Naslovnica » Vijesti » 3D » Recenzija [3D-ready LCD]: Sony Bravia KDL-40HX800 (40in/102cm)

Recenzija [3D-ready LCD]: Sony Bravia KDL-40HX800 (40in/102cm)


DODATNE ZNAČAJKE

Sony KDL-40HX800 nudi niz značajki od kojih valja izdvojiti:
 • Internet Video s brojnim kanalima
 • ugrađeni media reproduktor s podrškom za video, slikovne i audio datoteke
 • DLNA podrška koja je uredno radila s testnim Nero MediaHome 4 serverom
 • “digitalni okvir za slike” opcija koja omogućuje prikaz fotografija preko cijelog ekrana
 • i-Manual – detaljne korisničke upute na zaslonu televizora.

 

Test čitanja formata preko USB-a

Format/i Rezultat
Video
DivX/Xvid, DivX HD – 10 filmova različitih veličina, rezolucije, audio zapisa i verzije codec-a DivX filmove sa i bez AC3 zvučnog zapisa reproducira, DivX(HD) veličine 1000 px nije reproducirao
Matroska (MKV) – 4 filma različitih rezolucija (SD, 720 i 1080p), s više audio zapisa i integriranim titlovima ne reproducira
M2TS i M2T – demo materijali s Demo-world.eu stranice i video snimci HD digitalnom kamerom reproducira  

MOV – snimke kamerama i fotoaparatima dio reproducirao
Ogg Theora (SD i HD) ne reproducira
Audio
MP3 – fiksni bitrate 160 kbps, varijabilni s prosjekom 188 kbps i jedan od 320 kbps reproducira
OGG, APE, FLAC – nekoliko datoteka ne reproducira
WAVE, stereo i višekanalni ne reproducira
DTS i DD 5.1 (lossy) ne reproducira
DTS HR i MA 

ne reproducira
Dolby Digital Plus / TrueHD 5.1 i 7.1 ne reproducira
Slike
Slikovni formati razne rezolucije veliku većinu JPEG datoteka uspješno reproducirao  

Obzirom na performanse koje nude konkurentni televizor, Sony KDL-40HX800 se nije pokazao kao osobito interesantan kandidat kada su moderni formati u pitanju. Matroska spremnici nisu podržani, što automatski onemogućuje reprodukciju rastuće zbirke svakog ljubitelja filmova ponajprije u HD rezolucijama. DivX standardnih rezolucija je glatko reproduciran, a sviđa nam se što su također i titlovi podržani, premda smo vidjeli i boljih rješenja što se vizualnog dojma tiče.

Tokom spajanja eksternih tvrdih diskova smo se naišli na problem napajanja, te niti jedan od dva primjerka s kojima raspolažemo nije bio prepoznat od strane televizora.

DTS audio nije podržan, no datoteke se reproduciraju u tom slučaju bez zvuka (za razliku od pojedinih proizvođača koji posve onemoguće reprodukciju u tom slučaju).

Spajanje na PC

Sa spajanjem na PC računalo opremljeno Windows 7 operativnim sustavom i GeForce GTX470 grafičkom karticom nismo imali problema i nakon što podesite Normal za 1:1 mapiranje piksela, očekuje vas rezolucija kao da gledate u kakav monitor, barem što se oštrine tiče. Prvo smo koristili TV u kalibriranom movie predlošku i primijetili lagano kašnjenje kursora po ekranu, što je pokazatelj većeg ulaznog kašnjenja. Nakon mjerenja smo utvrdili da kašnjenje iznosi od 100 do čak 120ms kada su aktivirani reduktori šuma, Film Mode i Motionflow, te smo zatim pokrenuli mjerenja u Game predlošku gdje su sva dodatna procesiranja isključena. Rezultat je bio varijabilnih 50 do 80ms što je u svakom slučaju dobar rezultat, no za zahtjevnije igrače definitivno nije. Tokom igranja Starcraft-a 2 i Grand Theft Auto 4 igara kašnjenje nas nije ometalo u normalnoj igri.

 


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

8 komentara

 1. darco, hvala na još jednoj recenziji

 2. Odlicna recenzija, good job mate! Bilo bi zanimljivo uporediti HX800 sa 200Hz interpolacijom sa HX900 sa 400Hz interpolacijom zbog komparacije crosstalka u 3D-u.

 3. lep pozdrav
  mene zanima dali ste vidjeli sony nx710 model i kakvi se vam vidi 3d,i jos imam jedan veliki problem:nikako da sredim gt5 3d sliku pa bi vas molio za nasvjet u gt5 meniju koji sadrzi dubinu i crosstalk za 3d,vase opcije
  puno hvala na odgovoru
  lep pozdrav iz Slovenije

 4. Napomen:Ovo nije točno “TV bez obzira koji način prikaza odabrali, pri promjeni kanala vraaa na Smart predložak i razvlači sliku od ruba do ruba.” u potavkama se da podesiti ovo, mislim da treba 4:3 postaviti na off, ili tako nekako, ne sječam se točno ali radi 100%, ne vrati sliku ponovo u smart.
  Tako?er tv fluktira u svijelim scenama, te ispravne boje je namjesiti mission imposibile na ovom tv-u.

  • Postovani, hvala na savjetu za dobivanje 4:3 slike – tvornicki problem s vracanjem u smart predlozak postoji i to sam naveo u tekstu. Sto se boja tice, tv nema problema s fluktuacijama obzirom da je vec tvornicki gama ravna, iako malo vuce na svjetliji prikaz, a boje su precizne dobre u cinema predlosku. Mozete navesti na osnovu kojih ste mjerenja dosli do zakljucka da boje nisu stabilne i mislite li pritom na 2d ili3d?

   • Mislio sam na 2d sd tv, 3d nisam testirao, problem sa bojom je kod sd programa preko digitalije ( hd nema nikakvih problema), kod svijetlijih scena slika jako gubi na kontrastu, sa uključenim dimingom na low, bez dimiga pozadinsko svjetlo iritantno probija i homogenost je loša, tako da je low kompromisno rješenje, a kod standard nema detalja u sjeni. Ili sam ja imao loš primjerak ;(

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*