Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » HDTVtest [LCD]: Philips 37PFL9632D Cineos 100Hz fullHD [94 cm]

HDTVtest [LCD]: Philips 37PFL9632D Cineos 100Hz fullHD [94 cm]


HD sadržaji (Blu-Ray)

Philips 37PFL9632D je po pitanju performansi u HD materijalima došao najbliže elitnoj klasi LCD TV-a koje smo imali priliku testirati. Scene snimane po danu u John McClaneovom (Bruce Willis) zadnjoj adrenalinskoj avanturi u filmu Umri Muški 4.0 na Blu-ray-u su iznimno dobro odrađenje na ovom televizoru, ponajviše zbog kalibriranih, blizu-D65 nijansi sive i odlično zasićenoj paleti boja koje su bile zaslužne za nevjerojatno bogate i životopisne scene koje se i trebaju očekivati od HD-a.

Osim scena po danu, iznimno su dobre bile i scene u kojima su lica glumaca bile vrlo blizu kameri. Svi elegantni detalji, svaka bora ili dlačica na licu je prikazana izuzetno uvjerljivo, a dojam realnosti povećava i solidan osjećaj trodimenzionalnosti u pozadini.

Dok mjerni rezultati nivoa crne na Philips 37PFL9632D televizoru nisu bili toliko dobri kao kod SPVA panela Sony-ja i Samsung-a, Philips krije asa u rukavu u vidu Ambilight tehnologije. Kada je bio podešen na konstantnu vrijednost od 6500K, Ambilight je poboljšao percepciju crnih tonova i kontrast na ovom televizoru, čineći tako bolji dojam pri gledanju od televizora čije su razine crne bile po testovima bolje.

Tokom scene u tunelu u kojem McClane vozi u suprotnom pravcu od uobičajenog, nismo primjetili da crna prelazi u sive nijanse, već je ostala upravo onakva kakva treba biti.

Aktiviranjem [Dynamic Contrast] funkcije smanjuje se pozadinsko osvjetljenje ovisno o sceni, te se time poboljšava crna, no time se dodatno ugrožavaju detalji sjena koje ionako nisu tako detaljne kao na većini plazmi i nekim od najboljih LCD TV-a.

HD Natural Motion i 100 Hz Clear LCD funkcije se mogu neovisno podešavati, te smo s time na pameti odlučili pogledati što će učiniti od ovoga filma. Kako nam se sviđa imaginarno-filmski ugođaj koji stvara 24 sličica u sekundi, nismo baš ljubitelji tehnologija koji od filma pretvaraju video, no za one koji to vole možemo potvrditi da stvar funkcionira, premda već kod najmanje vrijednosti HD Natural Motion-a se mogu primjetiti svjetliji rubovi oko objekata u pokretu.

[100Hz Clear LCD] nam se s druge strane više sviđa jer daje dodatne detalje i oštrinu objektima u pokretu. U jednoj sceni kamera je postavljena u helikopteru i snima između ostalog i gradski promet. Ovdje je bila vidljiva značajna razlika u oštrini, te uz manje mutnine kada je ova funkcija aktivna. Premda ova funkcija dodaje nešto artefakata u scenu, ne možemo reći da smo ih puno vidjeli, tj. nisu smetali pri gledanju.

Standardna rezolucija (Freeview Digital Television)

Nakon solidnog HD materijala, Philips nastavlja briljirati i u SD materijalu, čak štoviše čini nam se da mu je ovo najjače područje. Fenomenalno procesiranje SD materijala osiguralo je dovoljnu oštrinu za upscale-an video, a smetnji i nereda pri ovom procesu je bilo u prihvatljivim razinama. Dok kod ostalih HDTV-a često morate ručno prebacitavi između deinterlacing-a video i filmskog sadržaja ovisno o sadržaju, 37PFL9632D automatski prepoznaje filmske sadržaje i primjenjuje potrebne procesne tehnike.

Implementacija [100Hz Clear LCD] tehnologije ovom je televizoru dala najveću oštrinu pri objektima u pokretu koju smo ikada vidjeli na jednom LCD-u. Premda su bile vidljive lagane “aure” oko igrača u pokretu na BBC One kanalu u “Utakmici dana”, radi se o maloj žrtvi za dramatično poboljšanje oštrine i smanjenog motion blur-a. Nakon što smo vidjeli kako dobro publika i reklame na stadionu izgledaju čak i pri srednje brzim kretanjima kamere, postali smo ovisno o 100 Hz Clear LCD tehnologiji – u globalu bismo ju ostavili uključenom na svim programima osim u slučaju onih kod kojih artefakti pri interpolacije postanu ometajući.

