Home » HTPC i kompjuteri » Članak: HTPC osnove

Članak: HTPC osnove

Napajanje

Da bi sustav kvalitetno bio napajan električnom energijom mnogi sastavljači ne samo HTPC-a, već i PC-a savjetuju kupnju kućišta bez napajanja, te napajanja posebno. To je uvijek dobar odabir jer ćete tako moći odabrati napajanje za koje smatrate da će kvalitetno odraditi svoj posao, a ujedno ćete imati veći izbor kućišta (gotovo sva solidnija kućišta dolaze bez napajanja). Za moderne komponente danas napajanje od 400 do 450 W nekog od poznatijih proizvođača će biti dovoljno, a također pripazite o kakvom se sustavu hlađenja radi. Neka napajanja dolaze s dva 80 mm ventilatora, dok neka posjeduju jedan veći, od 120 mm. Nije uvijek slučaj da je jedan veći tiši od dva manja, tako da je dobro obratiti pozornost na to posjeduje li automatsku kontrolu vrtnje ventilator ili ako postoji potenciometar na napajanju tako da korisnik sam može ugoditi glasnoću.

Tipkovnica i miš

Prilikom odabira ovih perifernih komponenata uzmite u obzir činjenicu da ćete sustav koristiti u dnevnom boravku, te da je poželjno da su ove jedinice što kompaktinije i bežične. Postoje tipkovnice i miševi koji su namjenjeni upravo za upravljanje iz trosjeda dnevne sobe, poput diNovo mini tipkovnice ili MX Air miša tvrtke Logitech, no cijena istih vrlo lako prelazi postavljene okvire buđeta za HTPC. S obzirom na stalno nove miševe i tipkovnice najbolje je netom prije kupnje istražiti tržište i odabrati komponente koje vam cijenovno i po karakteristikama najbolje odgovaraju.

U ovom članku su iznesene osnovne smjernice kako bi oni manje upućeni u računalne komponente mogli što bolje sastaviti svoje HTPC računalo. Za točne modele svake pojedine komponente po mjesecima pogledajte rubriku “Konfiguracija mjeseca”.

*Završetak članka*

*Sva prava pridržana, copyright 2008 hdtelevizija.com*

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

hdmi-oled-90-deg

HDMI kabeli pod kutom od 90 stupnjeva – rješenje za moderne televizore

U zadnjih 7 godina koliko testiramo televizore, uočili smo trend promjene orijentacije HDMI priključaka tako da oni ...

samsung-f9000-podesvanje

Video upute: Kako podesiti sliku na Samsung 55F9000 UHD televizoru?

  Prvi Ultra HD televizor za koji objavljujemo upute i pregled postavki dobivenih nakon kalibracije ...