Vijesti

Samsung-ov 240 Hz 3D LCD HDTV i pogled na cijene 3D rješenja by NVIDIA

samsung-3d-240hz-lcd

Ovogodišnji IFA sajam je pokazao jasan smjer u kojem će se razvoj televizora kretati: 3D na ekrane bi ozbiljno počeo stizati krajem 2010-te godine, a svi veliki proizvođači predstavljaju gdje god se ukaže prilika prototipne modele koje vrlo često zasjeni činjenica za zahtijevaju relativno velike i teške 3D naočale. Samsung svoj najnoviji prototip 55″ 3D LCD televizora predstavlja na IMID 2009 konferenciji u Seoulu ovaj tjedan, pa ako ste negdje u blizini i baš ste pročitali ovu vijest, iskoristite priliku i uvjerite se sami u mogućnosti ovog panela.

Posebnih podataka o ovom modelu nema, radi se o 1080p LCD monitoru koji koristi stvarno 240 hercno osvježavanje panela što bi trebalo osigurati sliku bez pojave duhova. Ipak, najzanimljivija je 3D mogućnost, a koja je jedino vidljiva upotrebom 3D naočala koje naizmjenično blokiraju lijevo, odnosno desno stakalce, te na taj način nositelj naočala dobiva dojam trodimenzionalnosti, dok svi oni bez naočala vide isprepletenu sliku u kojoj nema baš ništa u tri dimenzije…

Više na Samsung-ovoj stranici (na korejskom)

geforce_3d_visionkit_low_3

O 3D tehnologiji prikaza se već godinama govori, a najava ima mnogo, no do sada niti jedan proizvođač nije uspio nametnuti svoje 3D rješenje kao standard. PC industrija koja prednjači po tehnološkim dostignućima (podsjetimo, u rezolucijama većim od HD Ready se igralo mnogo prije dolaska HDTV-a na tržište) isto tako nije uspjela zadržati jednu tehnologiju duže vrijeme, a trenutno aktualno rješenje by NVIDIA zahtijeva popriličan trošak da bi funkcioniralo. Evo kratke računice:

Da biste uživali u NVIDIA 3D Vision iskustvu potrebni su vam:

  1. NVIDIA 8800GT grafička ili bolja (najniža cijena: 799 kn)
  2. NVIDIA 3D VISION naočale (cijena: 1259 kn)
  3. Monitor 22” LCD SAMSUNG SM 2233RZ (jedini koji podržava, a dostupan je kod nas, cijena: 3029,00 kn)
  4. Softver koji podržava (najbolje igre, najnoviji naslovi jer vas demonstracijske sekvence neće dugo prikovati uz ekran), primjer: Far Cry 2, 295 kn

_____________________________

Kada podvučemo crtu i ubrojimo jednu igru koja podržava ovu tehnologiju, dolazimo do brojke od preko 5300 kuna, a u tu cijenu je uračunata tek najpovoljnija grafička kartica i jedan igrači naslov! Lista podržanih naslova i čak tako kratka, no valja obratiti pažnju na naslove koje NVIDIA navodi kao odlične za igranje, kao i one koji su tek dobri.

Ako se pitate kakvo 3D iskustvo daje ova tehnologija evo ukratko: prikaz je vrlo uvjerljiv, objekti mogu “izaći” iz ekrana i možete ih pokušati opipati”. Testna igra Far Cry također djeluje vrlo uvjerljivo, a dubina 3D prostora se može podešavati preko potenciometra smještenog na poleđini malenog uređaja oblika piramide. Prisutno je titranje slike (flickering), no u kratko vrijeme što smo imali priliku testirati nismo osjetili bolove u glavi, očima ili osjećaj nestabilnosti.

Naravno, u cijelu priču oko 3D-a se uvijek upliće i pitanje koliko je korištenje 3D naočala i takvog prikaza zdravo za korisnika, a prema našem mišljenju ovo je definitivno jedan od većih razloga zbog čega 3D tehnologija toliko sporo dolazi na tržište…

[youtube id=”tLImrYqLsIA” w=”560″ h=”340″]

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Mislim da bi oni najradije vea počeli raditi prototipe 4D-a, samo ne znaju kako :). Dobar primjer forsiranja sam nedavno pročitao: još nije ni Sedmica izašla, a Microsoft vea najavljuje kako ae Windows 8 i 9 biti temeljeni na 128-bitnoj arhitekturi. Još se 64-bita ne koristi kak spada, isto i višejezgreni procesori, a oni vea sada izmišljaju nešto novo i posve neiskoristivo… Hellou?!

  2. I na “običnim” televizorima se, uz pomoa 3D naočala, može gledati 3D slika pod uvjetom da je video signal koji se gleda snimljen u 3D tehnici. U čemu je onda razlika? Da li se na ovim televizorima i “obični” tj. standardni odnosno svaki video signal, uz pomoa 3D naočala, “vidi” kao 3D, što bi valjda bilo logično.

  3. Pozdrav Dražen!

    Da, dobro postavljeno pitanje koje se čini vrlo logičnim – nisu li 3D-ready televizori isti kao i svi ostali, sve ovisi o sadržaju i naočalama? Ipak, razlike postoje – više vrsta televizora i monitora postoji su spremni prikazivati 3D: 120Hz time-sequential 3D LCD, Dual Panel LCD 3D, micro-polariser LCD 3D itd. Iz imena se može okvirno zaključiti na koji način koja tehnologije radi, a kako se proizvo?ači još nisu usuglasili o standardnu, sve ova pa i neke nove se pojavljuju na modelima, što dostupnima, što prototipnima.

    Stvar je u tome što 3D možemo vidjeti i na običnom TV-u s naočalama, samo što ae to bili 3D koji je od površine ekrana pa unutra, bez “izlaženja” van ekrana…

    Imam jedan DVD sa sadržajem koji se može gledati normalno bez naočala i onda je 2D i slika najnormalnija, a kada se stave zeleno-crvene naočale postaje 3D… Napisati au osvrt čisto da se upoznaju čitatelji s dostupnim tehnologijama…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!