

  • Bar nemoram strahovat da bu mi klinci ostavili teletext upaljen par sati dok me nema doma. Ono ugasim plazmu, a još uvijek vidim kad igra Dragon Ball i Peppa Pig.
   Osim toga bila je riječ o tome da je crna boja na plazmi preko dana sivo-zelena.

   • Postovani,

    Molim vas da nadjete na internetu da nam googlate te da nadjete postove ne kod nas nego u svijetu, koliko je novih Plasma modela od 2009 do danas od LG, Samsunga i Panasonica imalo permanentni burn in.

    Nakon toga molim Vas da pogledate slike VT20, GT30 i VT30 modela uslikane po danu gdje se vidi kakoje izgasen ekran skoro porpuno crn a ne sivo zelen. Imate slike i prezentaciju u videu dizajna svih pomenutih modela.

    Lijep pozdrav

  • Ma smijesno uopste komentirati. Doci na konkurentsku stranicu i davati lose komentare o recenzijima sve govori o razlozima pokusaja diskreditiranja. Nije vrijedno spomena i back to the topic – LG LW5500 ;)

   • Kao prvo ja nisam nikakva konkurentska stranica jer sam 95% postova ostavio na tvojoj stranici i do sada nisam ostavio ni jedan negativan komentar, znači o konkurentskoj stranici nema govora.
    Zaista mi nije bila namjera da te uvrijedim, ali čOVJEK BI STEKAO UTISAK DA FAVORIZIRAŠ PLAZMU jer kada neko ostavi negativan komentar za LCD ti ne reagiraš, dok si na primjer sada na moj komentar za plazmu bacio optužbu da sam konkurentska stranica.
    Što se tiče tvog odgovora da pogledam na netu za cijeli svijet dal su modeli od 2009 god. imali burn-in dovoljno je da odem na tvoj forum HD TELEVIZIJE i da vidim komentare od SIJEčNJA 2011 U KOJIMA SE LJUDI žale na burn-in. Kolko bi našo komentara da sam gledao za cijeli svijet. Meni dovoljno.
    I zaista te nisam imao namjeru provocirat.

 20. Ja mogu potvrditi iz osobnog iskustva pošto posjedujem G30, a moj prijatelj GT30, da je za danjeg svijetla na G30 i GT30 ekran više sivo zelen nego crn kada je ugašen i da kod jakog svijetla na oba navedena modela crna manje crna nego kod lcd-a (konkretno philips serije 7). Što se tiče VT20 i VT30 to ne znam.

 21. Drago mi je da je konacno neko od citalaca hdtelevizije progovorio o pristrasnost panasonicu (i plasmi). Smijesno je iz dana u dan citati panasonic plasmu kao preporuku za sve vrste gledanja: treba mi tv za sd – kupite panasonic, treba mi tv za 3d – kupite plasmu, za ovo ili ono – kupite panasonic. Nisam konkurentska stranica nego i sam trazim TV da kupim i ludim od savjeta koji mi se daju, a naprosto me nervira kako dobre ne-panasonic modele hdtel. na forumu prokomentarise sa “ne vrijede tih para”, “ne valja”, “bolji je xxx model panasonica”, itd. A ovakvu recenziju dati ovom LG je smijesno. Svaki put kad udjem u prodavnicu – koja tvrdi da kalibrira po hdtel. postavkama i koja mi preporucuje da se informisem kod vas – vidim koliko ispranu i neubjedljivu sliku daju G30 i S30 u odnosu na lg led ili preeeedobri philips. I svi ti modeli su display modeli i svaki je upalio nestrucni prodavac, samo panasonic ima očajnu sliku. Ali ti modeli kao i da ne postoje kad treba preporuciti nekome dobar tv. Hvala vam na vasem radu, ali vase recenzije vise ne smatram objektivnim. pozz

 22. Imate vi na Samsung, LG i Panasonic Plasma modelima Dinamic mod, slobodno ga ukljucite i uzivajte u “dobroj” slici po vasem ukusu. Ove “neisprane”slike po preporuci hdtelevizije cemo ostaviti za ljude koji znaju sta kupuju.

  Takodjer imate i strane forume, ne morate citati HD televiziju, pa se na njima informirajte o tim modelima za koje kazete da daju ubjedljivu i puno bolju sliku.

