Naslovnica » Recenzije » Pribor/ostalo » Recenzija [interaktivan tepih]: Arctic Gym

Recenzija [interaktivan tepih]: Arctic Gym

 1. Specifikacije
 2. Rukovanje i kvaliteta izrade
 3. Video demonstracija
 4. Zaključak


RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

Pakiranje

Arctic Gym dolazi u kartonskom pakiranju dimenzija 59x35x6.5 centimetara, a na vrhu kojeg se nalazi plastična ručka za lagano prenošenje. Obzirom da se radi o proizvodu namijenjenom zabavi i druženju, praktično pakiranje je velika prednost. Velike dimenzije Arctic je dostojno popunio informacijama o proizvodu, pa se tako s prednje strane nalazi niz slika iz raznih programa vježbanja koje uređaj nudi, kao i slika djevojke koja na podlozi leži kako bi se dobio dojam dimenzija. Velikim je slovima dan naglasak na namjenu ovog proizvoda: on je osobni trener za cijelu obitelj. Također je navedeno kako se radi o “spoji i koristi” sustavu za koji nije potrebna dodatna oprema.

Poleđina otkriva dodatne informacije o uređaju na ukupno šest jezika, te uz tekstualni opis nudi i niz fotografija.

Na bočnoj strani se nalaze informacije o sadržaju pakiranja, a koje uključuje:

 • 1x Arctic Gym interaktivni tepih s integriranom konzolom
 • 1x AC/DC adapter
 • 1x korisničke upute na 10 jezika (hrvatski nije uključen)

Unutrašnjost je uredno posložena, a tepih se nalazi poprečno presavijen na dva mjesta kako bi zauzeo što manje prostora. AC/DC adapter dolazi zapakiran u odvojenoj vrećici, dok se s unutarnje strane tepiha nalazi tanki šuškavi papir kako se njegova površina ne bi oštetila tokom transporta.

Čitav sadržaj i sve komponente su stigle uredno upakirane i bez ijednog znaka oštećenja.

Dizajn

Prvi pogled na rastvoreni tepih okriva vrlo jednostavno zamišljen proizvod čija je gornja strana izrađena iz poliuretanske pjene i obojana svijetlo zeleno, uz niz oznaka otisnutim bijelom bojom. Sva matematika i procesor se nalaze u platičnom kućištu uz rub tepiha na polovici duže strane, a na kojem se nalaze jedine tri fizičke tipke ovog uređaja: najveća s funkcijom natrag (back), te dvije uvučene za resetiranje uređaja, te paljenje i gašenje. Malena LE dioda crvene boje svijetli kada je Arctic Gym upaljen.

Tepih je porubljen čvrstom tkaninom crne boje, dok je cijela poleđina prekrivena plastificiranom podlogom srebrne boje. Podloga nije hrapava kao što je to slučaj s gornjom, zelenom površinom, radi čega može biti problema s klizanjem tokom korištenja.

Svaki igrač ima ukupno 15 zona putem kojih može svoj alter ego navoditi ka ciljevima igre u kojoj se natječe, što zajedno čini ukupno 30 zona osjetljivih na pritisak. Polja 8, odnosno 23 predstavljaju početnu poziciju iz koje se većina igara započinje igrati.

Instalacija

Nakon što povežete televizor s 3 RCA kabela (dva za zvuk i jedan za sliku), priključite AC/DC adapter u strujnu utičnicu i pritisnete Power, uređaj je spreman za korištenje i time je instalacija završena. Okrugli cinch (RCA) prključci se obično nalaze na bočnim panelima modernih televizora, tako da je instalacija dodatno olakšana, a nakon korištenja tepih jednostavno možete presavinuti kako je originalno i stigao i pospremiti, što je vrlo praktično.

Sučelje

Izbornici su vrlo jednostavno koncipirani i podijeljeni u pet glavnih kategorija. Putem strelica lijevo i desno na podlozi (2 ili 3, odnosno 18 ili 28) korisnik može odabrati svaku pojedinu, što potvrđuje pristikom na tipku 11, odnosno 26, a na kojima stoji tekst “Start”. Povratak u glavni ili u neki od podizbornika je moguć pristikom na tipke 1, odnosno 16, a na kojima piše “Back”. Ako se tokom igre igrač želi vratiti u izbornik, to može učiniti jedino pristiskom na fizičku tipku “Back” na centralnoj jedinici.

Iako sučelje nudi 32-bitnu boju i 3D prikaz, kvaliteta slike je mnogo bliže igrama za mobitel nego modernim konzolaškim igrama. Jasno da mnogo nismo ni očekivali od uređaja koji je cijenom bliži pojedinačnim igrama za kakav PlayStation 3 nego samoj konzoli.

Prilikom paljenja uređaja na ekranu se može izabrati kvaliteta slike, lošija za stare cijevne televizore, kao i nešto bolja za LCD i plazma zaslone. Vizualno je primjetna tek blaga razlika u oštrini između ova dva izbora i ništa više. Šteta što proizvođač nije implementirao 16:9 format slike, kao i neki oblik zaštite za plazma zaslone. Ipak, u tiskanim uputama stoji upozorenje vlasnicima CRT televizora što se tiče zaprženja slike uslijed dugotrajnog prikaza statičnih slika.

Dojmovi nakon korištenja

Nakon višetjednog druženja s Arctic Gymom, možemo potvrditi kako se radi ne samo o zabavnom, već i o korisnom proizvodu. Među ponuđenim sadržajima najviše smo se družili uz plesove, a koji su uz tri stupnja težine dovoljno zanimljivi i duže vrijeme. Na izboru je tek nekoliko nepoznatih pjesama, no sigurni smo kako bi upotreba onih poznatih povećala cijenu proizvoda zbog autorskih prava.

