Naslovnica » Vijesti » 3D » Recenzija [3D-ready LCD]: Sony Bravia KDL-40HX800 (40in/102cm)

Recenzija [3D-ready LCD]: Sony Bravia KDL-40HX800 (40in/102cm)


KVALITETA SLIKE

Sadržaji standardne rezolucije (SD)

Sony Bravia KDL-40HX800 je ponudio sasvim solidnu sliku kod standardnih rezolucija na tvorničkim postavkama, posebice u Cinema predlošku koji nudi toplu sliku ujednačenih nijansi i relativno preciznih boja. Prikazu prije kalibracije jedino nedostaje svjetline, a koja je čak dvostruko manja od vrijednosti kojoj težimo nakon kalibracije (200cd/m2). Izvrsna razina crne boje snažan je adut koji slici daje dodatnu dubinu, a performanse su na visokoj razini čak i kad je lokalno zatamnjenje isključeno.

Od nesavršenosti digitalne televizije KDL-40HX800 je najviše poteškoća imao s nazubljenošću linija, a koje su ovisno o kadru više ili manje nametljive, no prisutne u svakom slučaju. Razmazivanje prikaza je uistinu minimalno radi čega sportski sadržaji izgledaju sasvim solidno, uz visoku razinu detalja kod objekata u pokretu.

Pojava blokova uslijed kompresije je prilično dobro prikrivena, posebno kada se uključi MPEG Noise Reduction, te se s najnižom vrijednosti mogu uspješno otkloniti efekti roja mušica (mosquito efekt), kao i blokovi u kadru. Ipak, uključenjem filtera za redukciju smetnji prikaz postaje vidljivo mekaniji, tako da ne savjetujemo vrijednosti veće od Low.

Primijetili smo jednu čudnu pojavu tokom korištenja: kod 4:3 TV programa kao osnovnu postavku za prikaz slike KDL-40HX800 koristi Smart način prikaza, a koji ionako preporučamo za gledanje 4:3 ekrana na 16:9 zaslonu. Pandan ove opcije kod Panasonic-a je Just. No ljubitelji nativnog formata neće biti oduševljeni činjenicom kako TV bez obzira koji način prikaza odabrali, pri promjeni kanala vraća na Smart predložak i razvlači sliku od ruba do ruba.

Osjetljivost prijamnika je među najboljima koje smo testirali, te smo na testnoj lokaciji pronašli 33 kanala. Slovenski kanali su se glatko prikazivali uz povremeno pucanje i pojavu artefakata.

Sve u svemu, Sony solidnu SD sliku kod koje su nesavršenosti solidno prikrivene, a niska razina crne boje i minimalna zamućenja pokazuju rezultat kakvim bi se ponosio i kakav plazma zaslon srednje klase.

DVD filmovi nisu imali problema s fluidnošću prikaza i oštrinom, te su bili užitak za gledati na Sony KDL-40HX800. Televizor je ponudio visoku kvalitetu crne boje, solidnu oštrinu, ujednačen prikaz nijansi i pravilan prikaz 24p materijala, dok je od nedostataka najizraženije povremeno titranje tankih linija (ovisno o kadru), te probijane pozadinskog svjetla, a koje ni lokalno zatamnjenje na najvišoj vrijednosti ne može popraviti.

Sadržaji visoke rezolucije (HD)

Snimke pune HD razlučivosti su izgledale sjajno, izvrsne oštrine, dobrog prikaza boja i nijansi, te bez titranja i zamućenja. Uvodna scena filma Batman: Vitez Tame je izgledala izvrsno bez ikakvog trzanja (uz Motionflow na Clear ili Clear Plus), te bez umjetnog ubrzavanja objekata, što je karakteristika televizora koji nemaju razdvojene komponente glatkoće izvođenja (judder) i zamućenja (blur) kod 100/200 ili 400Hz implementacije. Vrag Nosi Pradu je sjajno izgledao na HX800 televizoru, a šum koji smo uočili u pojedinim scenama nije nastao kao posljedica lošeg baratanja s ugrađenim procesorom, već zbog samog zapisa koji nije savršen.

Trodimenzionalnost prikaza je također na visokom nivou, u što nas je uvjerio toliko puta spomenut Cameronov Avatar. Za one koji žele dodatno iskusiti trodimenzionalnost tu je 2D-u-3D konverzija, a o kojoj više u zasebnom poglavlju.

720p materijali su također odlično izgledali, zadržavajući sve pozitivne adute 1080p materijala, a jedino se kod dobro poznatih materijala može uočiti manjak detalja u pojedinim scenama. HX800 svoj posao odrađuje korektno i skalira što je moguće bolje dostupan video materijal.

Odigrali smo i nekoliko igara na PS3 konzoli i možemo samo potvrditi odlične performanse za koje su ponajprije zaslužni dobar kontrast, niska razina crne boje i čistoća prikaza bez zamućenja. Posebno dobro je izgledao Wipeout HD koji je kroz punu HD razlučivost i izvođenje od 60 sličica u sekundi pokazao svu moć modernog panela i vrhunske fluidnosti koju može ponuditi PS3 konzola.

