3DAudio-video uređajiLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3D-ready LCD]: Sony Bravia KDL-40HX800 (40in/102cm)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

Sony-jev pripadnik Cinematic serije dolazi u prepoznatljivom pakiranju crno-bijelih tonova uz iznimku crvenog kvadrata s natpisom Bravia. Na pakiranju se nalazi crno bijela fotografija ekrana iz kojeg izlazi nogometaš, čime se sugerira kako se radi o 3D televizoru. Pakiranje se otvara na klasičan način s gornje strane, a unutar njega otkrivamo tri profila od stiropora, te sam TV prijamnik zapakiran neprozirnu vreću. U pakiranju smo pronašli slijedeće komponente:

  • 1x Sony KDL-40HX800 HDTV zamotan u neprozirnu vreću
  • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AAA baterije, priložene)
  • 1x plastični stalak
  • 1x metalni profil za stalak
  • 2x plastični pokrov za metalni profil
  • 1x tiskane upute na hrvatskom jeziku
  • 1x upute za sastavljanje stalka
  • 1x jamstveni list
Sadržaj pakiranja (nije potpun)

Pakiranje je već bilo otvarano tako da sve komponente nisu bile u pakiranju (primjerice tiskane upute i vezica za kabele). Vreća u kojoj je bio upakiran TV također je pokazivala znakove oštećenja, premda su sve vitalne komponente stigle potpuno funkcionalne i bez oštećenja.

Dizajn

Nedavno testirani KDL-40HX700 nas je oduševio ljepotom dizajna prednje strane, te smo jedino prigovarali povećoj dubini od 10cm radi čega vizualni identitet nije bio ocijenjen najvišom ocjenom. KDL-40HX800 zahvaljujući LED pozadinskom osvjetljenju rješava problem dubine, a prednju stranu zadržava jednako atraktivnu kao i gore spomenuti model. Doduše, HX800 ne posjeduje ekran i okvir stopljene u jednoj ravnini (borderless), no to nikako ne možemo uzeti kao minus jer je okvir širine tek 3cm (osim duž donje strane gdje je širok 4cm) i odlično izgleda. Mali detalj koji smo uočili jest srebrna linija duž donjeg dijela, a koja je postavljena pod idealnim kutem kako bi slučajnog prolaznika s cca. 2.5metara zabljesnula svojom refleksijom i skrenula mu pažnju.

Sonyjev logotip nalazi se na standardnoj lokaciji, baš kao i ime serije u gornjem lijevom uglu. Duž donjeg dijela okvira koji je zapravo metalni profil zalijepljen na onaj osnovni nalaze se statusne LE diode i IR prijamnik, a sve kontrole se nalaze na desnoj bočnoj strani, uključujući i On/Off prekidač.

Dubina televizora iznosi 2.3cm uz rubove, te oko 6cm u centralnom dijelu. Zbog priključaka postavljenih horizontalno računajte na cca. 10cm udaljenosti od zida, ukoliko se odlučite na takvu montažu.

Priloženi stalak je izrađen od sjajne crne plastike koja sakriva metalnu konstrukciju. Za razliku od HX700 modela i njegove imitacije aluminija duž dijela stalka, ovdje je ista izostala što smatramo nedostatkom jer odlično izgleda i učinila bi HX800 još atraktivnijim HDTV-om. Stalak nudi rotaciju od 20 stupnjeva lijevo – desno, a za instalaciju ćete morati iskoristiti dodatni element za njegovo povezivanje s tijelom televizora, kao i plastične okovratnike koji će sakriti metalnu prirodu poveznog elementa.

Sony KDL-40HX700 posjeduje priključke smještene u dvije orijentacije, baš kako je prikazano na slici dolje:

Od priključaka valja izvojiti ukupno četiri HDMI ulaza od kojih jedan podržava Audio Return Channel opciju, USB ulaz za multimedijalne datoteke, dva SCART-a, te standardnu postavku komponentnih i kompozitnih ulaza. Tu je i 3D priključak za povezivanje na sinkronizator. Izlaz za slušalice se nalazi na bočnoj stranici.

