Naslovnica » Filmovi » Blu-ray izdanja » Recenzija [Blu-ray]: Batman: Vitez Tame (2 diska)

Recenzija [Blu-ray]: Batman: Vitez Tame (2 diska)


batman-bluray-shot1

Kvaliteta slike

5-star

S obzirom da je HD Televizija odabrala ovaj disk kao jedan od testnih na svojim testiranjima, za očekivati je da su vizualne i audio značajke na vrlo visokom nivou. Batman: The Dark Knight na Blu-ray mediju izvlači ono najbolje iz formata, bez obzira radi li se o scenama snimanim 35-milimetarskom ili IMAX kamerom. Da, dobro ste pročitali, novi je Batman sniman u dva različita formata slike, te se tokom filma isti mijenja ovisno o kameri kojom je sniman. Veći dio filma je sniman 35-milimetarskom kamerom, tako da se ispod i iznad slike nalazi prazan prostor, dok su IMAX segmenti (primjerice uvodna špica) u 1.78:1 odnosu slike što će popuniti zaslon koliko je širok i visok. Tek je nekoliko scena u kojima se izmjenjuju oba formata, dok se u većini njih režišer odlučio za jedan od njih, vjerojatno s razlogom da se održi transparentnost praćenja događaja i da se ne ometa gledatelje. Nama se ova kombinacija formata u jednom filmu svidjela, premda smo čuli i drugačija mišljenja.

batman-bluray-shot2

Što se same kvalitete tiče, u dva i pol sata koliko traje film uistinu možete uživati u vrhunskoj slici, oštroj i bez šuma. Razina crne je izuzetno dobro prezentirana, među najboljima koje smo vidjeli na Blu-ray mediju, a kako je veliki broj scena sniman po noći i uz razne umjetne izvore svjetla, HDTV-i s dobrom reprodukcijom crne boje i nijansi sive će itekako moći pokazati svoje kvalitete. IMAX kadrovi su onoliko trodimenzionalni koliko mogu biti na 2D materijalu, vrhunski uravnoteženih boja i kontrasta. Tokom filma nismo uočili probleme s ujednačenošću boja, gubitkom kontrasta, kao ni s kroma šumom.

batman-bluray-shot3

Kvaliteta zvuka

5-star

Batman: The Dark Knight dolazi s Dolby TrueHD 5.1 (48kHz/16-bit) zvučnom trakom na engleskom jeziku, uz Dolby Digital zapis na ostalim jezicima. Kao i za sliku, tako i za zvuka na ovom izdanju imamo samo riječi pohvale, počevši od dinamike pa do angažiranosti cijelog surround sustava tokom filma.

Već se pri uvodnoj sceni pljačke banke od strane Jokera i njegovih suradnika može jasno čuti izvrsno ugođen zvuk s obzirom na događaje na ekranu, uz zvučne efekte koji su precizno pozicionirani u prostoru, kao i glazbu i ambijentalne zvukove koji zajedno zaokružuju priču. Subwoofer će se itekako naraditi na ovom izdanju s obzirom da je čitava zvučna pozornica čvrsto položena na niske frekvencije, a koje bez dobrog .1 zvučnika teško da ćete moći doživjeti kako je zamišljeno. Doista, gledati pojedine scene sa i bez subwoofera je sasvim drugačije iskustvo, mnogo lošije u potonjem slučaju.

Ukratko, zvuk je vrhunski odrađen i jedinu primjedbu koju imamo jest izostanak 7.1 zvučne trake koja bi još preciznije pozicionirala bogatu zvučnu pozornicu u prostoru.


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

  1. Odlično što ovdje mogu pročitati recenzije blu ray filmova na hrvatskom. Bravo dečki samo tako nastavite.

  2. Hvala! Prošlo je malo više od posljednje, no vea iduai tjedan dolazi nova, James Bond: Quantum of Solace

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*