Naslovnica » Filmovi » Blu-ray izdanja » Spears & Munsil testni Blu-ray diskovi

Spears & Munsil testni Blu-ray diskovi

  1. Pakiranje i testovi
  2. Ostali testovi


spears-and-munsil-resized

Par sati nakon što smo zaprimili HQV 2 benchmark blu-ray diskove, u našu redakciju su stigli i Spears & Munsil testni Blu-ray diskovi koji će također postati standardni dio testne opreme u 2010. godini.

Ono što je zanimljivo za Spears & Munsil testni disk je činjenica da pored standardnih video testova i uzoraka sadrži i neke ne tako standardne, rekli bi jedinstvene video testove i uzorke te HD DTS Master i Dolby True HD audio testni uzorci. Spears & Munsil predstavlja kompletno audio i video riješenje kada su testovi elektronike u pitanju. Moramo napomenuti da se ovaj testni disk može koristiti za testiranje audio mogućnosti AV receivera kao i Blu-ray playera, pored video komponente i primjene prilikom testiranja HDTV uređaja. Također, ovaj disk se prilaže uz Oppo NuForce BDP-83 blu-ray player za kalibraciju i evoluaciju ovih ponajboljih Blu-ray playera na tržištu.

Jasno je o kakvim se kvalitetnim uzorcima radi, te u nastavku možete pročitati više o testovima koji se nalaze na Spears & Munsil Blu-ray disku.

spears-and-munsil-high-definition-benchmark-test-disc

Pakiranje je manje više standardno i pošto ne radimo recenziju Blu-ray filma, ne bi nam smetalo ni da je disk došao u kartonskoj košuljici. Ipak, tu je plastična zaštita za disk i priložene upute.

spears-and-munsil-high-definition-benchmark-test-disc-21

Neki od ovih testova će omogućiti podešavanja na samom zaslonu ili da optimizaciju performansi i osnovnih karakteristika Blu-ray playera. Kao i HQV 2 testni disk, Spears & Munsil Blu-ray disk ima 4 sekcije:

1) Source Adaptive Deinterlacing

2) Edge Adaptive Deinterlacing

3) Demonstration Material

4) Setup

spears-and-munsil-high-definition-benchmark-test-disc-2b

Novina u odnosu na sve druge testne diskove je dodavanje testnog uzorka pod nazivom “Chroma Alignment”. Ovaj testni uzorak omogućava da utvrdite koliko dobro TV ili player može prikazati boju u odnosu na sliku objekta. Drugim riječima, boja može izgledati sjajno ali pitanje je da li je to ispravno prikazano unutar granica objekata u slici bez “curenja”, distorzije, ili drugih anomalija.

spears-and-munsil-high-definition-benchmark-test-disc-2e

Frame Cadence Test Menu je još jednan u nizu testova koji je manje više identičan Multi-Cadens testovima HQV 2 benchmark diska. Ovi kadens testovi su jako dobri jer omogućuju da se testira da li i kako TV prikazuje različite vrste feedova i TV signala, odnosno da li ih pravilno tumači i rekonstruira kao one originalne odašiljane sa TV odašiljača. Za one kojima su ovi pojmovi malo nejasni, ovaj test možete shvatiti kao mogućnost TV-a da odradi pravilni deinterlacing interlaced signala o kojima smo govorili prilikom testova plazmi i LCD-ova.

spears-and-munsil-high-definition-benchmark-test-disc-3

Primjer Multi-kadensa za uzorak 2:3:2:3

spears-and-munsil-high-definition-benchmark-test-disc-3a

5:5 kadens, koji se obično koristi u NTSC  regijama.

spears-and-munsil-high-definition-benchmark-test-disc-3c

Drugi važan aspekt je pravilno prikazivanje video i filmskih izvora slike na zaslonu, uz mogućnost da se to učini bez pretjeranog uzdužnog stvaranja nazubljenosti ili titranja pokretnih objekata koji sadrže linije i krivulje. To se naziva “Edge Adaptive deinterlacing”.

spears-and-munsil-high-definition-benchmark-test-disc-3d

Ovaj test pokazuje koliko dobro TV ili player može rasplesti video (odraditi deinterlacing interlaced signala), bez uzdužne nazubljenosti dodajući rotirajući bar u sam test .

  1. Pakiranje i testovi
  2. Ostali testovi


O HD Televizija tim

2 komentara

  1. Molim vas, ako je moguae, informaciju od kuda ste naručili testni Blu-ray disk. Pokušao sam s linkova na stranicama Spears and Munsil ali nema isporuke u Hrvatsku.
    Hvala.

  2. Oni su nasi komitenti te su nam poslali diskove kao testerskoj kuai. Za krajnje kupce treba probati preko amazona.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*