Audio-video uređaji

EngadgetHD recenzija [kamera]: JVC Everio HD40 HD camcorder

Prije par dana mogli ste na EngadgetHD stranicama pročitati prve dojmove nakon otpakiravanja nove JVC-jeve HD kamere s ugrađenim tvrdim diskom, a par dana kasnije cijela recenzija je osvanula na gore spomenutoj stranici. Ukratko, recenzija je pokazala da, izuzev pozamašnog tvrdog diska od čak 120 GB, ova kamera ne opravdava svojim performansama i mogućnostima cijenu koja još je pridružena. Dio recenzije u kojem se govori o performansama i zaključak pročitajte u nastavku.

Performanse

Kamera nudi mogućnost snimanja u MPEG-2 i h.264 AVCHD formatu, te nam je drugi spomenuti i najzanimljiviji. Ipak, podrška za dobru rezoluciju i codec, te veliki hard disk ne mogu nadomjestiti loše rezultate snimanja, posebno u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Performanse u takvim uvjetima su ispod prosjeka, s mnogo šuma i niske razine detalja. Čak niti zasljepljujuća lampa, koju smo smjestili ispod kamere, nije puno poboljšala stvar. Ako želite snimati zalaske sunca, svoju sreću potražite drugdje.

Što se odabira rezolucije tiče, na izbor imate tri AVCHD kvalitete, te dvije opcije za MPEG-2 (fullHD ili 1440 CBR). S obzirom na pozamašan prostor na ugrađenom tvrdom disku, jasno je da se nećete previše udaljavati od najvećih rezolucija koje kamera nudi. Nažalost, nema opcije za aktiviranje usporenog (slow motion) moda ili ičeg sličnog, no prisutna je opcija za snimanje sa ili bez x.v.Color moda kako za AVCHD, tako i za MPEG-2. Snimanje po sunčanom danu dalo je zadovoljavajuće rezultate, a snimke su bile oštre i bogate detaljima. Zvuk je bio prosječan, nije bilo ništa za prigovoriti, no niti ništa što biste posebno primjetili prilikom pregledavanja snimke. Zvuk se snima u Dolby Digital stereo formatu.

Što se baterije tiče, ugrađena je izdržala punih 95 minuta nakon punjenja do kraja, a signalizator napunjenosti bismo ocijenili kao dovoljno precizan. Ako vas zanima koliko dug snimak možete napraviti, računajte na cca. 15 sati pri najvećoj, AVCHD, kvaliteti, te oko 10 sati ako snimate u MPEG-2 formatu (manja kompresija – više prostora).

Zaključak

Da je cijena kamere niža, drugačije bismo gledali na stvari, no ovako, uz dobivene rezultate možemo samo reći da smo vidjeli bolje kamere koje su par stotina dolara jeftinije. Istina, niti jedna od alternativa ne nudi toliki tvrdi disk, no što će vam 15 sati HD kvalitete koja to nije?

Specifikacije kamere pročitajte ovdje [PDF dokument].

Galeriju slika pogledajte ovdje.

Cijena: $1,299.99 (MSRP) – cca. 6000 kn

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!