Naslovnica » Vijesti » Audio-video uređaji » Osvrt na HDTV svijet u 2008. godini

Osvrt na HDTV svijet u 2008. godini


2008. godina

U 2008. godini LCD tehnologija je napravila veliki korak naprijed u ispravljanju svojih nedostataka i približavanju u prirodnosti i kvaliteti slike plazma tehnologiji. Pioneer Kuro plazma TV-i su i svojim novim modelima devete generacije učvrstili svoju titulu najboljih HDTV-a u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Iskreno, mislimo da su i Pioneer-ovi modeli plazma TV-a i iz 2007. još uvijek bolji od svih ostalih.

U 2008. godini najznačajnije novosti su ulazak Pioneera u LCD svijet sa svojim prvim modelima LCD TV-a također nazvanim prepoznatljivim imenom Kuro, što na japanskom jeziku znači crno. Ruku na srce, Pioneer Kuro LCD TV-i zasad nisu ugrozili Kuro plazme u kvaliteti crne boje. Također u 2008. godini Samsung je dobio konkurenciju u proizvodnji LCD TV-a s LED pozadinskim osvjetljenjem u Sonyu i Philipsu.

Većih iznenađenja kod pojedinih proizvođača nije bilo. Sharp nas je neugodno iznenadio kvantitetom i kvalitetom svojih modela u protekloj godini, posebno jer smo očekivali dostojnog nasljednika jako dobrog modela RD2E iz 2007. godine. Sharp će ipak dobiti svoj dio kolača obzirom na dobar potez ulaska u vlasničku strukturu Pioneera, što je rezultiralo i Sharpovim panelima u Pioneer Kuro LCD TV-ima. Philips koji je 2007. godine blago zaostao u trci s konkurentima, u 2008. je izbacivanjem novih veoma dobrih modela nadoknadio propušteno. Također, zakoračili su u svijet LCD TV-a s LED pozadinskim osvjetljenjem modelom PFL9803H i najavili ukidanje low end serije 3 u idućoj godini. Sony je kao standard postavio HD prijamnike (DVB-T mpeg4 tuner) u gotovo svim svojim modelima LCD TV-a i tek pred kraj godine je izbacio svoj top model s LED pozadinskim osvjetljenjem: X4500. Samsung je nastavio s proizvodnjom jako dobrih LCD TV-a izvrsnog dizanja, što vrijedi i za Toshibu, koja je izbacila i ZV model s najboljim “podizanjem” rezolucije slike.

U 2009. godinu očekujemo standardizaciju emitiranja digitalnog signala naših Odašiljača i veza te uvoz posebno Panasonic plazma TV-a s ugrađenim digitalnim prijamnikom. Također očekujemo i daljnje smanjenje cijena HDTV-a, posebno LCD-a. Kao i u 2008., tako će vam i u ovoj godini HD svijet svojim recenzijama, osvrtima i savjetima približiti vaša HDtelevizija.

©HDtelevizija, 2009. Sva prava pridržana.

Napomena 1: popis HDTV-a nije od najboljeg prema najgorem već nasumični popis dobrih modela iz 2008. godine koje HDtelevizija preporuča.

Napomena 2: Informacija o ukidanju Philipsove low end serije 3 je od kolega s HDtehnike koji surađuju s tvrtkom Philips u Hrvatskoj.


O HD Televizija team

Članak Igora i Darka Hlušičke.

Jedan komentar

  1. … ja očekujem da OiV konačno riješi prdenje na Philips tv aparatima serije 9 prilikom gledanja digitalnih kanala …

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*