Naslovnica » Recenzije » Audio oprema » Recenzija [slušalice]: Sennheiser HD 595, dio 1

Recenzija [slušalice]: Sennheiser HD 595, dio 1

 1. Uvod i specifikacije
 2. Sadržaj pakiranja, dizajn, stalak


Više od 60 godina, ime Sennheiser je sinonim za vrhunske proizvode i cjelovita rješenja za svaki aspekt zvuka: od snimanja, prijenosa pa do reprodukcije zvuka. 1945. godine, Dr. Fritz Sennheiser je zajedno sa sedam inženjera i tehničara krenuo u pothvat osnivanja novu tvrtke. Stručnjaci za istraživanje i razvoj koristili su isprva sveučilišni institut, a koji je za vrijeme rata premješten u malo selo po imenu Wennebostel, koje je kanije postalo poznato kao “Labor W”, te su se tamo počeli konstruirati mjerni instrumenti. Manje od godinu dana kasnije, mikrofoni su dodani u njihov prodajni program, a nedugo zatim kompetentan tim postaje veoma uspješan i u brojnim drugim područjima audio tehnologije.

Ovo je bio kratak sažetak početka rada tvrtke Sennheiser (čitaj: zenhaizer), a danas, nakon više od 60 godina od osnutka tvrtke, testiramo model iz njihove “home theater” linije slušalica namjenjene zahtjevnijim slušačima stereo glazbe, no i onima koji žele iskusiti dobru prostornost zvuka gledajući filmove na ovaj način. Sennheiser je u ovom modelu implementirao tzv. E.A.R. tehnologiju koja na temelju fizionomije ljudskog uha pokušava kreirati veću prostornost zvuka unutar slušalice, a najveću korist ove tehnologije bi trebali iskoristiti upravo filmski sadržaji. E.A.R. implementaciju je moguće vidjeti unutar same slušalice u vidu trokutastkog izdanjka u “zadnjem” dijelu. Osim modela HD 595, liniju HD 5×5 još čini osnovni model 515, te model 555, a koji je dizajnom istovjetan testiranom modelu, uz nešto slabije karakteristike i izostanak priloženog držača slušalica. Pogledajmo koje su specifikacije modela HD 595:

Specifikacije

 • patentirana inovativna Sennheiser tehnologija E.A.R. kreira potpuno nov akustički doživljaj
 • otvoren dizajn
 • izvanredan komfor za duga slušanja, velur unutrašnjost
 • frekventni opseg 12- 38.500 Hz; impedancija 120Ω; THD <0.1%
 • uključen stalak za slušalice – idealan za horizontalno ili vertikalno postavljanje na policu
 • spojni kabel: 3 m
 • težina: 270 g
 • konektor: 6.3 mm jack plug / adapter 3.5 mm

Cjenovna kategorija

Sennheiser HD 515: 680 – 900 kn (ovisno o trgovini)

Sennheiser HD 555: 800 – 1100 kn (ovisno o trgovini)

Sennheiser HD 595: 1400 do 1900 kn (ovisno o trgovini)

 1. Uvod i specifikacije
 2. Sadržaj pakiranja, dizajn, stalak


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*