Blu-ray izdanjaDVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija [Blu-ray]: Batman: Vitez Tame (2 diska)

batman-bluray-shot1

Kvaliteta slike

5-star

S obzirom da je HD Televizija odabrala ovaj disk kao jedan od testnih na svojim testiranjima, za očekivati je da su vizualne i audio značajke na vrlo visokom nivou. Batman: The Dark Knight na Blu-ray mediju izvlači ono najbolje iz formata, bez obzira radi li se o scenama snimanim 35-milimetarskom ili IMAX kamerom. Da, dobro ste pročitali, novi je Batman sniman u dva različita formata slike, te se tokom filma isti mijenja ovisno o kameri kojom je sniman. Veći dio filma je sniman 35-milimetarskom kamerom, tako da se ispod i iznad slike nalazi prazan prostor, dok su IMAX segmenti (primjerice uvodna špica) u 1.78:1 odnosu slike što će popuniti zaslon koliko je širok i visok. Tek je nekoliko scena u kojima se izmjenjuju oba formata, dok se u većini njih režišer odlučio za jedan od njih, vjerojatno s razlogom da se održi transparentnost praćenja događaja i da se ne ometa gledatelje. Nama se ova kombinacija formata u jednom filmu svidjela, premda smo čuli i drugačija mišljenja.

batman-bluray-shot2

Što se same kvalitete tiče, u dva i pol sata koliko traje film uistinu možete uživati u vrhunskoj slici, oštroj i bez šuma. Razina crne je izuzetno dobro prezentirana, među najboljima koje smo vidjeli na Blu-ray mediju, a kako je veliki broj scena sniman po noći i uz razne umjetne izvore svjetla, HDTV-i s dobrom reprodukcijom crne boje i nijansi sive će itekako moći pokazati svoje kvalitete. IMAX kadrovi su onoliko trodimenzionalni koliko mogu biti na 2D materijalu, vrhunski uravnoteženih boja i kontrasta. Tokom filma nismo uočili probleme s ujednačenošću boja, gubitkom kontrasta, kao ni s kroma šumom.

batman-bluray-shot3

Kvaliteta zvuka

5-star

Batman: The Dark Knight dolazi s Dolby TrueHD 5.1 (48kHz/16-bit) zvučnom trakom na engleskom jeziku, uz Dolby Digital zapis na ostalim jezicima. Kao i za sliku, tako i za zvuka na ovom izdanju imamo samo riječi pohvale, počevši od dinamike pa do angažiranosti cijelog surround sustava tokom filma.

Već se pri uvodnoj sceni pljačke banke od strane Jokera i njegovih suradnika može jasno čuti izvrsno ugođen zvuk s obzirom na događaje na ekranu, uz zvučne efekte koji su precizno pozicionirani u prostoru, kao i glazbu i ambijentalne zvukove koji zajedno zaokružuju priču. Subwoofer će se itekako naraditi na ovom izdanju s obzirom da je čitava zvučna pozornica čvrsto položena na niske frekvencije, a koje bez dobrog .1 zvučnika teško da ćete moći doživjeti kako je zamišljeno. Doista, gledati pojedine scene sa i bez subwoofera je sasvim drugačije iskustvo, mnogo lošije u potonjem slučaju.

Ukratko, zvuk je vrhunski odrađen i jedinu primjedbu koju imamo jest izostanak 7.1 zvučne trake koja bi još preciznije pozicionirala bogatu zvučnu pozornicu u prostoru.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!