LCDRecenzijeTelevizori i monitori

HDTVtest [LCD]: Sony KDL40W4000 [100 cm]

Kvaliteta slike

HD sadržaji (Blu-Ray)

Jako malo filmova može pokazati sve ljepote visoke definicije kao što je Joel Schumacherova adaptacija Fantoma u Operi iz 2004, a malo HD televizora može se uspoređivati sa Sony-jem KDL40W4000 što se tiče vjernosti boja. Iako film počinje u crno bijelom, kroz nekoliko minuta nakon što se otkrije razbijeni luster i počne podizati na svoje originalno mjesto, kreće prava poslastica za gledanje izuzetno živopisnih i snažnih boja kojima film obiluje od te scene, pa do samoga kraja. Posebno dobro prezentirana crvena boja na velikoj zavjesi u operi, kao i zlatna boja na kipovima i interijeru nešto je što uistinu treba doživjeti u HD-u.

U tom mogu prekrasnih i bogatih boja, tonovi boja ljudske kože su autentično prezentirani unatoč cijelom nizu različitih svjetlosnih uvjeta na sceni. Sony KDL40W4000 je u ovom segmentu pokazao odlične rezultate.

Premda nijanse sive boje nakon kalibracije nisu bile tako dobre kao kod Samsung D65 televizora, to nije omelo Sony KDL40W4000 da nas impresionira tijekom filma, a razlog vjerojatno leži u nedostatku scena po jarnom danjem svjetlu. U svakom slučaju, vjerujemo da većini korisnika devijacija u bojama od 500 do 1000K nije toliko značajna.

Kako su i testovi pokazali, KDL40W4000 nudi odličnu crnu boju, a BD film je samo potvrdio testove. Uz kvalitetnu crnu boju i sve ostale boje dobivaju sasvim drugu težinu i cijela scena djeluje realističnije. Sony KDL40W4000 nudi uistinu jako dobru crnu boju i do danas samo Samsung F96 i Sony X3500/ X3000 nude bolju.

Zadovoljavajuća je i bila razina detalja u sjenama – nisu bile pretamne da ne primjetimo sitne detalje u njima, a niti prejarke da slika izgubi realizam.

Kada je [Display Area] postavljen na “Full Pixel” za najoštrije, 1:1 mapiranje piksela, Sony KDL40W4000 daje izvrsne rezultate po pitanju detalja i oštrine cjelokupne slike na ekranu. Vidljiv je svaki detalj na lusteru, svaki biserni privjesak, a impresivni su i detalji mnogobrojnih haljina i interijera u filmu.

Standard Definition – kanali standardne rezolucije (Freeview Digital Television)

SD sadržaji su prilično dobro prezentirani na Sony KDL40W4000. Uz kvalitetnu reprodukciju crne boje, ovaj LCD HD televizor nudi i iznadprosječno dobro skaliranje 576i materijala na svoj 1920 x 1080 zaslon. Slika je bila zadovoljavajuće oštrine za SD program na ovakvom LCD-u, te je bilo moguće ugodno pratiti program sa svega 2 metra, ako se pritom koristilo skaliranje ovisno o formatu signala (4:3, 16:9).

Artefakte pri ispravljanju isprekidanosti materijala (deinterlacing) nismo uočili, premda bi snimanje i ponovno pregledavanje materijala koji su se emitirali uživo vjerojatno otkrilo pokoji.

Igranje HD igara na konzolama (PS3)

Izmjerili smo ulazno kašnjenje od svega 30 ms, što je brže od referentnog Samsung-a F96, te je tako Sony KDL40W4000 usporediv što se kašnjenja tiče s CRT zaslonima. Sada je jasno zašto Sony nije uključio [Game Mode] opciju u izbornike – jednostavno nije bilo potrebe.

Igranje Gran Turismo 5: Prologue igre bio je pravi užitak zahvaljujući dubokoj crnoj boji, jarkim bojama, te iznimnim detaljima koje nudi fullHD rezolucija. Lagani duhovi primjetni su pri vrlo brzim scenama, no nisu bili nište izraženiji od ostalih LCD-a na tržištu koji ne posjeduju 100 hercnu tehnologiju za interpoliranje dinamičkih scena. Call od Duty 4 je također odlično izgledao i nakon što se zaslon ugrijao na radnu temperaturu, nismo primjetili duhove pri naglim pokretima u igri.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!