Najbolje riješena sekcija je ona namijenjena vježbanju, a podijeljena je na šest sekcija:

 1. Training Programs Selection: sadrži ukupno 60 vježbi podijeljenih u tri sekcije ovisno o težini. Tako prva razina nudi vježbe s kojima možete potrošiti do 200 kalorija kroz 40 minuta, druga do 300 u trajanju do sat vremena, a treća do 400 kalorija u 80 minuta.
 2. Choose Your Own Sequence: omogućuje izradu vlastitog programa vježbanja u kojem na izbor imate sve dostupne vježbe, a kako slažete program tako se ispisuje koliko će vremenski trajati i koliko kalorija biste maksimalno mogli potrošiti.
 3. Yoga Postures: nudi 15 različitih joga poza koje su ukratko opisane prije početka vježbe, a tokom vježbanja ugodan ženski glas daje upute kako izvoditi svaki pokret. Na ekranu se istovremeno prikazuju dvije ikone tepiha – jedna s pozama koje treba zauzeti, a druga s točkama na kojima se trenutno nalazite.
 4. Muscle Workout Exercises: nudi 15 različitih vježbi uključujući klasične sklekove, trbušnjake, čučnjeve i iskorake. Kao i kod Yoga Postures, tako i ovdje za svaku vježbu imate detaljne upute, tekstualne i vokalne.
 5. Aerobic Steps: nudi 15 različitih vježbi uz brz ritam i upute na ekranu.
 6. Health Indexes: jednostavan kalkulator koji kao parametre uzima spol, visinu, masu, godine i stupanj aktivnosti, a kao rezultat izbacuje BMI indeks, potrebu za dobivanjem/gubitkom mase i potreban dnevni unos kalorija.

Kroz 20 gotovih programa podijeljenih u 3 skupine, kao i uz alat za vlastitu izradu programa vježbanja, Arctic Gym predstavlja solidan alat za vježbanje kod kuće. Vježbe su izvedive, a sustav dobrog odziva tako da se korisnik može posvetiti svojem tijelu, a ne da putem rješava tehničke probleme. Površina tepiha je dovoljno hrapava da ne dolazi kod klizanja u velikoj većini vježbi, premda nakon cca. pola sata vježbanja u nekim pozama do klizanja može doći. Ipak, uz upotrebu rukavica i ovaj se problem može nadići.

Pojedine vježbe, primjerice sklekovi se ne izvode dovoljno brzo tako da nepotrebno postaju preteške i negativno utječu na tijek vježbanja. Stalno ponavljajuća glazba također nije nešto što može dugo biti zanimljivo, no uvijek se može zvuk isključiti i pustiti glazba po vlastitom izboru iz nekog drugog izvora.

U usporebi s Nintendovim Wii Fitom, Arctic Gym je ograničen po pitanju preciznosti opterećenja pojedinih zona, no s druge strane zbog svojih dimenzija omogućuje izvođenje niza vježbi na podu, primjerice sklekova “normalne” širine, kao i trbušnjaka. Wii Fit unatoč svemu ipak nudi bolju grafiku i fluidnije izvođenje.

Kod atletskih igara najzanimljivija je upravo ona najjednostavnija: trka na 100 metara. Jednostavna je i odlična za igranje u društvu, premda nije moguća istovremena utrka dvaju igrača. To je ujedno i jedan od većih nedostataka ovog proizvoda, naime jedino je ples istovremeno moguće igrati udvoje.

Trčanje po prirodi je po jednostavnosti na razini utrke na 100 metara, a umjesto 2D grafike kamera je postavljena iza igrača kako bi dojam bio bolji. Nažalost, zbog ograničenog procesora 3D prostor se iscrtava u koracima poput PC igara iz 90-ih ( poput igara Test Drive 2, Grand Prix ili Moto GP), tako da je dojam daleko od realizma. Kao materijal za zagrijavanje može dobro poslužiti, no to mu je ujedno i jedina namjena.

Arkadne igre su jednostavne i zabavne za mlađe, dok bi nešto starijima eventualno košarka ili tetris bili zanimljivi. Automobilska utrka je zanimljivo riješena, za upravljanje je potrebno sjesti na sredinu tepiha i rukama regulirati smjer lijevo – desno, dok se nogama pritišću virtualan gas i kočnica. Ipak, dugo se nismo zabavljali u utrci jer se vrlo lako može sudariti, a svaki kontakt s drugim automobilom ili rubom staze završava sudarom.

 1. Specifikacije
 2. Rukovanje i kvaliteta izrade
 3. Video demonstracija
 4. Zaključak


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

4 komentara

 1. bolje bi bilo da recenzirate sve veai broj media playera nego ovakve spravice…:-)

  • Biti ae još dosta recenzija do kraja godine. Ako nam se obeaanja ispune, mogli bismo ubrzo testirati Toshibin top model WL768G, nešto od Samsungove serije 8, a biti aemo jako sretni ako nam LG ustupi ovogodišnji OLED EL9500 :). Jedan novi media centar je tako?er u planu :).

 2. Testirali smo Popcorn A-200, Popcorn C-200, Mede8er i Tvix te cekamo WD hub i Asus-a tako da je vise no dovoljan broj online recenzija!

 3. Testirajte ako mozete LG DP1B jer vjerujem da ima nas dosta koje zanima, lijep dizajnom, vrti vecinu potrebnih formata, a recenzije po svijetu su dosta pozitivne, mada bih licno volio vasu procitati.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*