Audio opremaRecenzijeSubwooferi

Recenzija [subwoofer]: Celestion S80

Kvaliteta izrade, priključci

S80 izrađen je od punog drveta dostupnog u tri boje – naš primjerak je bio u boji javora, što je ujedno i najsvjetlija boja od druge dvije dostupne. Uglovi bočnih stranica su zaglađeni radijusima, čime dizajn dobiva na profinjenosti, no i dalje uz jednostavnost na prvome mjestu. Ime proizvođača nalazi se na prednjoj strani, otisnuto na pločici malih dimenzija.

Na poleđini se nalazi niz priključaka, a glavnina istih se nalazi u gornjoj polovici:

Počevši s lijeve strane, pronaći ćete zvučničke izlaze za povezivanje para zvučnika na S80, s obzirom da u zvučnik ulazi kompletna zvučna slika putem stereo RCA priključaka. Dva para RCA terminala nalaze se desno od zvučničkih izlaza, prvi je za ulazni, dok je drugi za izlazni stereo signal, primjerice da povežete još jedan subwoofer ili odvedete signal negdje drugdje. Desno dalje se nalaze ukupno tri potenciometra i jedna malena sklopka. Prvi potenciometar se odnosi na izlaznu snagu, laički rečeno što je više okrenut subwoofer će glasnije raditi. Putem drugog potenciometra regulirate reznu frekvenciju, tj. gornju granicu do koje želite subwoofer da reproducira tonove. Naposljetku, tu je potenciometar za fazu, a koji omogućuje da ugađate otklon koji želite, što inače nije slučaj s obzirom da većina subwoofera posjeduje sklopku za izbor 0 ili 180°. Malen prekidač smješten između prvog i drugog potenciometra odnosi se na ručni ili automatski način aktiviranja kada zvučnik ode u standby način rada. Također, ovdje se nalazi i malena LE dioda koja svjetli zeleno kada je S80 u funkciji, odnosno crveno kada je u standby načinu rada.

U donjem dijelu nalazi se naponska sklopka ovisno o voltaži struje koja se koristi u pojedinim zemljama, prekidač za paljenje/gašenje, te naponski priključak s uzemljenjem.

Donja strana ipak je najzanimljivija s obzirom da se ondje nalazi sama membrana, kao i dvije bas-reflex rupe koje bi trebale pojačati određene frekvencije tokom reprodukcije:

CD je postavljen za bolji osjećaj dimenzije membrane, isti nije uključen u pakiranje

Nakon vizualne inspekcije slijede dojmovi nakon slušanja…

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Zanima me razlog i čime je autor recenzije bio ponukan raditi recenziju ure?aja s kraja prošlog stoljeaa (milenija).
    Recenzija je OK, ali zašto kraj toliko novih SUB-ova na tržištu recenzirati S80. Za informaciju kod dobavljača gdje je cijena pala sa 3300 na 1300 vea dulje vrijeme imaju samo jednu boju i to vea valjda godinu dana (iz osobnog iskustva jer sam planirao uzeti S80 -dark apple).
    Eventualno bi paralelna recenzija S80 s bratskim KEF-om PSW 1000.2 bila zanimljiva, no ovako mi malo nema smisla, star sub, loše ocjene ???
    No hard feelings

  2. Poštovani, hvala na komentaru!
    Iskreno, recenzija je isprva trebala biti objavljena na forumu, te da je ovdje samo njena najava. Me?utim, s obzirom da je proizvodu cijena značajno pala, te da je isti dostupan kod nas, odlučeno je da se recenzija objavi na stranici pa da vidimo reakcije. Uz sve, tijekom izrade članak je prešao svojevrsne gabarite za forum recenziju, te je zato situacija takva.

    Artikl jest star, no dostupan je kod nas i dobro je da se može pronaai kakva informacija o njemu više od standardnih specifikacija i marketinga proivo?ača.

    Naravno, trudimo se recenzirati što recentnije proizvode, no s obzirom na količinu aktivnosti koje se trenutno odvijaju “u zakulisju”, situacija je još i jako dobra…

    Stay tuned!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!