Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » HDTVtest [LCD]: Panasonic TX32LXD700 [82 cm]

HDTVtest [LCD]: Panasonic TX32LXD700 [82 cm]


Standardna (SD) kvaliteta

Slobodna digitalna televizija

Pri gledanju digitalne televizije, najbolji dojam smo dobili kada smo povećali oštrinu slike putem Sharpness opcije u korisničkim izbornicima. Istina, povećanjem oštrine ne može se dobiti kvaliteta bolja od one očekivane za SD digitalnu televiziju, no nakon nekog vremena gledanja djelovalo nam je kao da gledamo neki kvalitetniji izvor (samo pripazite da vrijednost oštrine ne povećate previše jer će tada artefakti biti daleko izraženiji). Sama struktura IPS-Alpha matrice ne naglašava toliko MPEG kompresijske artefakte kao ostali paneli, no kvaliteta u najvećem dijelu ovisi o samom izvoru. Panasonic TX32LXD700 je dao sasvim gledljiv rezultat kako se može očekivati od jednog LCD-a.

Televizor ne posjeduje MPEG Noise Reduction značajku što i nije preveliki gubitak s obzirom da ista se baš i nije previše istakla u eliminiranju kompresijskih artefakata kod modela pristupačne kategorije.

DVD preko Progressive Scan Player-a

Za test SD kvalitete spojili smo stari Panasonic DVD-S97 na televizor putem HDMI priključka, te podesili da šalje 480p/576p rezoluciju i da vrši deinterlacing, no ne i upscaling (zato što je onaj u televizoru u potpunosti dovoljan). Testni materijal je bio Region 2 PAL SuperBit DVD film Hannibal, a izbor na njega je pao zbog nefiltriranog video transfera na DVD. Ako na umu imamo da televizor ne nudi mogućnost kontrole pozadinskog osvjetljenja i nemogućnost da se isključi 100 Hz procesiranje, moramo priznati da je film izgledao izvrsno. Nekoliko ostalih DVD naslova koje smo isprobali su također izgledali jako dobro.

High Definition (HD)

HD DVD & Blu-Ray 1080p

Koristeći paralelno Xbox 360 Elite s HD DVD eksternom jedinicom i PlayStation 3 konzolu, mogli smo slati 1080p signal ravno s diska u Panasonic TX32LXD700. Da, premda ovaj televizor nije 1080p, video procesor u njemu je u stanju primiti 1080p signal i skalirati ga na rezoluciju panela, dakle 1366×768. Ovo znači da iako nećete dobiti sve detalje koji se nalaze na HD mediju, dobiti ćete najbolju moguću sliku jer procesor raspolaže s velikim brojem piksela i prostora za grešku je jako malo.

U globalu smo bili zadovoljni 1080p materijalom prezentiranim na ovom TV-u. Jasno, panel ne može prikazati svaki piksel koji mu se pošalje, no na televizoru ovakve dijagonale mnogi će konstatirati da to i nije problem. I nije.

HD DVD filmovi su fantastično izgledali, primjerice Paramount-ovi Black Snake Moan i Babel, Universal-ov Serenity, kao i neki stariji materijali kao Warner-ove Avanture Robin Hood-a.

Što se Blu-ray filmova tiče, oni su kako je i za očekivati također izgledali izvrsno, a spomenuli bismo Pirates Of The Caribbean: Dead Man’s Chest, te Silent Hill.

PlayStation 3 također može slati 24p video ravno s diska bez konverzije na 60 Hz i bili smo zadovoljni kada je TX32LXD700 bez problema prihvatio signal i uredno ga prikazao.

Sve u svemu, vrlo smo zadovoljni kako je ovaj televizor obradio HD materijale.

(Mala napomena za one koji spajaju HD uređaje putem komponentnog priključka: premda TV prihvaća 1080p signal preko HDMI priključka, komponentni je limitiran na 1080i rezoluciju. Ovo nije ništa neočekivano s obzirom da je ova ograničenost postavljena od strane glavonja u Hollywood-u – autorska prava, kopiranje,…)


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*