Audio-video uređajiLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [2DTV LCD]: Sony KDL-26EX320 (26in/66cm)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 

pakiranje

Novi Sony EX320 stiže u pakiranju stilski istovjetnom prošlogodišnjim modelima – crno bijeli karton sa slikom televizora, ključnim specifikacijama i BRAVIA imenom u crvenom kvadratu za bolju uočljivost. Testirani model proizveden je u veljači 2011. u Poljskoj. Pakiranje se otvara s gornje strane i između dva profila od stiropora sadrži slijedeće komponente:

  • 1x Sony KDL-26EX320 HDTV zamotan u neprozirnu vreću
  • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AAA baterije)
  • 2x metalni profil stalka
  • 1x element za povezivanje metalnih profila i tijela televizora
  • 4x vijak za montažu stalka
  • 1x tiskane upute na hrvatskoj jeziku
  • 1x upute za sastavljanje stalka

Naponski kabel nije naveden na listi jer dolazi permamentno povezan s tijelom televizora. Radi se o klasičnom 2-pinskom kabelu. Iako se u uputama spominju baterije, mi ih u pakiranju nismo pronašli. Komponente su na test stigle bez oštećenja i uredno zapakiranje (osim hrvatskih uputa, kako smo naveli u najavi recenzije).

 

Dizajn

Nakon nedavnog druženja s 46″ velikim Samsungom serije 8, moramo priznati kako 66cm veliki Sony KDL-26EX320 izgleda doista minijaturno, no ne i neugledno. Novi stalak s dvije metalne šipke nosi crno-srebrno tijelo televizora s mat zaslonom koji dobro prigušuje ambijentalno osvjetljenje. Okvir je širine 2.5cm, sjajne crne boje sa svih strana osim s donje koja je srebrne boje i široka 4.4cm.

Televizor koristi bočno postavljeno pozadinsko osvjetljenje što omogućava manju debljinu u odnosu na osvjetljenja postavljena na poleđinu – 3.2cm je televizor dubok na 90% površine izuzev donjeg dijela gdje je zbog zvučnika 1 cm više debeo. Zbog horizontalno postavljenih priključaka na poleđini kod postavljanja na zid računajte na dodanih nekoliko centimetara prostora zbog konektora i kabela.

 

Priloženi stalak svakako nije tipično konstruiran i možemo ga opisati kao minimalističko i nenametljivo rješenje. Nakon ugradnje s prednje strane izlaze dva okrugla srebrna profila, što daje bolji pristup plohama oko televizora, te je sam televizor stavljen u snažniji fokus. Televizor na njemu stoji čvrsto, a također je moguće nagnuti ga za 6 stupnjeva kod vlasnika nižih komoda.

KDL-26EX320 posjeduje priključke smještene u dvije orijentacije, baš kako je prikazano na slici dolje:

Od priključaka valja izdvojiti ukupno dva HDMI ulaza s bočne strane od kojih jedan podržava Audio Return Channel opciju, 1xSCART, Ethernet (mrežni) priključak, kompozitne i komponente ulaze, digitalni optički audio izlaz, te izlaz za slušalice i USB. Sučelje za kartice je također integrirano u bočni panel zajedno s analognim ulazom za PC.

 

Instalacija stalka

 

Za instalaciju stalka je potrebno koristiti odvijač kako bi se najprije povezali metalni profili s plastičnim nosačem, te se zatim sve skupa poveže na tijelo televizora. Instalacija je jednostavna i gotova u nekoliko trenutaka, a za sva pitanja tu su i slikovna uputstva.

Softverski dio instalacije


Po inicijalnom paljenju televizora dočekati će vas dijalog za odabir jezika, nakon čega slijedi upozorenje o inicijalizaciji televizora koje traje cca. 40 sekundi. Po isteku inicijalizacije, na ekranu će se ponovno pojaviti izbor jezika, ovoga puta kao dio kompletne instalacije u trajanju od 14 koraka. Novost na modelima za 2011. godinu jest hrvatski izbornik, uz mogućnost odvojenog podešavanja jezika sučelje i zemlje u kojoj se korisnik nalazi. Drugim riječima, moguće je imati izbornike na engleskom jeziku, no DVB postavke za Hrvatsku.

Koraci instalacije nisu se promijenili u odnosu na 2010. godinu, tako da problema sa snalaženjem ne bi trebalo biti. Iznenadio nas je nešto duži proces skeniranja DVB-T spektra, a koji je potrajao cca. 15 minuta. Nakon pretrage digitalni programa automatski se pokreće i traženje analognih programa, što možete lako zaustaviti obzirom da se svi nacionalni i regionalni programi emitiraju u digitalnom obliku, kako kod nas tako i u okolnim zemljama.

