FilmoviSinopsisi filmova

Prvi Disneyev potpuni 3-D animirani film u Movieplexu

NOVA DIMENZIJA DISNEYEVE ANIMACIJE

Prvi Disneyev potpuni 3-D animirani film

Walt Disney Studios već godinama djeluju kao predvodnici u korištenju novih tehnologija animacije, a ta se tradicija i dalje nastavlja s Disneyevom Digitalnom 3-D™ prezentacijom filma ‘Bolt’. Dva prethodna Disneyeva animirana filma – ‘Chicken Little’ i ‘Meet the Robinsons’ – također su izdani u 3-D tehnologiji, ali se radilo o post-produkcijskoj 3-D konverziji odrađenoj izvan samog studija. ‘Bolt’ je prvi Disneyev animirani film koji je osmišljen i oblikovan izravno za 3-D tehnologiju.
Kako bi autori filma maksimalno iskoristili sam medij, napravili su dubinsku razradu emocionalnog intenziteta scenu po scenu, a svaka scena ocijenjena je na ljestvici od jedan do deset.
„Ovo je zapravo prvi put da je Disney napravio 3-D film unutar same kuće, i to paralelno s izradom samog filma,“ pojašnjava producent Clark Spencer. „Kao rezultat toga, zapravo smo bili u mogućnosti direktno utjecati na način prezentacije cijele priče kroz proces 3-D tehnologije utvrđivanjem što se u kojem trenu dešava na emocionalnom planu. Nismo željeli pretjerati s korištenjem te tehnologije, pa smo umjesto toga osmislili nešto puno suptilnije i primjerenije publici. Zaista smo željeli zadržati naglasak na samoj priči. Tijekom neke vrlo emotivne scene, 3-D tehnologija prilično je stišana kako bi se gledaoci mogli više usredotočiti na sam trenutak. Kad je riječ o velikim akcijskim sekvencama koje su idealne za 3-D tehnologiju, mogli smo si dati oduška. Na taj smo način postigli pravilnu ravnotežu.“
Kako bi postigli svoj cilj, autori filma potražili su stručni savjet Roberta Neumana, supervizora stereo zvuka.

„Jedna sjajna stvar u stvaranju 3-D verzije filma ‘Bolt’ tijekom same produkcije jest što nam je to omogućilo da 3-D u potpunosti integriramo u regularnu produkciju,“ pojašnjava Neuman. „Time smo uspjeli postići najbolje moguće rezultate te stvoriti verziju filma u koju gledatelji potpuno uranjaju. Uzimamo svaku scenu i smještamo je u prostor kina na način da se publika istinski unosi u film, ali ne na način da je film doslovce izvlači iz sjedala i ometa gledanje. Da biste izvukli ono najbolje iz 3-D tehnologije, cijela stvar mora biti umjerena. To je kao da trčite maraton. Ne možete cijelo vrijeme trčati istom brzinom jer inače nećete nikad stići do cilja. Na trenutke nabrijavamo, a zatim ublažavamo efekte, kako bismo postigli iskustvo potpunog uranjanja u film.“

Nov napredak u digitalnoj projekciji učinio je 3-D filmove još zanimljivijima te je otvorio mogućnosti za stvaranje još intenzivnijih filmskih iskustava. Animacija je posebno podatna kad je riječ o 3-D tehnologiji.

„Jedna od velikih prednosti u radu s 3-D animacijom jest činjenica da nema fizičkih faktora forme o kojim valja razmišljati kad radite s kamerama,“ komentira Neuman. „Mi možemo svoje kamere pozicionirati bilo gdje, a da pritom nemamo gotovo nikakvu virtualnu udaljenost među njima ako tako odlučimo. Primjerice, kad se Bolt nalazi u svojoj psećoj kućici, naša kamera može biti u tom malenom prostoru zajedno s njim, a da pritom ne moramo razmišljati o faktoru forme stereoskopske kamere. Nadalje, u animaciji su kamere uvijek savršene i uvijek savršeno usnime upravo onaj detalj koji vam treba. To je ogromna prednost.“

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!