Home » HTPC i kompjuteri » Članak: HTPC osnove

Članak: HTPC osnove

Tvrdi disk

Jedinica na koju ćete pohranjivati sve video i audio sadržaje. U principu ovdje vrijedi pravilo da se odabere onaj što većeg kapaciteta i što niže razine buke za cijenu koja se želi platiti. Cache (keš) memorija se danas vrti od 8 do 32 MB, a preporuča se kupiti model sa što više te memorije, kako bi performanse bile što bolje. Odabir diska manjeg kapaciteta nije velika pogreška – diskovi se mogu ugraditi u eksterne jedinice i povezati USB priključkom, te se i na taj način mogu pregledavati i pohranjati sadržaji.

Optička jedinica

Optička jedinica će u HTPC-u služiti za čitanje CD/DVD medija, a kod Blu-ray jedinica i za najnoviji optički medij – Blu-ray. Cijene optičkih jedinica koje čitaju i pišu po CD i DVD medijima se kreću oko 170 do 200 kuna, a kako se radi o dobro provjerenoj tehnologiji problema s reprodukcijom ne bi trebalo biti. Kod odabira nije potrebno veliku muku mučiti: brzina snimanja i čitanja je kod svih podjednaka, a pripazite jedino na to da maska bude u istoj boji kao i kućšte :). Također, neke jedinice podržavaju i Lightscribe/Labelflash tehnologije za ucrtavanje teksta s gornje strane medija – razmislite treba li vam tako nešto.

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

hdmi-oled-90-deg

HDMI kabeli pod kutom od 90 stupnjeva – rješenje za moderne televizore

U zadnjih 7 godina koliko testiramo televizore, uočili smo trend promjene orijentacije HDMI priključaka tako da oni ...

samsung-f9000-podesvanje

Video upute: Kako podesiti sliku na Samsung 55F9000 UHD televizoru?

  Prvi Ultra HD televizor za koji objavljujemo upute i pregled postavki dobivenih nakon kalibracije ...