Home » Vijesti » Sony i Samsung ulažu u razvoj OLED zaslona

Sony i Samsung ulažu u razvoj OLED zaslona

Japanska Sony korporacija trenutno je u teškoj situaciji. Nakon nestabilnosti u radu tvornica izazvanih potresom 11. ožujka, hakerskim upadom u kojem je 77 milijuna računa PlayStation Network mreže ukradeno, Sony nastavlja tonuti i kada su njegovi televizori u pitanju. Suočen sa sedmom uzastopnom godinom koju bio mogao završiti s gubitkom u TV segmentu, Sony je odlučio izvuči 550 milijuna am. dolara iz S-LCD partnerstva sa Samsungom, a u kojem proizvodi PVA zaslone. Udio u partnerstvu bi trebao biti 50-50 nakon ovog koraka.

Sony je kupovao 1.1 – 1.2 milijuna panela na mjesečnoj razini iz S-LCD partnerstva, no to više ne može ostati tako zbog slabe prodaje u Japanu. Očito je kako kapital treba uložiti ili u neko drugo partnerstvo ili u razvoj novih tehnologija.

Mnogi su se pitali hoće li Sony iskoristiti ovaj korak kako bi uložio u suradnju sa Sharpom s kojim proizvodi ASV panele visoke klase, a koji su se koristili u njegovim prošlogodišnjim 3D televizorima. Ove godine planira raditi PVA i ASV zaslone za druge televizore, no Sony ne planira ulagati u ovo partnerstvo barem još godinu dana, navodi predstavnik Sonyja i prenosi Reuters.

Umjesto toga, Sony je odlučio uložiti kapital u OLED zaslone obzirom da je LCD TV tržište doseglo vrhunac i u padu je 3 do 4 posto na godišnjoj razini. OLED zasloni predstavljaju novost koju proizvođači televizora vide kao veliku priliku za povećanje dobiti. Samsung se slaže s odlukom Sonyja i također planira uložiti isti iznos u razvoj LCD i OLED zaslona.

LCD zasloni su također dosegli svoje granice kada su u pitanju performanse, što su potvrdili i prvi testovi ovogodišnjih modela. Prelazak na novu tehnologiju koja će dodatno proširiti granice performansi i osigurati još bolju sliku nešto je što priželjkujemo, iako je situacija trenutno vrlo nestabilna.

Fons: Reuters

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

4 komentara

 1. Sjecam se kada smo prvi govorili kako je LCD tehnologija dosla do zastoja i kako je jedini logican korak ulaganje u OLED zaslone…

 2. mislim,mogli su ovo komotno pred 2 godine napravit,al trebalo je izvuc i zadnji dolar iz LCD tehnologije

 3. Sony nastavi li sa ovako lošim trendovima, doživjet ae istu sudbinu Pioneer-a i Philipsa sa logikom nama ne treba marketing nigdje drugo osim za Ligu šampiona!

 4. Zašto se spominje Samsung?

  Samsung vea ima svoje AMOLED i Super AMOLED zaslone koji predstavljaju stvarno brutalan skok naspram konkurencije. Pogotovo što se tiče nivoa crne “boje” i što je isti prikaz neovisno o kutu gledanja! Istina, samo za mobitele, ali to je nevažno jer zbog uskih kapaciteta ne može ni to tržište zadovoljiti. Jedan HTC je morao prestati stavljati AMOLED zaslone u svoje mobitele jer Samsung nije imao dovoljne količine ni za sebe.

  Tako da mislim kako prema sadašnjoj situaciji bu prošlo još dosta vremena prije nego vidimo velike zaslone. Pogotovo što se ne bi čudio da prvo napadnu PC tržište dijagonalama od 22-28″ prije nego krenu dalje.

  Tako?er vjernost prikaza boja je jedno područje gdje ae morati još dosta proraditi.

  Anyway. My point was. Možda da malo pojasnite kakvu Samsung ima “ulogu” u članku jer se meni čini kako Sony (opet kasno) skače na ovaj vagon.
  Tako?er, kaj su odustali kompletne od SED, odnosno kod Sonya FED TV-a?

  Živjeli ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

sony-2019-midrange-tv

Istraživanje tvrtke Sony: Veličina televizora je bitna!

Usprkos porastu popularnosti manjih, prenosivih uređaja, dimenzije televizora postaju sve veće – i nema nagovještaja ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...