PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

HDTVtest [plazma]: Panasonic TH50PZ800B [127 cm]

Kvaliteta slike

Sadržaji visoke razlučivosti – HD (Blu-Ray)

Za potrebe testiranja smo odlučili pogledati Blu-ray izdanje filma Ja, Robot s Will Smithom. Test je proveden u mračnoj sobi kako bi se što bolje provjerile boje i kvaliteta crne. Čak i s relativno nepreciznim tonovima boja, scene filma su izgledale pristojno, a detalji bili izvrsni zahvaljujući 1080p sadržaju korektno mapiranom na zaslon ekrana. TH50PZ800B ne primjenjuje metode umjetnog oštrenja rubova predmeta, tako da su detalji prikazani prirodnom oštrinom bez preizražavanja (ako pretpostavimo da je “Intelligent Frame Creation” isključen). Film je samo potvrdio rezultate mjerenja – crna boja je iznimno realno prikazana, tako da su noćni kadrovi velegrada izgledali iznimno dobro, bez traga sive umjesto crne boje kako je to slučaj kod LCD zaslona.

Film nudi lagano zrnati uzorak slike koji se je manifestirao preko lagane posterizacije i treperenje, no to je bilo samo vidljivo kada se sjedi blizu zaslona.

Standardna razlučivost – SD (Freeview Digital TV)

Kada se procjenjuje kvaliteta slike preko ugrađenog digitalnog tunera na svakome je da procijeni je li mu važnija oštrina slike ili slika brz kompresijskih artefakata.TH50PZ800B zaslon, baš kao i ostali novi Panasonic-ovi paneli, primjenjuje MPEG redukciju smetnji cijelo vrijeme na sliku (ne postoji mogućnost gašenja), a što i nije tako veliki minus jer ne djeluje tako loše na sliku kao kod LCD zaslona. Kao rezultat, slika je bila nešto mekanija, no zato bez kompresijskih artefakata (kocaka na slici, eng. blocking). Voljeli bismo ovdje vidjeti nešto oštrije bridove objekata (“Sharpness”), no to bi onda utjecalo na sve ulaze koji djele “Cinema” mod slike (npr. Blu-ray playeri kojima dodatna oštrina nije potrebna).

HD sadržaji na konzolama (PS3)

Panasonic TH50PZ800B HDTV će definitivno zadovoljiti igrače svojim malim ulaznim kašnjenjem od oko 10 do 20 milisekundi. Ipak, kako se većina modernih igara ne vrti u konstantnom broju okvira (frame rate), pretpostavljamo da će korisnici htjeti uključiti [Intelligent Frame Creation] mod kako bi popravili fluidnost slike. Ovo će imati za posljedicu dva negativna elementa: ulazno kašnjenje će porasti na 30 ms zbog dodatnog procesiranja, a kao drugo, pojavljuju se smetnje koje sugeriraju da IFC funkcija interno konvertira signal na 1080i za svoj rad.

Ono što je tipično za plazma zaslone je bilo vidljivo i kod ovog modela, a to su zeleni i ljubičasti fosforni tragovi na ekranu, premda je dobar dio korisnika jednostavno “slijep” na ovaj nedostatak. Mi ih primjećujemo, premda je otvorena debata oko toga je li ovaj nedostatak plazmi gori od pojave duhova na LCD zaslonima.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!