  LP

 23. Evo, prošlo pola godine, a ocjena nema. Hoae li se pojaviti u dogledno vrijeme? Zaista bi bilo dobro da testirate i pokojeg philipsa i samsunga jer ovako ispada da se testirate samo panasonic (4 od 6 na početnoj stranici) pa bi uz, ne daj bože, lošije recenzije istog mogli ostati bez posla. I da početna stranica vam je totalna pušiona i konfuzija jer imate link na istu stvar bar 4 puta što je, meni, vrlo nepregledno i iritantno. Dakle, pojednostavnite to malo, naročito onaj poptuno nepotrebni fancy slide show s najnovijim vijestima.

  • Poštovani, niti ja nisam pretjerano sretan što ponovno ove godine imamo najviše testiranih Panasonica, no kada pogledate pozadinu i dobavljivost pojedinih brandova, ispada da bolje od ovoga s našim trenutnim resursima nismo mogli niti ostvariti. Ipak, situacija u administraciji stranice se mijenja značajno i osim što ae uskoro pretrage recenzija biti mnogo sofisticiranije, testiranja ae se vršiti model po model različitih brandova, a ne, kao do sada, više modela jednog branda, a od nekih niti jedan.

   Hvala i na komentarima za naslovnicu, radimo na poboljšanju korisničkog iskustva!

 24. Zanima me dali se može spojiti bežični miš za korištenje web browsera?ili je samo usb utor namjenjen za wireless usb ili usb stick?

  hvala

 25. Prije svega lijep pozdrav svima.
  Prije par dana imao sam priliku vidjeti LG cinema 3d ili 3d sa pasivnim riješenjem od LG-a.Nedavno sam pročitao komentar da nekog zanima usporedba sa 3d od panasonica i to osobni dojam,no da budem iskren i ja sam želio vidjeti pasivni 3d,bez obzira kojoj tvrtci pripada.Obzirom da sam vea proveo po dosta sati gledajuai 3d materijale na gt i vt30,mogao sam donijeti neke osobne zaključke i dojmove.Radi se o LG47LW570S.Mogu reai da je što se 3d tiče u pitanju solidan televizor,koji neae ostaviti zasigurno nikog bez daha.Njegov 3D mi nije jednostavno ni blizu razine od najboljih aktivnih 3d modela.Iako su slike dinamične i žive,izgledaju malo ne prirodno,preočito je da nedostaje preciznosti i često prisutan manjak detalja.O prednostima 3d pasivne tehnologije prikaza dosta se govorilo i to večinom sve stoji.Htio bih reai da su dojmovi osobne prirode i da ih se uzima sa rezervom!Same naočale su živa koma,izuzetno nekvalitene i neozbiljne i jednostavno mislim da dosta utjeau na dojmove,obzirom da zbog tih svojih loših karakteristika ne ulijevaju povjerenje, a i sam osiječaj kada se stave je bez veze.Iskreno se nadam da nisam nikoga uvrijedio svojim dojmovima,a ako kojim slučajem jesam, nije mi bila namjera.Lijep pozdrav.

 26. Da li mogu dobiti postavke kalibrirane LG LW5500 (42in/107cm)
  unaprijed zahvaljujem:)))

 27. Jedno pitanje u vezi 3d naočala. Napisali ste da dolaze u kompletu model AG-F110. Meni treba još koji par naočala, preferiram ebay(zbog cijene:). Tam nalazim malo drukčije modele, F200, 210, 214, 215 itd., dal te naočale rade s LW5500 telkom? U opisu naočala piše da rade sa LW4500, 5700 i 6500, a model 5500 ne piše. Možda rade pa nisu napisali?
  Probali smo s nekim običnim vulgaris 3d naočalama s ebay-a, polarizirane, i ne rade, dupla slika se vidi.
  Dajte neki info u vezi toga.
  Hvala

 28. AG-F110 i AG-P110 smo dobili u pakiranju i to su identične naočale po karakteristikama. Za sve Cinema 3D televizore koriste se iste naočale. Ja sam osobno uzeo naočale što dolaze u LG-jeve televizore i otišao u RealD 3D kino i rezultat je bio isti bez obzira jesam li gledao preko njih ili onih što sam dobio na ulazu u dvoranu. Stoga bi sve RealD 3D naočale što se mogu nabaviti na eBayju trebale bez problema raditi.

