FilmoviFilmska glazba

Recenzija [OST]: The X-Files: I Want to Believe (Želim Vjerovati)

Odmah da napomenem kako je album za cijelu stepenicu bolji od filma. Slušajući ga nisam mogao ne prisjetiti se 90.-ih godina i četvrtaka navečer kada je serija bila emitirana na televiziji. Glazba za ovaj film idealna je za seriju, no kako je ukomponirana u film? Ne baš najbolje. Za početak, od glavne teme dobivamo vrlo malo, tek uvodni jingle na početku filma, a moram priznati da cjelokupna glazbena slika nekako nije bila prisutna u samome filmu. Srećom, tu je album na kojem se sve jasno čuje, pa tako i par uistinu vrijednih skladbi. Tema serije je odlično ukomponirana u miks na kraju filma, a koji je obradio i izveo UNKLE, britanska ekperimentalna/elektronska grupa. Čuo sam nekoliko obrada glavne teme Dosjea X i ova je definitivno najbolja. Iskreno, pred kraj filma da nije ona počela svirati vjerojatno ne bih niti išao slušati ovaj album. Zadnje dvije izvedbe na albumu također nisu djelo Marka Snowa, već ponovno UNKLEa i pazite ovo…Xzibita. Veliki šok, veliko razočarenje za završetak albuma! Traka 22 još i posjeduje neki stil, no uvijek me razočara kada dobra glazba u filmu ne osvane u nekom dobrom miksu za vrijeme odjavne špice, već ju zamjene nekakvim pjesmama koje tu baš i ne pripadaju.

Što se prvog dijela albuma i Snowovih dijela, kao što je već izneseno glazba je sjetnog ugođaja kakav i pripada Dosjeima, a od 20 skladbi istaknuo bih 3., The Trip to DC i 10. The Surgery, a u kojima se jasno može čuti tema filma. Mnogo klavira, ambijentalnih zvukova i violina predivno ukomponiranih za ovu prigodu.

Kako ocjeniti album za film koji je vrlo vjerojatno zadnje što ćemo dobiti od Carterovih Dosjea X? U cjelini, solidan album za sve koji vole Dosjee X zbog Snowove glazbe, dok će onima koji nisu toliko zaljubljeni u seriju možda samo UNKLEova obrada glavne teme biti interesantna.

Ocjena: 8/10

Glazbu možete poslušati (i kupiti) u boxu ispod:

Adsense
Prethodna stranica 1 2

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!