Instalacija stalka i osnovno podešavanje televizora

Za instalaciju stalka je potrebno koristiti odvijač kako bi se zavidali vijci na spoju metalnog profila na stalak, te da se zatim stalak pričvrsti na tijelo televizora. Ukupno je osam vijaka potrebno za instalaciju, plus što je potrebno postaviti plastični ovratnik koji se sastoji od dva dijela.

Stabilnost stalka nije na nivou najboljih s kojima smo se susreli, no definitivno je bolja od HX700 modela čiji stalak omogućuje priličan hod i posljedično zvuk deformirajuće plastike nakon što se panel zanjiše. HX800 je nešto stabilniji, no i kod njega smo imali prilike čuti kuckanje kada smo ga zanjihali, što nije značajka s kojom bi se TV visoke klase trebao ponositi.

 

Softverski dio instalacije je u istoj maniri kao i kod Sony-eve Essential linije, a treba naglasiti kako niti kod ovog modela hrvatskih izbornici nisu dostupni, niti je moguće odabrati Hrvatsku pri odabiru lokacije. Sama instalacije je jednostavna i svodi se na ukupno 13 koraka koji su jednostavno koncipirani i po potrebi upotpunjeni dodatnim objašenjenjem. Za razliku od 12 koraka kod HX700 modela, HX800 nudi jedan dodatni, a koji se tiče postavljanja roditeljske lozinke kako bi se mogli zaključati programi koji nisu primjereni svim ukućanima.

Za probu smo odabrali Njemačku na listi zemalja i s prikazom EPG-a nismo imali nikakvih problema. Informacije o trenutno emitiranom programu i nadolazećim emisijama su se prikazivale u gornjem dijelu ekrana na lagano zatamljenjoj pozadini, a za detaljan pregled tu je i kompletno programsko sučelje dostupno pritiskom na tipku Guide.

Teletekst je moguće pozvati pritiskom na dediciranu tipku u donjem dijelu upravljača, a nudi prikaz na dva načina:

  1. u lijevom dijelu ekrana uz prikaz programa u desnom
  2. preko cijelog ekrana

S procesom instalacije i osnovnim podešavanjem nismo imali problema.

Izbornici

Sony-jev nagrađivan XMB izbornik koji je svoju premijeru doživio s predstavljanjem PlayStation 3 konzole prisutan je i kod KDL-40HX800 modela, tako da će vlasnicima navedene konzole biti posve normalno kretati se po njegovim opcijama i kategorijama. Problema ne bi trebali imati niti korisnici koji se po prvi puta susreću s ovakvih sustavom navigacije jer je pregledan i logično postavljen, premda moramo istaknuti da mu nedostaje fluidnosti.

Dobra je vijest što je na daljinskom upravljaču implementirana tipka Options, a koja omogućuje vrlo brz pristup opcijama za ugađanje slike i zvuka, kao i dodatnim opcijama koje TV nudi.

 

Daljinski upravljač

IR daljinski upravljač je napravljen u istoj maniri kao i onaj za HX700 model, a jedina je razlika u dodatnoj tipci 3D čiju funkciju ne treba posebno objašnjavati. Ukratko, upravljač je solidno izrađen, lagano udubljen na prednjoj strani, te oštrih stranica radi čega ergonomija nije savršena, no zadovoljava. Poleđina otkriva tisuće malenih izdanaka za bolji prihvat, te dvije nesvakidašnje opcije:

  1. pretinac za baterije se nalazi ispod poklopca koji je čini cijelu poleđinu, te se naizmjeničnim pomicanjem gornjeg i donjeg dijela može skinuti
  2. upravljač ima dvije tipke za paljenje/gašenje – jednu na standardnom mjestu u gornjem dijelu, te drugu na poleđini

 

 

 

 

Daljinski upravljači: Sony HX800 (lijevo) i Sony PS3 (desno)

Zbog većeg broja tipaka na upravljaču potrebno je određeno vrijeme privikavanja. Prigovaramo što pri gledanju TV programa navigacijske strelice ne mogu regulirati promjenu programa ili ugađati glasnoću, a umjesto jednostavne liste programa potrebno je pozvati XMB izbornik pritiskom na tipku Home.

