Naslovnica » Obavijesti/ostalo » Metodologija testiranja TV-a by HD Televizija

Metodologija testiranja TV-a by HD Televizija


Ako ste pomislili da je čudno što ovog diska nema u slobodnoj prodaji, bit ćete začuđeni kad vam kažem da drugi disk o kome sam pričao, HQV Silicon Optix Benchmark Blu-ray nije moguće naručiti ni sa jedne on-line stranice. Diskovi su doslovno povučeni iz prodaje. Prvo smo pokušali nabaviti ih sa www.hqv.com stranice koja je glavna stranica ovog proizvođača. Bezuspješno. Iz nekog razloga HQV je povukao ove diskove iz slobodne prodaje sa svih drugih stranica i ostavio jedini kanal ka njihovoj on-line prodaji na glavnoj stranici. Pošto je na glabnoj stranici prikazana obavijest o uređivanju stranice i on-line podrške, nismo bili u stanju naručiti ovaj tako važan disk ni sa njihove stranice. Ovo je i jedan od glavnih razloga kašnjenja sa recenzijama. HD Televizija tim se složio da će testiranje krenuti tek kad bude dostupan sav dogovoreni hardware i software.

Bezuspješno smo telefonom zvali sjedište HQV-a, gdje smo dobili odgovor da ne znaju kad će ove diskove ponovno imati u prodaji.
Pokušali smo preko UK i Australskih dobavljača ali opet nismo imali sreće. Amazon ih nije imao, a nije dolazilo u obzir da kupujemo polovne diskove sa e-baya. Ionako ih čak ni preko e-baya nije bilo.

Napokon, na Google-u naišli smo na jednu kanadsku firmu koja je imala posljednja 2 diska na stanju. Nevjerovatno, ali uspjeli smo diskove naručiti, konačno!

Ovim se putem zahvaljujemo i Zlatanu Čustoviću koji nam je omogućio nabavu hardvera i softvera direktno iz SAD-a.

Ako se pitate zašto je ovaj disk toliko važan, odgovor je jednostavan: Silicon Optix je jedina firma koja prilikom procesiranja piksela ne radi kalkulaciju po makro-blokovima piksela (ne grupira piksele u veće klastere), već su razvili software i hardware koji radi kalkulacije na osnovu svakog pojedinog piksela.

Ovaj disk nam omogućuje da mjerimo skoro svaki mogući aspekt elektronike u testiranim televizorima:

•   HD Noise Reduction (kako TV barata sa šumom pri HD signalu) – ovaj test je poznat i kao Digital Noise Reduction
•   HD Video Resolution Loss Test (kako TV barata sa 1080i interlaced signalom pri brzim scenama) – ovaj test je poznat i kao Scaling
•   Video Reconstruction test (kako TV barata sa interlaced signalom – uklanjanje „juggies-a“) – ovaj test je poznat i kao Video mode Deinterlacing
•   Film resolution Loss Test (kako TV barata sa 3:2 pulldown metodama) – ovaj test je poznat i kao Film mode Deinterlacing


O HD Televizija tim

12 komentara

 1. NAJVIŠE ME INTERESIRA UPORABA LCD TV-A KAO MONITORA,KAKO SVE TO IZGLEDA KAD JE LCD TV SPOJEN NA PC,IGRE,INTERNET,FILMOVI,WINDOWSI

 2. Ne zaboravi i na DivX reprodukciju i bit ce tutto completto!

 3. S obzirom da profesionalno odra?enih recenzija fali (rade ih možda šaka siteova), pogotovo od strane neovisnih entuzijasta, ovo je inicijativa za svaku pohvalu. Vjerujem da ae biti na svjetskom nivou.

  @Nani

  S obzirom da plazmama treba neko vrijeme da se paneli uhodaju , zanima me koliko vrijednosti koje izmjerite na neuhodanim panelima odudaraju od onih kasnije, ako uopae? To pitam jer sam brdo puta vidio da ljudi kažu kako im tokom uhodavanja slika postaje sve bolja. Ili je stvar samo subjektivnog dojma?

 4. Ostavio sam da se G10 uhoda nekih 6 dana, pa sam posljedjni dan vrsio kalibraciju. Rezultati su ocekivano izvrsni kao sto ces i vidjeti u samom testu. Volio bih da nisam bio ogranicen sa testnim primjerkom na samo 7 dana pa bi se pozabavio oko ganjanja perfektnog grayscala-a, mada i ovako nemam zamjerke.

 5. Ne znam da li je sada vea prekasno ali bi možda bilo zgodno da bar na nekom od modela provjerite kako i da li radi DVB-C preko B.net-a.

 6. @Danijel – B.net bismo rado testirali, no nažalost trenutno njihova usluga nije dostupna na našoj adresi…

 7. Koja je vaša adresa? Ako je blizu mogli bi dofurat TV do mog frenda koji ima b.net digitalni paket i istestirati. :)

 8. Televizore trenutno testira Nani u BiH podružnici gdje B.net nije dostupan. U svakom slučaju hvala na ponudi Daniel66, svakako aemo u recenzijama dati sve od sebe da pratimo trendove!

 9. Držim vam fige da uspijete i da odlična ideja saživi i opstane. Volio bih da kod donošenja konačne ocijene povedete računa o cijeni testiranog ure?aja. Osobno više vrednujem best buy od grand prix ocjene.

 10. Poveli smo naravno, bez obzira što je prvi ure?aj G10 dobio i Grand prix i Best buy nagradu u High end klasi naravno.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*