3D materijali

Nakon što je kalibracija pokazala vrlo stabilan rezultat kada je u pitanju RGB prikaz duž nijansi od crne do posve bijele boje, provjerili smo kako izgleda stvarni 3D materijal, te koliko su izražene negativnosti 3D prikaza. Preklapanje informacija za lijevo, odnosno desno oko (eng. crosstalk), a koje se manifestira kao prikaz objekta “sa sjenom” kada se nađe na kontrastnoj pozadini bio je vidljiv na Bravia KDL-40HX800 HDTV-u, no ne možemo reći kako je intenzitet bio prisutan u tolikoj mjeri da bi smetao. Dodatni testovi u vidu igranja jedne od najišćekivaniji igara za PlayStation 3, Gran Turisma 5, su pokazali izvrsne performanse uz solidnu dubinu prikaza i tokom igranja praktički da preklapanje slika nismo vidjeli.

Uz preklapanje slike, disanje objekata u pokretu je također jedna od glavnih negativnosti 3D prikaza, a HX800 je u ovom segmentu pokazao rezultat koji je istovjetan 3D televizorima koji su trenutno na tržištu, a čije performanse se ne razlikuju mnogo od 3D filmova u Dolby 3D kinima. Smatramo kako na ovom segmentu cjelokupna 3D industrija mora još mnogo raditi.

Što se prikaza boja tiče, kod 3D-a se osim intenziteta osvjetljenja prikaz primarnih i sekundardnih boja ne mijenja, tako da slika ostaje prirodna i bez prigovora. Osim boja, detaljnost prikaza također ostaje na visokom nivou, bez pojave titravih linija ili drugih anomalija ako izuzmemo crosstalk. Dobre performanse su zadržane i kod Side-by-Side metode kojom smo testirali između ostalog i crosstalk.

2D-u-3D performanse

HX800 nudi mogućnost konverzije bilo kojeg 2D materijala u 3D. Kod digitalne zemaljske televizije efekt je dosta varirao – kod pojedinih scena razlike u odnosu na nativni 2D prikaz nije bilo, dok je u nekim scenama TV vrlo pozitivno iznenadio i pravilno prezentirao 3D kadar. Kod igara smo ostali iznenađeni kvalitetnom “umjetnog” 3D-a, posebice u igri Wipeout HD koja iz nekog razlika nije radila u nativnog 3D-u koji je omogućen u zadnoj verziji nadogradnje.

Važno je za napomenuti kako nismo uočili anomalije u 2D-u-3D konverziji u smislu iskakanja jednog oka osobe u kadru ili neprirodnog postavljanja dijelova raznih objekata koji se nađu u kadru. Smatramo kako je to mnogo bolji izbor da se slika manje pretvara u 3D, a da se pritom zadrži realističnost, nego da 3D bude prenapadan, a bugovit.

KVALITETA ZVUKA

Sony KDL-40HX800 je ponudio tek prosječne performanse kada je kvaliteta zvuka u pitanju. Srednjetonski spektar je dobro pokriven i zbog toga su vokali dobro prezentirani, no zato visokim tonovima, a posebno niskim nedostaje dinamike i prisutnosti. Na glasnoću nemamo prigovora i prosječne dnevne boravke će zadovoljavajuće popuniti zvukom, a drago nam je kako tokom slušanja nismo čuli rezoniranje kućišta televizora ili degradacije zvuka.

Za najbolji rezultat ipak preporučamo spajanje na A/V pojačalo, bilo putem HDMI 1 priključka s ARC opcijom ili digitalnim optičkim sučeljem.


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

8 komentara

 1. darco, hvala na još jednoj recenziji

 2. Odlicna recenzija, good job mate! Bilo bi zanimljivo uporediti HX800 sa 200Hz interpolacijom sa HX900 sa 400Hz interpolacijom zbog komparacije crosstalka u 3D-u.

 3. lep pozdrav
  mene zanima dali ste vidjeli sony nx710 model i kakvi se vam vidi 3d,i jos imam jedan veliki problem:nikako da sredim gt5 3d sliku pa bi vas molio za nasvjet u gt5 meniju koji sadrzi dubinu i crosstalk za 3d,vase opcije
  puno hvala na odgovoru
  lep pozdrav iz Slovenije

 4. Napomen:Ovo nije točno “TV bez obzira koji način prikaza odabrali, pri promjeni kanala vraaa na Smart predložak i razvlači sliku od ruba do ruba.” u potavkama se da podesiti ovo, mislim da treba 4:3 postaviti na off, ili tako nekako, ne sječam se točno ali radi 100%, ne vrati sliku ponovo u smart.
  Tako?er tv fluktira u svijelim scenama, te ispravne boje je namjesiti mission imposibile na ovom tv-u.

  • Postovani, hvala na savjetu za dobivanje 4:3 slike – tvornicki problem s vracanjem u smart predlozak postoji i to sam naveo u tekstu. Sto se boja tice, tv nema problema s fluktuacijama obzirom da je vec tvornicki gama ravna, iako malo vuce na svjetliji prikaz, a boje su precizne dobre u cinema predlosku. Mozete navesti na osnovu kojih ste mjerenja dosli do zakljucka da boje nisu stabilne i mislite li pritom na 2d ili3d?

   • Mislio sam na 2d sd tv, 3d nisam testirao, problem sa bojom je kod sd programa preko digitalije ( hd nema nikakvih problema), kod svijetlijih scena slika jako gubi na kontrastu, sa uključenim dimingom na low, bez dimiga pozadinsko svjetlo iritantno probija i homogenost je loša, tako da je low kompromisno rješenje, a kod standard nema detalja u sjeni. Ili sam ja imao loš primjerak ;(

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*