Home » HTPC i kompjuteri » Članak: HTPC osnove

Članak: HTPC osnove


RAM memorija

Za što ugodnije korištenje HTPC-a najbolje je uzeti 2 modula od 1024 MB memorije, što će biti dovoljno za sve zadatke, čak i video obradu. Više od ove količine nije potrebno, a kupnja primjerice 2 modula od 2 GB neće biti uopće iskorištena ako ne instalirate neki od 64-bitnih operativnih sustava (što je za HTPC zadaće potpuno nepotrebno). DDR2 memorija je trenutno najisplativija kupnja, a 2 GB kvalitetne memorije s imenom možete naći već za 300 kuna.

Grafička kartica

Komponenta zadužena za slanje slike u TV prijemnik/monitor putem svojih izlaza. Grafičke kartice većinom posjeduju digitalni izlaz (DVI), a za spajanje na TV prijemnik koji posjeduje HDMI priključke potrebno je pronaći odgovarajući kabel (DVI – HDMI, muški – muški) ili iskoristiti neki od dostupnih konvertera (DVI -> HDMI ili HDMI -> DVI). Na tržište polako dolaze i kartice s HDMI priključkom, što uvelike olakšava povezivanje. Grafičke kartice mogu slati i analogni signal što omogućuje da VGA kabelom povežete HTPC i televizor jer oni moderni gotovo uvijek posjeduju analogni VGA ulaz. Ipak, za najbolje rezultate preporuča se korištenje digitalnog izlaza. Što se grafičkih kartica tiče, danas se povoljno mogu pronaći primjerci nVIDIA i ATi kartica, a 256 MB ugrađene memorije će biti dovoljno za glatku reprodukciju i najzahtjevnijih video formata, kao i manje zahtjevnih igara. Kod kupnje kartice dobro je obratiti pozornost na tip hlađenja (aktivno/pasivno) jer vrlo često ventilatori na grafičkim karticama postaju najglasniji u cijelome kućištu.


About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

hdmi-oled-90-deg

HDMI kabeli pod kutom od 90 stupnjeva – rješenje za moderne televizore

U zadnjih 7 godina koliko testiramo televizore, uočili smo trend promjene orijentacije HDMI priključaka tako da oni ...

samsung-f9000-podesvanje

Video upute: Kako podesiti sliku na Samsung 55F9000 UHD televizoru?

  Prvi Ultra HD televizor za koji objavljujemo upute i pregled postavki dobivenih nakon kalibracije ...