Igranje na PS3 konzoli

Naš zadnji zadatak bilo je igranje igara u HD razlučivosti na PlayStation 3 konzoli. Nismo sigurni je li manja dijagonala zaslona ili naše poznavanje ulaznog kašnjenja koje je 100 ms veće od Samsung F96 modela bilo razlog, no kada se radi o broju pogodaka u glavu (headshots) u igri Call od Duty 4, njihov broj je na ovom zaslonu bio značajno manji.

Dok smo na Samsung LE52F96BD i Toshiba 47Z3030D ekranima u prosjeku pogađali 4 po igri, na Philips-u 37PFL9632D smo bili sretni kada smo pogodili 2.

Osim ovog “nedostatka”, ništa drugo nam nije smetalo – detalji i boje su odlične, a ako želite osigurati dobre detalje u sjenama, postavite [RGB Full Range (HDMI)] na Sony PS3 konzoli na “Limited“.


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

7 komentara

 1. Zašto baš danas dajete test televizora starog gotovo godinu dana kada je testirani tv vea odavno dobio nasljednika u liku i broju 9603. Naravno testirani tv nije vrh philips ponude. U ono vrijeme to je bio 9732 a danas je 9703 serija.. isto tako nikada mi nije bilo jasno testiranje 37″ tv aparata i mjerkanje kvalitete prikaza pri 1080p ??? Na tako malom ekranu mislim da je to potpuno nebitno. Primjerenije bi bilo testiranje 1080p prikaza pri recimo 47″ ili 50″. No u svakom slučaju plus za trud i prijevod teksta.
  Nadam se da ae ih u buduanosti biti više i to recimo s top modelima i najveaim diagonalama pojedinih proizvo?ača …

 2. Pozdrav! Svjesni smo da se radi o starijem modelu, no na temelju ankete o dijagonalama ekrana, kao i nekoliko mailova vezanih uz Philips-ove Ambilight ekrane, odlučili smo objaviti ovu recenziju. Na HDTVtest nije bilo novije za takve modele, tako da je ova objavljena… U narednim tjednima ae biti objavljeno još recenzija, nažalost opet prijevodi modela koji su atraktivni, a zatim ae iai recenzije samo novih modela, starih najviše 2 mjeseca.

 3. Ovo je uzaludan članak prvo jer navedeni model gotovo više nigdje nema kupiti osim ako u nekom duaanu nema koji zaostali izložbeni model.

  Druga stvar je što mi i britanci nemamo baš struju iste kvalitete, stoga kod njih neki modeli budu bolji i obrnuto. Još su veae razlike ako su telkači testirani na nekim drugim kontinentima. Gledao sam neke recenzije koje su se bavile baš tim pitanjima, pa recima isti telkač u Austriji i Švicarskoj daje komplet drukčije karakteristike.

  Zato bi bilo bolje da sami radite recenzija i toza modele koji se mogu kupiti, jer tako biste mogli i testirati neke CRT televizore koje gotovo niti jedna ozbiljnija tvrtka ne prozvodi.

 4. Sve je to jasno, no trenutno jednostavno drugačije ne možemo – originalne recenzije bi se trebale početi pojavljivati u narednim mjesecima kada se definira cjelokupan tim jer su suradnje ostvarene i opreme ima za test. Još jednom ponavljam da smo otvoreni za suradnju i tko god ima kompetencije i želju da testira i piše, slobodno neka se javi.

 5. Zašto lažete ljudima? Prekopirali ste test i preveli text-http://www.hdtvtest.co.uk/Philips-37PFL9632D/Picture-Quality/

 6. Saki, molim lijepo da se prije ovakvih kometara pogleda cijeli članak. Na njegovom kraju jasno stoji da je članak preveden UZ DOPUŠTENJE, a o suradnji HDTVtesta i HDtelevizije smo napisali i zaseban post na stranici! Mislim da nije potrebno posebno se opravdavati kada izuzetnu pažnju pridajemo da sve što se preuzme i prevede potvrdi se linkom na originalnu stranicu.

 7. Sami naziv recenzije govori čija je: HDTVtest [LCD]…

  Tako?er, na kraju recenzije stoji: Recenzija originalno objavljena na HDTVtest.co.uk. Prevedena na hrvatski jezik uz dozvolu.

  Molimo, bez neutemeljenih komentara! Hvala!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*