Home » Recenzije » Televizori i monitori » Plazma » HDTVtest [plazma]: Pioneer PDP-LX5090 (127cm)

HDTVtest [plazma]: Pioneer PDP-LX5090 (127cm)

Korisnički izbornik

Sa svojim šarenim dizajnom, osjetljivu navigaciju i inovativne opcije usporedbe slike prije i poslje podešavanja, korisnički izbornik (zanimljivo nazvan “Home menu”) na Pioneer Kuro PDP-LX5090 plazma TV-u u suštini je jednak izborniku na prošlogodišnjim modelima. Nije da odmet da prođemo kroz nekoliko podizbornika i opcija za podešavanje slike, zbog njihova labirintskog rasporeda i tajnovitih opisa.

[Picture] podizbornik [Pro Adjust] podizbornik

Pioneer PDP-LX5090 plazma TV nudi šest opcija podešenja slike: [Optimum] koja automatski mjenja osvjetljenje zaslona prema okolnom osvjetljenju, [Standard], [Dynamic], [Movie], [Sport] i [Game]. Iako se postavke unutar same opcije podešenja slike (osim u [Dynamic] opciji gdje su vrijednosti fiksne) mogu mjenjati neovisno jedna o drugoj, one utječu na sve sve ulaze koji su unaprijed odabrani. Srećom, Pioneer je uključio i [User] opciju za svaki pojedini ulaz, dopuštajući tako pojedninačne postavke..

Duboko u [Pro Adjust] > [PureCinema] > [Film Mode] podizborniku su tri opcije za filmske materijale:

 • [Off]: Onemogućuje film mode deinterlacing (korisno za izvore na bazi videa);
 • [Standard]: Klasična 3:2 i 2:2 detekcija taktnog signala s odgovarajućim skaliranjem;
 • [Smooth]: [Standard] opcija plus blago smanjivanje razmazivanja pokreta (MCFI).
 • [Advance]: Izvlači 24fps iz 480i/60 ili 1080i/60 filmskih sadržaja, i prikazuje sličice sa stopom osvježenja od 72Hz (3:3 skaliranje).
[Picture Detail] podizbornik [Pro Adjust] podizbornik

[Picture Detail] podizbornik:

 • [DRE Picture]: kratica zar “Dynamic Range Expander”,analizira i automatski proteže dinamički raspon ekrana kako bi popunio neiskorišteni prostor distribucijskog histograma;
 • [Black Level]: dinamički podešava vrijednosti sivo-crne kako bi poboljšao zasjenčene detalje;
 • [ACL]: kratica za “Automatic Contrast Limiter”, poboljšava skalu kontrasta ovisno o vršnom nivou slike na zaslonu;
 • [Enhancer Mode]: određuje iznos izoštravanja visokofrekvencijskih detalja slike na zaslonu;
 • [Gamma]: nudi tri razine gama podešenja.

[Colour Detail] podizbornik:

 • [CTI]: kratica za “Colour Transient Improvement“, naglašava razliku između obojanih rubova;
 • [Colour Space]: definira skalu boja. [Colour Space] “1” daje široku skalu boja dok je [Colour Space] “2” bliži specifikacijama po industrijskim standardima.

Možete kalibrirati skalu sive boje i boju koristeći [Colour Temp] i [Colour Management] podizbornike:

[Colour Temp] ručno podešavanje [Colour Management] podizbornik

Osim pet [Colour Temp] podešenja, Pioneer PDP-LX5090 HDTV nudi opciju ručnog podešavanje RGB vrijednosti za kalibraciju skale sive boje. Koristeći [Colour Management] podizbornik, moguće je podesiti nijense triju primarnih i triju sekundarnih boja to kako bi ih ostavili na prave koordinate CIE dijagrama.

[Sound] podizbornik [Power Control] podizbornik

Ukoliko vam bude neprijatno zujanje Pioneer PDP-LX5090 plazma TV-a, možete pokušati s podešavanjem [Energy Save] (opcija u [Power Control] podizborniku) na “Mode2” vrijednost, iako ovo vodi do nešto višeg PWM (modulacija širine impulsa) šuma vjerojatno zbog nižeg polja napona napajanja.