3D naočale i sinkronizator

Za uživanje u 3D sadržajima potrebno je odvojeno kupiti 3D naočale i sinkronizator koji je najbolje montirati na vrh televizora.

Postoji jedna veličina za odrasle i jedna za djecu, uz napomenu kako su potonje dostupne u dvije boje ( TDG-BR100 za odrasle i TDG-BR50 za djecu). Naočale su robusne, izrađene u kombinaciji sjajne plastike okvira i gumiranih krila, a za rad koriste jednu CR2032 bateriju. Vijek trajanja baterije je oko 100 sati, što je dvostruko manje od Panasonicovih, a dvostruko više od NVIDIA-inog 3D rješenja. Masa naočala iznosi 77 grama.

Nedostatak koji je odmah vidljiv je u nedovoljnom prostoru za osobe koje nose dioptrijske naočale, a koji je dodatno ograničen gumenim profilom s gornje strane.

Uz naočale se isporučuje i kvalitetna torbica u kojoj ih možete držati kada se ne koriste.

Naočale imaju prekidače s unutarnje strane kojima je moguće suziti širinu krila, premda je autoru ovih redaka maksimalna širina nije idealno odgovarala i da se mogu dodatno proširiti ne bi bilo naodmet.

Dok nisu sinkronizirane, kroz naočale se vidi izražena žuta boja, a koja nestaje nakon sinkronizacije koja se izvodi držanjem malene tipke s desne strane dok je sinkronizator u dometu. Rotacijom naočala u smjeru kazaljke na satu se izmjenjuju primarne i sekundarne boje, radi čega se preporuča gledanje sadržaja s glavom u uspravnom položaju.

Sinkronizator je crne boje i oblika valjka, a na TV se spaja putem specijalnog priključka srcolikog oblika. Preporuča se njegova montaža na vrh televizora, a obzirom da ne nudi mehanički način montaže, za učvršćenje smo iskoristili ljepljivu masu u stilu Patafixa. Tokom rada nije dolazilo do problema u IR komunikaciji između naočala i sinkronizatora.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

  1. lep pozdrav
    mene zanima dali ste vidjeli sony nx710 model i kakvi se vam vidi 3d,i jos imam jedan veliki problem:nikako da sredim gt5 3d sliku pa bi vas molio za nasvjet u gt5 meniju koji sadrzi dubinu i crosstalk za 3d,vase opcije
    puno hvala na odgovoru
    lep pozdrav iz Slovenije

  2. Napomen:Ovo nije točno “TV bez obzira koji način prikaza odabrali, pri promjeni kanala vraaa na Smart predložak i razvlači sliku od ruba do ruba.” u potavkama se da podesiti ovo, mislim da treba 4:3 postaviti na off, ili tako nekako, ne sječam se točno ali radi 100%, ne vrati sliku ponovo u smart.
    Tako?er tv fluktira u svijelim scenama, te ispravne boje je namjesiti mission imposibile na ovom tv-u.

    1. Postovani, hvala na savjetu za dobivanje 4:3 slike – tvornicki problem s vracanjem u smart predlozak postoji i to sam naveo u tekstu. Sto se boja tice, tv nema problema s fluktuacijama obzirom da je vec tvornicki gama ravna, iako malo vuce na svjetliji prikaz, a boje su precizne dobre u cinema predlosku. Mozete navesti na osnovu kojih ste mjerenja dosli do zakljucka da boje nisu stabilne i mislite li pritom na 2d ili3d?

      1. Mislio sam na 2d sd tv, 3d nisam testirao, problem sa bojom je kod sd programa preko digitalije ( hd nema nikakvih problema), kod svijetlijih scena slika jako gubi na kontrastu, sa uključenim dimingom na low, bez dimiga pozadinsko svjetlo iritantno probija i homogenost je loša, tako da je low kompromisno rješenje, a kod standard nema detalja u sjeni. Ili sam ja imao loš primjerak ;(

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!