Naslovnica » Obavijesti/ostalo » Metodologija testiranja TV-a by HD Televizija

Metodologija testiranja TV-a by HD Televizija


Sa slike se vidi da se senzori Eye One Display LT i 2 serije mogu biti posebno kalibrirani za testiranje CRT, LCD ili plazma zaslona. Ostali kolorimetri poput Spydera2, Spydera3, Mazet MTCS-C2 ne mogu.

DTP94 pod opcijama za senzor ima dvije opcije: LCD i CRT. CRT opcija se koristila prilikom testiranja plazmi, međutim iako su ove 2 tehnologije slične pri samom prikazu, jasno je da nisu identične i da će neminovno doći do velikih odstupanja prilikom mjerenja.

Dakle, skinite novu verziju HCFR software-a (v2.1 je zadnja u trenutku pisanja ovog teksta) i idite na opciju Measures-Sensor-Configure i biti će vam jasno o čemu pričam.

Dakle, xRite Eye One Display 2 kao senzor-colorimeter plus HCFR v2.1 softver čine jezgru naše testne opreme kao cjelina koja je ispunjavala naše kriterije. Ovo je jako bitna stavka jer mnoge internet stranice koji se bavi profesionalnom kalibracijom ne vode računa o gore navedenom slučaju i koriste CRT profil za mjerenje plazma uređaja, što je sasvim pogrešno iz već navedenih razloga.

Potpune specifikacije Eye One display 2 uređaja:

Tip uređaja: Kolormetar sa 3-kanalnim RGB senzorom

Sučelje: USB – protok podataka i napajanje

Format podataka: Osvijetljenje u (cd/m2), kromatičnost po . x, y (CIE 1931) specifikaciji

Refresh rate: Monitor frekvencije: od 40Hz do 150Hz

Dimenzije uređaja: Duljina 84mm, debljina 64mm, visina 35mm

Težina uređaja: Senzor 131g, protu-uteg 33g

Točnost senzora kod mjerenja osvijetljenja:

Dubina crne boje: 0.02 cd/m2
Vrijednost bijele boje: 3,000 cd/m2

Osvjetljenje: Odgovarajuće za testiranje grafičkih zaslona mjereno po CD 12646 standardu

Točnost: Uspoređujući sa Eye-One Pro fotometrom na referentom monitoru kalibriranom po D65 skali odnosno vrijednosti bijele (white 6500K), kormatičnost odstupanje po x i y osi od 0.004 (x,y +/-0.004)

Kratkoročno ponavljanje: Osvjetljenje 0.3% na Y=75 cd/m2 (white 6500K)
kormatičnost odstupanje . x,y <+/-0.001 na Y=75 cd/m2 (white 6500K)


O HD Televizija tim

12 komentara

 1. NAJVIŠE ME INTERESIRA UPORABA LCD TV-A KAO MONITORA,KAKO SVE TO IZGLEDA KAD JE LCD TV SPOJEN NA PC,IGRE,INTERNET,FILMOVI,WINDOWSI

 2. Ne zaboravi i na DivX reprodukciju i bit ce tutto completto!

 3. S obzirom da profesionalno odra?enih recenzija fali (rade ih možda šaka siteova), pogotovo od strane neovisnih entuzijasta, ovo je inicijativa za svaku pohvalu. Vjerujem da ae biti na svjetskom nivou.

  @Nani

  S obzirom da plazmama treba neko vrijeme da se paneli uhodaju , zanima me koliko vrijednosti koje izmjerite na neuhodanim panelima odudaraju od onih kasnije, ako uopae? To pitam jer sam brdo puta vidio da ljudi kažu kako im tokom uhodavanja slika postaje sve bolja. Ili je stvar samo subjektivnog dojma?

 4. Ostavio sam da se G10 uhoda nekih 6 dana, pa sam posljedjni dan vrsio kalibraciju. Rezultati su ocekivano izvrsni kao sto ces i vidjeti u samom testu. Volio bih da nisam bio ogranicen sa testnim primjerkom na samo 7 dana pa bi se pozabavio oko ganjanja perfektnog grayscala-a, mada i ovako nemam zamjerke.

 5. Ne znam da li je sada vea prekasno ali bi možda bilo zgodno da bar na nekom od modela provjerite kako i da li radi DVB-C preko B.net-a.

 6. @Danijel – B.net bismo rado testirali, no nažalost trenutno njihova usluga nije dostupna na našoj adresi…

 7. Koja je vaša adresa? Ako je blizu mogli bi dofurat TV do mog frenda koji ima b.net digitalni paket i istestirati. :)

 8. Televizore trenutno testira Nani u BiH podružnici gdje B.net nije dostupan. U svakom slučaju hvala na ponudi Daniel66, svakako aemo u recenzijama dati sve od sebe da pratimo trendove!

 9. Držim vam fige da uspijete i da odlična ideja saživi i opstane. Volio bih da kod donošenja konačne ocijene povedete računa o cijeni testiranog ure?aja. Osobno više vrednujem best buy od grand prix ocjene.

 10. Poveli smo naravno, bez obzira što je prvi ure?aj G10 dobio i Grand prix i Best buy nagradu u High end klasi naravno.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*