Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » Monitori » Recenzija [monitor]: Philips Brillance 220X1 Lightframe 22″

Recenzija [monitor]: Philips Brillance 220X1 Lightframe 22″


Kvaliteta prikaza

4-star

Nakon desetak dana druženja uz ovaj “Ambilight u malom”, možemo reći kako smo zadovoljni kvalitetom prikaza bez obzira na to što 220X1 koristi TN matricu i klasično katodno pozadinsko osvjetljenje. Samom prikazu doduše nedostaje kontrasta i čak je u Eco načinu rada slika prilično svijetla, što ne smeta ukoliko igrate igre ili gledate film, no ukoliko dosta vremena provodite ispred pretežno bijelog zaslona tada preporučamo da svjetlinu smanjite na vrijednost 50, odnosno prema vlastitom ukusu.

Prikazu je nedostalo kontrasta, što je vidljivo na ovoj usporednoj slici s Dell 2007FP zaslonom (lijevo):

220x1-philips-dell-2007

Iako je 220X1 prvenstveno namijenjen uredskom radu gdje se mnogo vremena provodi gledajući statičan tekst i tablice, monitor se pokazao sasvim solidnim i za računalne igre. Nekoliko partija pučacine iz provog lica Painkiller ili mrežnih okršaja u Guild Wars-u proteklo je bez ikakvih komplikacija, čak i uz SmartResponse ugašen.

220x1-philips-painkiller

Kod obrade slika i rada u grafičkim programima TN matrica je pokazala svoju nestabilnost pa su tako boje mijenjale intenzitet kada smo ekran gledali pod različitim kutevima, a tanke svijetle linije na bijeloj pozadini su često bile nevidljive ukoliko se na zaslon ne gleda pod pravim kutem. Izostanak kontrasta kakvog srećemo na IPS matricama također je dodatno otežao posao, stoga dvaput razmislite ukoliko planirate koristiti ovaj monitor za grafičke zadaće.

220x1-philips-desktop

Pregled interneta i pregledavanje direktorija na tvrdom disk također je prošlo u najnormalnijoj maniri, 22″ na 16:10 zaslonu daje dovoljno horizontalne širine da dobro sagledate direktorije na vašem disku, kao i internet stranica veće širine.

220x1-philips-web

Sve u svemu, 220X1 se pokazao više-manje standardnim 22″ LCD monitorom kada je u pitanju iskustvo korištenja u standardne svrhe.

Lightframe – umanjuje li umor?

4half-star

Objektivno gledajući, korištenje blago osvjetljenog okvira u mračnoj ili slabo osvjetljenoj prostoriji manje umara oči i u našem slučaju ovu tezu možemo potvrditi. Za test smo radili u web administraciji (pretežno bijela boja) 45 minuta s ugašenim okvirom u prostoriji bez ikakvog osvjetljenja, te zatim isto toliko vremena s upaljenim okvirom na najvećoj vrijednosti. Razliku smo definitivno osjetili, oči nisu bile toliko umorene i kapilari ispucani pri upaljenom Lightframe-u, premda za najbolji rezultat ipak preporučamo da je prostor u kojem radite osvjetljen dodatnim rasvjetnim elementima. Sve u svemu, utvrdili smo kako Lightframe nije samo marketinški trik, on uistinu ima praktičnu primjenu.


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Odlican review i zaista zanimljiv monitor. Morat cu ga potrazit da vidim kako to uzivo izgleda.

  2. Odlican monitor. Svaka cast Darko, hvala na recenziji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*