 29. Imam ovaj TV i što se tiče 3D prikaza isti je OK (Odgledao sam film preko USB-a).Interesuje me kako povezati DreamBox 800 (ili drugi ure?aj) i gledati 3D satelitske programe (ili drugi 3D materijal ) preko HDMI ako su sva 4 HDMI verzije 1.3 a samo verzija 1.4 omoguaava transfer 3D materijala?

  • Za gledanje 3D materijala preko Blu-ray 3D reproduktora treba koristiti taj jedan HDTV 1.4 priključak, no za side by side reprodukciju (koja se emitira preko satelita koliko znam) može se iskoristiti bilo koji od 1.3 priključaka… Evo i potvrde: http://www.sky.com/helpcentre/tv/3d-tv/cannot-see-sky-3d-picture/

   • Molim Vas ako mozete sto prije da mi odgovorite..imam namjeru da kupim 3d tv 42”,povezacu ga sa dreambox-om 500hd,dakle,zanima me gledanje hd i 3d sadrzaja,vjerovatno cu ga povezati i sa PC i koristiti ga
    kao monitor..koji tv mi preporucujete uopste(cijena nije bitna),a koji mi preporucujete od LG-modela sa obzirom da mi je velika povoljnost garancija 5god.

    Unapred zahvalan!

    • u odnosu na prethodni komentar ipak bih se ogranicio na sumu do 1200 eura,dakle 3d tv 42” do 1200 eura…koji mi preporucujete?

     jos jednom pozdrav i hvala!

 30. Koja je razlika izmedju 42lw5500 i 42lw5590. Da li je kod modela 42lw650s bolja slika zbog 200Hz i kakva je kvaliteta Sd slike?
  LP

 31. Your information here is very unique and of good use. I get big adventage from here. I’ll send email to my cousin about your site.

 32. Kolege, bio sam u dilemi da li uzeti 3D TV iz Philipsove PFL7606 serije ili LG.ove LW659 serije. Kako imam na probi več 7 dana LG 42LW4500 mogu vam reai da mi 3d ustvari netreba…djeca su malo se hvalila prijateljima,a ja sam razočaran. Več 5 dana nemamo potrebu uključiti 3D…..moj novi izbor je opet Philips iz 5606 serije

 33. Zdravo, mozda nije pravo mjesto ali pokusavam da dodjem do odgovora pa je svaki savjet dobrodosao.

  Kupio sam LG 47LW5590 prije mjesec dana.
  Juce mi je prestao da radi Web browser.
  Tacnije, Web browser se pokrene i ucita ali nije moguce unositi test, tj. ne pojavi se onscreen keyboard.
  Izbrisani su svi bookmarks-i i history. Znaci nije moguce surfati, prakticno se u web browser-u ne moze raditi nista, nakak je “pukao”.
  Nisam primejtio kada je doslo do ovog problema, noramlno sam koristio TV i Web browser.
  Samo sam na jednom prvom pokretanju Web browser nakon ukljucivanja TV-a primjetio ovaj problem.

  TV software je update-ovan preko interneta (postavljeno je na auto update) i verzja je zadnja (05.12.05).
  Skidao sam i sa neta taj 05.12.05 firmware pa pokusao update preko USB stick-a, ali kako je u pitanju ista verzija update nije moguce pokrenuti.
  Pokusao sam sa opcijom “initialization of Premium” ali problem i dalje postoji. Naravno radjen je i reboot TV-a.
  Kopao sam po internetu, nisam nasao da je neko imao ovakav problem.

  Sta bi trebalo uraditi da se ovaj problem otkloni?
  U radnji su me naravno uputili na servis. TV je veliki i nije ga zgodno sada nositi u servis.
  Volio bih, ako je moguce, da ovo sam rijesm jer ipak je kvar software-ske prirode.

  Hvala.

  • Pozdrav Dani,

   Obzirom da ste odradili sve radnje koje su logične i kojima bi otklone najčešći problemi, savjetujem još da probate spojiti USB tipkovnicu i miš pa vidjeti hoće li to aktivirati potrebne funkcije i osposobiti browser. Za daljnu asistenciju stojim na raspolaganju.

 34. Molim ima li igdje postavke kalibriranog lw5500 tv-a,hvala :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...