[Option] podizbornik [Drive Mode]

Iako su Kuro plazme jedne od najotpornijih na screen burn-in efekt, Pioneer je ipak dodao neke diskretne mjere u [Option] podizbornik PDP-LX5090 plazme kako bi pomogao korisnicima da spriječe trajno upečenje slike. Opcija [Orbiter] gotovo neprimjetno pomiče pojedinačne piksele, dok opcija [Video Pattern] čisti bijele retke na ekranu kako bi uklonila eventualne zaostale obrise slike (image rentation). Također je moguće uključiti [Screen Protection] opciju koja će automatski optimizirati potrebna podešenja (npr. [Orbiter], [Energy Save], [Auto Size] i [Side Mask Detection]) kako bi smanjila rizik od upečenja slike.

[Drive Mode] opcija određuje stopu osvježavanja zaslona za PAL video izvore:

 • [Drive Mode] 1: prikazuje PAL signal na 75Hz
 • [Drive Mode] 2: prikazuje PAL signal na 100Hz
 • [Drive Mode] 3: prikazuje PAL signal na 72Hz.

Kako bi izbjegli mikro-zastajkivanje, postavite [Drive Mode] na “1” za PAL filmske materijale (npr. DVD), te [Drive Mode] na “2” za PAL video materijale (npr. vijesti, sport).

EPG (Electronic Programme Guide)

Nema velikih promjena u odnosu na prošlogodišnje modele… EPG na Pioneer PDP-LX5090 plazma TV-u je jednostavan ali funkcionalan. Drago nam je da se Pioneer koncentrira na poboljšavanje kvalitete slike radje nego na EPG na svojim televizorima.

Multi-Screen gledanje

Pioneer PDP-LX5090 omogućava picture-in-picture (PiP, slika u slici) i picture-and-picture (PaP, slika i slika) multi-screen opcije gledanja. Kod PiP načina moguće je odabrati poziciju drugog prozora na bilo kojem kutu ekrana, a kod PaP načina sive linije prekriju gornji i donji dio ekrana.

Picture-in-picture (PiP) Picture-and-picture (PaP)

Daljinski upravljač

Dovoljno težak da pruži znatan osjećaj zadovoljstva dok se drži u ruci, daljinski upravljač koji dobijate s Pioneer PDP-LX5090 plazma HDTV-om nadopunjen je s metalik srebrnom navigacijskom tipkom smještenom otprilike u razini opuštenog palca. Zahvaljujući mekoj crnoj prednjoj površini, logično posloženim tipkama, prijatnom osjetu svojih gumiranih tipki i mogućnosti kontroliranja druge opreme (kao npr. DVD playera),ovaj daljinski upravljač pristaje vrhunskom plazma TV-u. Pohvalit ćemo i tipke pri vrhu upravljača koje omogućuju promjenu izvora signala.

Pozadinski šum

Naš testni model Pioneer PDP-LX5090 TV-a emitirao je umjereno zujanje s prednje strane panela. Kao i kod mnogih plazma televizora, pri sjajnijim sadržajima na ekranu zujanje je bilo glasnije. Pri gledanju TV-a s udaljenosti od nekih 2,5 metra zujanje se čulo, ali nije predstavljalo problem prilikom gledanja tihih scena. Pri normalnog glasnoći TV-a i kod prisustva okolnog zvuka, zujanje se nije moglo čuti.

Da li ćete čuti zujanje na vašem Pioneer PDP-LX5090 TV-u ovisi o mnogim faktorima kao što su: akustičnost prostorije, smještaj panela (visina i kut u odnosu na razinu uha), razlika između pojedinih TV-a (neki će imati glasniji šum od ostalih) i naravno o osjetljivosti vaših ušiju. Određena podešenja koja smanjuju potrošnju energije – npr. opcija [Energy Save] postavljena na “Mode2” i [Drive Mode] postavljen na “2” zajedno s bilo kojim [PureCinema] podešenjem osim “Smooth” – mogu prigušiti zujanje plazme, ali mogu voditi i povećanju PWM šuma i/ ili nedovoljnoj svjetlini ekrana.

About Ivan Tomaš - Tony

ing. el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...