Po završetku instalacije pojaviti će se dijalog koji poziva na korištenje intergiranih uputa s više detalja o svim aspektima televizora, što objašnjava i činjenicu kako u pakiranju osim kratkih uputa na hrvatskom jeziku nismo pronašli nikakve dodatne tiskovine.

S procesom instalacije i osnovnim podešavanjem nismo imali problema i sve je radilo u najboljem redu. Zadovoljni smo i s osjetljivošću prijamnika, a koji je uhvatio sve programe koje možemo primiti na testnoj lokaciji.

 

Izbornici

 

Kada govorimo o izbornicima i sučelju, najveća promjena u odnosu na 2010. godinu leži u redizajniranom glavnom izborniku dostupnom pritiskom na tipku “Home” na daljinskom upravljaču. Sonyjev XMB princip izbornika koji je prvi puta (i u najboljem izdanju) došao s PlayStation 3 konzolom, na televizorima ovog proizvođača je također bio dostupan, no u pojednostavljenom, vizualno manje atraktivnom i nedovoljno fluidnom obliku. Novi izbornik možda nije daleko otišao kada je fluidnost u pitanju, no zato je vizualno mnogo bolje izveden uz zadržan princip X-Y navigacije kakvu nudi XMB.

Tako se sada osam ikona glavnih segmenata nalazi duž donjeg dijela, a opcije se prikazuju duž desne bočne strane, što ostavlja dobar dio ekrana raspoloživim za prikaz TV programa ili ulaza na kojem se trenutno nalazite. Na ovaj način možete se kretati po izbornicima bez da pritom ne izgubite tok TV programa ili omiljenog filma. Ipak, svi podizbornici se otvaraju u sučelju istovjetnom 2010 modelima, tako da taj segment nije doživio nikakve funkcionalne ili kozmetičke preinake. Obzirom na dizajn i princip rada, smatramo da je to bila dobra odluka.

EPG vodič je također ostao isti, s informacijama o trenutnoj i nadolazećim emisijama prikazanim na crnoj i sivoj podlozi uz mogućnosti aktiviranja potsjetnika na pojedine emisije, kao i mogućnosti njihovog snimanja. Dijakritički znakovi su se prikazivali bez problema kako u izbornicima, tako i u informacijama o programu. EPG je brz tako da se informacije o tekućem programa prikazuju instantno.

 

Sve u svemu, ugodno i pregledno sučelje na koje nemamo zamjerki.

Daljinski upravljač

 

Priloženi daljinski upravljač nije se promijenio u odnosu na one koji su se isporučivali u modele 2010. godine, tako da su sve karakteristike ostale nepromijenjene. Upravljač je mat crne boje, kvadratičnog oblika osrednje ergonomije s konkavnom površinom na kojoj se nalaze gumene tipke, uz iznimku kružnog vijenca koji je plastičan s ispupčenim strelicama.

Novost je tipka TrackID u gornjem dijelu upravljača, a putem koje se poziva servis za traženje informacija o pjesmi koja se trenutno emitira na TV programu. Tu su također i tipke za pozivanje korisničkih uputa, snimanje TV programa, odabir formata slike i internet video servisa.

Klackalice za prebacivanje programa i reguliranje glasnoće se nalaze u donjem dijelu upravljača, zajedno s tipkama za biranje podnaslova i pozivanje teleteksta. Šteta je što pritisak na tipku OK u centru kružnog vijenca ne poziva listu programa, već je ona isključivo dostupna putem Home tipke i glavnog izbornika.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

17 komentara

    1. Iz servisnog moda sam izvukao broj za koji internet tvrdi da je LG-jev panel, no nigdje nisam uspio pronaai o kojoj se točno matrici radi.

  1. Uh, koja razlika u odnosu na 32″ CX520, kojeg sam imal nedavno… LG panel, dakle IPS? Nije mi jasno kako je X-Reality ispao tako loš, meni se pokazao super na spomenutom telkacu…

    1. Očekivao sam više u svakom slučaju, posebno kod SD programa na 768p panelu, no na kraju baš neku razliku u odnosu na BE2 nisam vidio. Da citiram Davida Katzmeiera s CNET-a što se jačeg, EX720 modela tiče, kvaliteta slike je “just OK”, što potvr?uje moja iskustva s manjim modelom. Next: X-Reality PRO :)

    1. Hi erty!

      Thanks for reading our review, hopefully you will find more interesting articles on the site! Best regards!

  2. Hi HD! Thanks. According to this review, input lag is 30-80 ms with PC games. Is good the response time? Anyway I wouldn’t use the tv for PC Games.

    Do you know which is the response time with Console Games (ms)? Do you recommend to me this tv? Finally, is it a positive review for this Led?

    Best regards :)

    1. Hi! The response time is the same because TV must prepare input signal to the panel’s resolution and apply certain filters. For Wii it will be more than fine since the lag isn’t visible.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!